Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Tuono' ÖNTERMÉKENY mandula

9.990 Ft

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Rendkívül korlátozott darabszám minden évben!

Amennyiben valamely kiszerelés vagy fajta nem elérhető, úgy kérem, nézzen vissza április végén, mert több, mint tízezer gyümölcsfám nevelése fejeződik be, és válik újra rendelhetővé.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
9.990 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
18.990 Ft
Konténeres - GF677 alanyon
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A 'Tuono' ÖNTERMÉKENY mandula főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Tuono’ egy nem védett, olasz eredetű fajta, mely a ’Supernova’ fajtával állhat rokonságban. Középerős, erős növekedés jellemzi, mely mellett korán termőre is fordul. Nagy előnye, hogy későn virágzik, mégis korán érik. Az egyik legjelentősebb öntermékeny fajta.

Kifejezetten bőven terem. Augusztus végén – szeptember elején érik. A héj közepesen vastag. A magbél átlagos ízvilágú, de finom. A fajta egy őszibarack és mandula hibrid alanyra (GF677) oltott, így agyag talajok kivételéven minden talajtípuson alkalmazható.

Az alany erőteljes növekedést, korai érést és nagy termőképességet eredményez, de fitoftórás betegségekre érzékeny.

Érésidő: Augusztus vége – Szeptember eleje

Porzói: Öntermékeny

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően. A meszes talajt kifejezetten kedveli.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye, így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabad gyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mandulának a nyári hónapokban 80-100 mm csapadékra van szüksége, emiatt feltétlenül szükséges a rendszeres öntözés. A metszés a mandulánál nagyon fontos munkafolyamat. A metszést rendszerint télen, nyugalmi időszakban végezzük.

A ritkító metszés szinte egybeesik a zöldmetszéssel. A sérült, beteg keresztbe növő, vagy letermett vesszőket mindig távolítsuk el. A mandula hajlamos a felkopaszodásra, ezért a vázágakat az alakító metszés után mindig vágjuk vissza.

Az elöregedett ágakat mélyen vágjuk vissza, ezzel rákényszerítjük, hogy az alvórügyekről újra hajtson.

Kártevők, betegségek: kaliforniai pajzstetű, a kéregmoly, barackmoly, levéltetvek, takácsatkák, monília, tafrinás levélfodrosodás

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3,5-4,5 m
Sor- és tőtávolság: 3,5×3,5 m
Termésérés: Augusztus vége – Szeptember eleje
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy

Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

 

Öntermékeny fajta, porzópár nem szükséges.

Paraméterek

Érési idő: VIII. hó – (Augusztus)
Önbeporzó? igen
Magyarországon érés Augusztus vége – Szeptember eleje