Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mit csináljon a kertész télen?

Télen a természet álomba merül, a növények a hótakaró alatt „pihenik ki” az egész éves fáradalmakat, hogy tavasszal újra teljes pompájukban díszíthessék a kerteket. Ha Ön is szeret a kertben tevékenykedni, joggal merül fel a kérdés ebben az időszakban, hogy mégis milyen feladatai vannak egy kertésznek ebben az évszakban? Tény, hogy ilyenkor nincs olyan sok dolga egy kertésznek a birtokán, azonban szó sincs arról, hogy semmilyen feladat nem akad ilyenkor a Kertbarát számára.

Télen rengeteg teendő vár a szorgos kertészekre

Tervezés

Ha mindig is szerette volna megtervezni a saját kertjét, viszont minden évben csak azon kapja magát, hogy már megint tavasz van és idén sem jutott ideje arra, hogy pontosan eltervezze, mit és hova szeretne ültetni a birtokán, akkor most ennek is eljött az ideje.

Az alábbi videómban az otthoni kerttervezésről beszélek:

A tervezéshez mindig egy kiindulási pontra van szükség, vagyis fogjunk egy papírt, ceruzát és birtokunkat felülnézetből rajzoljuk le. Mindent vezessünk fel erre az ún. manuáléra, nem a szépség, hanem az a lényeg, hogy követhető, világos legyen. A tervezgetés közben tartsuk fejben a praktikus szempontokat is!

A tervezés fontos

Őshonos növények telepítésével például problémamentesen nevelhető, alacsony gondozási igényű flórára tehetünk szert. Az épített kerítés helyére, vagy csak mellé ültethetünk sövényt, mely kiválóan takarja a belátást, tüskés fajta esetén remek védvonal, ha pedig olyan térhatároló cserjét választunk, aminek a termése ehető, tripla haszonra tettünk szert. Fáknál vegyük figyelembe a majdani méreteket, és ne csak a külalak alapján szelektáljunk.

Kattintson ide, hadd mutatssak pár, kertészetemben kapható, télen is zöldellő cserjét!

A tervekben szerepeljenek az ültetési távolságok is, nagyra növő fát vagy cserjét te tervezzünk kerítés, fal, vagy melléképület közelébe. Sok forintot lehet fogni, ha idejekorán megálmodjuk az esővízgyűjtő rendszert is, ami lehet akár talajszint alá süllyesztett tartállyal ellátott is, az ilyen rendszerekkel az öntözési költség csaknem teljesen megspórolható. A dísznövények válogatása során nézzünk mindig utána, hogy az adott faj nem mérgező-e, ugyanis számos kedvelt virág toxikus, ezek pedig veszélyt jelenthetnek például a kisgyermekekre.

Ha nincsenek konkrét tervei a téli tervezés kapcsán, akkor nézze meg az alábbi videómat, megmutatom, melyik kertelrendezés áll a legközelebb a szívemhez:

Tipp: a kerttervezés remek mulatság, főleg, ha később a gyakorlatba is sikerül átültetni az elképzeléseket. Ha megakadunk, kétségeink vannak, bátran kérjük szakember tanácsát!

A kora téli ásás fontos!

Bár ezt a tevékenységet valójában az ősz végi, illetve tél eleji időszakban érdemes elvégezni, ám mindenképpen a téli munkálatok közé sorolnám, ugyanis ez az alapja annak, hogy a jövő évre tervezett telepítést és a növények ültetését már most megalapozhassa. A tökéletes minőségű, laza talaj több növény szempontjából is fontos. Télen a sok csapadék és a hó súlya bizony alaposan összetömöríti a talajt, ha előtte nem ásta fel. Így bizony nagyon nehéz dolga lesz, amikor nyáron szeretne néhány növényt elültetni a kertjében.

A korai ásás egy jó alap a jövő évre

A gyümölcsfa csemeték, a díszfák, a virágok és a cserjék számára is fontos, hogy megfelelő talajba kerüljenek, ugyanis így nem arra kell fordítani az energiájuk nagy részét, hogy a gyökereik utat találjanak a kemény talajban. Hogy miért érdemes mindezt télen csinálni? A kérdés jogos! A helyzet az, hogy az ásás során kiemelt talajdarabokat átjárja a levegő, a rögöket pedig a téli fagy megbontja, így kialakul egy igazán megfelelő talajösszetétel. Ezzel tavasszal a hó alól már tulajdonképpen egy ültetésre kész talaj tárul majd a szeme elé. Az, hogy mit szeretne bele ültetni, csak Önön múlik!

Ültetés

Sokan gondolják, hogy ha kifutottak a tavaszi és az őszi időszakból, akkor hónapokat kell várni arra, hogy elültethessenek néhány virágot, cserjét vagy facsemetét a kertben. A helyzet viszont az, hogy ez koránt sem igaz. Ha úgy gondolja, hogy itt az ideje a kertrendezésnek, akkor bátran belevághat, amíg nincsenek mínuszok és nem fagyott a föld. Igen, akár decemberben vagy januárban is.

Ebben a cikkemben megmutatom, hogyan lehet télen is zöldellő kertje!

Ennek az oka, hogy télen a konténeres és a szabadgyökerű növények ültetésének sincs akadálya, azokban a hetekben, amikor nincs fagy. Ahogy korábban is említettem, alapvetően kétféle kiszerelést különböztetünk meg a növények esetében. A szabadgyökerű fák és cserjék ültetésének szezonja október 20-án kezdődik és március 20-án zárul. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban bármikor elültetheti a kertjébe a választott növényeket, amikor nem fagyos a talaj.

A téli ültetés egy bevált dolog 

Fontos tudni, hogy óvatosan kell bánni az ilyen kiszerelésű „kertlakókkal”, ugyanis igen könnyen sérül a gyökerük. Ha nincs módja egyből a vásárlás után elültetni, akkor egy-két napig van lehetőség a tárolásukra, viszont ehhez a gyökereket földdel vagy komposzttal szükséges lefedni. A legjobb viszont az, ha minél előbb a végleges helyére kerül a növény.

Ebben a videómban részletesen beszélek a téli ültetésről:

Mindemellett fontos szót ejteni a konténeres növényekről is, amelyek egész évben ültethetők, amikor nincs hőségriadó vagy nem tombolnak odakinn a mínuszok. Mivel ezeknek a növényeknek a gyökere alapvetően védve van a virágföld és a konténer által, gyakorlatilag meg sem érzik, amikor áthelyezi őket a kertbe. Így mindegy, milyen évszak van éppen, állják a sarat.

Tehát ha szeretne valamilyen fát ültetni a kertjébe, esetleg valamelyik cserje tetszett meg, vagy rózsakertet álmodott magadnak, akkor itt az ideje ásót ragadnia.

Téli karbantartás és rendrakás

Ha vannak olyan szerszámai vagy berendezései, amelyek rendbe rakására és karbantartására egész évben nem volt ideje, akkor most bőven szánhat szabadidőt ezekre a tevékenységekre. Persze ennek a lényege nem csupán az, hogy rend legyen a szerszámos kamrában és Ön is elfoglalja magát egy kicsit. Ennél sokkal több haszna van mindennek.

Gondoljon csak bele, mennyire bosszantó tud lenni, amikor tavasszal előveszi a szerszámait és a gépeit, azok viszont nem működnek megfelelően valami miatt, a munka pedig emiatt napokig, akár hetekig áll. Mert bizony nagyon tud hiányozni egy metszőölló, egy fűnyíró vagy egy ásó is, ha éppen nincs kéznél vagy tönkre ment. Szóval ha szeretné mindezt elkerülni, akkor érdemes rászánni az időt rendrakásra és kiküszöbölni az ehhez hasonló esetleges hibalehetőségeket.

A tiszta szerszámok fontosak

A kertészkedés karbantartott szerszámok nélkül szinte lehetetlen, tavasszal pedig gyakran fordul elő, hogy a hideg évszakban nem megfelelően tárolt kerti eszközeink javításra szorulnak. A szerszámok felújítását, reparálását ajánlott még a kerti szezon beindulása előtt, tehát a tél végén elvégezni, hogy márciusban már akadály nélkül kezdhessünk bele a veteményezésbe például. Az első lépés a tisztítás, a fémfelületeket mossuk le, majd egy erős gyökérkefével vakarjuk le a szennyeződéseket.

A rozsdafoltokat drótkefével tüntethetjük el. Ásó, kapa esetén fontos az élesség, az egyenes felület, a fa részeket pedig vizsgáljuk át, a repedt, korhadt nyeleket inkább cseréljük le. Az élezés a metszőollóknál is fontos, a csorba vágófelület kárt tehet a növényekben. Sok újabb, márkás szerszámnak műanyagból készül a nyele, ezek különösebb karbantartást nem igényelnek, a meleg, mosószeres lemosás elegendő. A motoros kerti gépeket, mint a szegélynyírót, a fűnyírót, a rotakapát, hacsak nincs szakvégzettségünk, inkább szervizben javíttassuk!

A meglévő darabok javítása mellett természetesen a hiányzó eszközöket is idejekorán szerezzük be! Mindezek mellett nagy figyelmet kell fordítani a téliesítésre is, hiszen például a kertben levő szivattyú, vagy a kerti csap teljesen tönkre mehet, ha nem szereli le vagy zárja el még a fagyok előtt. Ezzel a kis odafigyeléssel rengeteg bosszúságot és plusz kiadást spórolhat meg magának, így mindenképpen érdemes odafigyelni és mindezt még az első fagyok beköszönte előtt elvégezni.

Állati teendők

A szobai ölebek divatját éljük, de sok udvarban vannak olyan kutyák, melyek egész télen kint maradnak. Ha ez a helyzet, tanácsos a kutyaólat átnézni, ha szükséges, akkor megjavítani, szigetelni, a belsejébe hőszigetelő hugarocellréteget, szőnyegdarabot, meleg rongyokat helyezni. Az itatóvíz télen gyakran megfagyhat, ezért a szokásosnál gyakrabban cseréljük azt, és a hideg átvészeléséhez szükséges megfelelő táplálásra is ügyeljünk.

Vigyázzuk az állatokat is!

Télen nem csak az ebek szorulnak extra gondoskodásra, hanem a madarak is. Sokan helyeznek ki madáretetőt, ám nagyon fontos, hogy ha elkezdtük a kis szárnyasok etetését, tavaszig ne hagyjuk abba. A madarak ugyanis hamar megszokják a gondoskodást, ami ha hirtelen abbamarad, nehéz helyzetbe kerülnek. Madáretetésre olajos magvakat (például ipari napraforgót, bolti madáreleséget, cinkegolyót), gyümölcsöt (faágra szúrt almát) és néha fatörzsre erősített vajat, szalonnadarabot használhatunk.

Sose adjunk nekik emberi fogyasztásra szánt, fűszerezett, sózott eleséget. Itatásra vizet kínáljunk. A pár napig tartó hirtelen téli melegben a téli álmukat alvó sünök felébredhetnek, így ha kábán kóválygó sünit látunk, etessük meg, mert magától nehezen talál betevőt a hideg évszakban. Erre a célra macskaeledelt, natúr főtt húst, főtt tojást használhatunk, innivalóként pedig vizet adjunk nekik. A komposztot óvatosan forgassuk át ebben az időszakban, mert a sünök előszeretettel telelnek át benne.

Kamraszemle

Jó ötlet a kamrában, szerszámos sufniban, vagy a hasonló funkciót betöltő pincében is legalább valamiféle sátorrendet rakni, kevesebb energiát fog kívánni a tavaszi kertbeindítás, ha nem azzal kell kezdeni, hogy a tárolóban teszünk-veszünk egy fél hétvégét. A megmaradt vetőmagokat szortírozzuk, a még használhatókat lezárt zacskóban, edényben, száraz helyen tároljuk.

Kamraszemle

A vegyszereket, növényvédő szereket a lejárati idejük ellenőrzése után hasonló módon tegyük el, mindig távol az ugyanott elhelyezett almától, burgonyától, egyéb élelmiszertől. A lejárt szavatosságú kemikáliákat a vonatkozó szabályoknak megfelelően dobjuk ki, ne keverjük azokat a háztartási szemét közé. Amennyiben elő szokott fordulni rágcsálójárás a helyiségben, próbáljuk megnehezíteni a kis betolakodók dolgát, tömjük be a réseket, szüntessük meg az átjárási lehetőségeket. Az irtószerek, mérgek kihelyezésével mindig legyünk óvatosak, ezeket az anyagokat úgy helyezzük el, hogy se gyermekek, se háziállatok ne férhessenek azokhoz.

Készüljünk a télre a társasházakban is!

A tél beálltával elérkeznek a szokásos teendők is, nem csupán a lakások, kertes házak, de a társasházak tekintetében is. A növényekkel kapcsolatban nem csak az ültetés lehet feladat, a hideg évszak beköszöntével a folyosókon is nagy a mozgás rendszerint, a közlekedőkön lakó, de a hidegre érzékeny cserepes növények beköltöznek a lakásokba, míg a fűtött lakásbelsőt nem kedvelő zöldek kitelepülnek telelőhelyeikre, jellemzően a folyosóra, lépcsőházba.

A beltéri növényekre is vigyázzunk!

A kihelyezésnél erősen tanácsos figyelni a tűzvédelmi szabályok betartására, a közlekedőterek szabálytalan túlzsúfolása szabálysértés lehet, melyet egy tűzvédelmi ellenőrzés során a hatóság komoly pénzbüntetéssel is „jutalmazhat”.

December tájékán így mind a közös képviselőknek, mind a házban lakóknak ajánlott egy gyors terepbejárás, mely során meggyőződhetnek arról, hogy az akadálytalan menekülés lehetősége biztosított, természetesen nem csupán a növényekre, hanem az egyéb kihelyezett tárgyakra (polcokra, szekrényekre, kerékpárokra, stb.) is figyelni kell.

Ebben a cikkemben megmutatom, hogyan érdemes gondozni télen a muskátlikat!

A tél, mint már megállapítottuk, nem az ültetés fő időszaka, azonban van olyan kertészeti munka, ami éppen ilyenkor időszerű, mint például a nem kívánt fák kivágása. Egy fa kivágására többféle indok lehet, például ha elöregedett, törésre hajlamossá vált, menthetetlenül beteg, vagy valamiért, például átalakítás, építési munkálatok miatt útban van.

A kisebb fákat akár pár, ilyen munkában már tapasztalatot szerzett lakó is elvégezheti, a nagyobb példányokhoz azonban mindenképpen szakember segítségét kell igénybe venni, a rosszul dűlő fa ugyanis balesetveszélyt, vagy komoly anyagi kárt is okozhat. Tudni kell azt is, hogy a közterületen, jellemzően az utcafronton álló fák kivágása engedélyköteles, így a zavaró növényt sose magánakcióban tüntessük el, mert ennek bírság lesz a vége.

Ebben a videómban a cserepes növények téli teleltetéséről beszélek:

Mivel a közterületen élő fák tulajdonosa az önkormányzat, így a kivágással kapcsolatosan a polgármesteri hivatalban nyújthatunk be kérelmet, azonban tudni kell, hogy az engedélyt csak nyomós okok (pl. balesetveszély) megléte esetén adják meg.

Fakivágás

A késő ősz és a tél a legalkalmasabb időszak a fák kivágására, amennyiben ez valamiért elkerülhetetlen. A veszélyessé vált, elöregededett, vagy más okokból szanálásra ítélt fákat akár sajátkezűleg is kivághatjuk, de csak gondos mérlegelés után. Sose vágjuk túl nagy fába a fejszénket, és ez most kivételesen szó szerint értendő, vagyis csak akkor kezdjünk bele a műveletbe, ha a növény nem túl nagy.

A túlméretes példányokat hagyjuk szakemberre, például alpintechnikával dolgozó vállalkozóra, de ha úgy érezzük, hogy saját hatáskörben is megbirkózunk a feladattal, először az ágakat fűrészeljük le, mert a dőlő fa terebélyesebb koronája elsodorhat, összetörhet-, zúzhat dolgokat. A törzset annak elvágása után ássuk körbe, és erőteljes mozgatással szedjük ki, ehhez jellemzően több, jó erőben lévő férfiember szükséges.

Nézze meg ezt a videómat! A  társasházi fakivágásról beszélek benne:

A főgyökeret mindenképpen távolítsuk el, mert ha a földben marad, káros gombafajták telepedhetnek meg rajta. Amennyiben spórolni szeretnénk az idővel és az energiával, szóba jöhet a csonk megtartása is, például virágállványként, vagy kerti asztal lábaként. Ha ez a terv, előre jelöljük be a kívánt magasságot, és ezt betartva vágjuk el a törzset. 

A feldarabolt törzset és ágakat száraz helyre eltéve a nyári grillezésekhez, tábortüzelésekhez biztosíthatunk tüzelőt. Előfordulhat, hogy nem az egész fa van útban, csupán egyes ágakat kell eltávolítani. Ebben az esetben a metszést a törzshöz a lehető legközelebb ejtsük meg, és a csonkot kezeljük sebvédő anyaggal.

Csúszásmentesítés

Borítékolható, hogy hamarosan hóval, jegesedéssel fogunk találkozni, ezért okos ötlet már most bekészíteni egy adag csúszásmentesítő szóróanyagot, ami semmiképp se só legyen.

A só használata amellett, hogy erősen káros lehet a növényzetre, az autóutakat kivéve tiltott is, így hamuval, homokkal, faforgáccsal, kőzúzalékkal, barkácsboltokban kapható környezetbarát szóróanyagokkal szerelkezzünk fel. A jégmentesítés azért is fontos, mert a ház előtti járda biztonságossá tétele a ház tulajdonosának kötelessége, az itt bekövetkező balesetekért ő lesz a felelős.

Ideje bekészíteni a csúszásmentesítő anyagot a téli napokra

A hó mellett a már említett (és a hónál az utóbbi években gyakoribb) ónos eső is rejt komoly veszélyeket a társasházi növényzetre nézve. A fákra, ágakra rakódó jégpáncél a súlya miatt rizikós, letörheti, szétfeszítheti az ágakat, tönkre teheti az ágrendszert, maradandó sérülést okozva a növénynek. Jegesedéskor ezért az ágakat óvatos rázással, vagy finom ütlegeléssel (egy szerszámnyél is megfelel) mentesítsük a lerakódástól.

A jég veszélyes lehet

Növények fagyvédelme

Ahogy nekünk, úgy a növényeknek is a hideg a legádázabb téli ellenfél, így a fagyérzékeny fajtákat óvjuk meg a mínuszok ártalmaitól. A fiatalabb, nemrég ültetett gyümölcsfák, cserjék törzsének földközeli részét kupacolással védhetjük, a rágcsálók (például nyulak) ellen pedig műanyag hálót, nádfonatot vessünk be. Kupacoláshoz használhatunk növényi nyesedéket, lehullott leveleket, melyre komposztot, földet szórhatunk.

Fagyvédelem

Ne használjunk kukoricaszárat, mert abban egerek telepedhetnek meg, több kárt okozva, mint a fagy. Szokás még vékony mészréteget kenni a törzsre, ami fehér színe miatt a növény nappali felmelegedését is gátolja, de ezt valóban vékonyan vigyük fel, különben a vastag takarás alatt kártevők telepedhetnek meg. A fagyérzékeny rózsatöveket az extrém hidegekben egy lefelé fordított vödörrel védjük, de ezt csak pár napon keresztül tehetjük meg.

A díszfüveket már most kössük össze, mert a tövükhoz csorgó hólé a hidegekkel találkozva pusztító lehet. Tartós havazáskor a tuják, fenyők ágaira rakódott csapadékot rázzuk le, ónos eső esetén pedig a fák ágaira tapadt jégréteget egy bottal, szerszámnyéllel verjük le óvatosan, utóbbihoz egy alkalmas botot már most kézközelbe készíthetünk.

Növényeikre télen is vigyáznunk kell:

A pár hónapja telepített fák, cserjék öntözéséről se feledkezzünk meg, ezek a növények a téli hetekben is igénylik a nedvességet! Sok társasház ültetett rózsákat tavaly, hiszen kevés dekoratívabb dísznövény akad, mint a rózsa, és a hírekkel ellentétben a gondozásuk sem ördöngösség.

A rózsák fagyvédelme általánosságban nem kötelező, a legtöbb fajta fagyállósága kiváló, ám egyes érzékenyebb hibridekben kárt tehetnek a különösen hideg napok. Érdemes tájékozódni, hogy a ház rózsái a veszélyeztetett körbe tartoznak-e, és amennyiben igen, akkor a facsemetéknél is alkalmazott arasznyi magas földkupacolással kell védeni őket egészen a tavasz első enyhe napjaiig.

A szalma szintén egy nagyon haszos és olcsó teleltetési megoldás. Megóvja a növényeket az átfagyástól és abszolút természetes anyag. Igen elterjedt, a rózsánál és a fás szárúaknál, évelőknél is gyakran használják.

Téliesítés szalmával

Látja, a tél hiába egy lassabb, megfontoltabb évaszak a kertész életében, mégis rengeteg munka van még ilyenkor is. Úgy gondolom, ha e fent említett dlgokra figyelünk, a növényeink, kertünk, környezetünk már tavasztól kezdve rendkívül hálás lesz nekünk.

Szívesen olvasna a téli szobanövény ápolási teendőkről? Akkor olvassa el ezt a cikkemet is!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok