Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Sziklakert építése egyszerűen, olcsón: szórványköves sziklakert kialakítása

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 16. 17:40:47

A sziklakert építése, fenntartása költséges dolog, de van olyan típusa, ami kisebb anyagi ráfordítással is kialakítható. A tájképi sziklakertek a hegységek növényzetét, hangulatát hozzák el kertünkbe. Ennek két típusa van: egyik a röghegységeket (sziklakibúvásos sziklakert), másik a karsztvidékeket idézi (görgetegköves vagy szórványköves sziklakert).

A karsztvidékek jellemzője a száraz, sziklás, eróziótól lepusztult felszín. Ezt egyszerűen leutánozhatjuk kertünkben: a sziklákat szabálytalan, szórt elrendezésben helyezzük el, hogy minél természetesebb hatást keltsen.  Ennek kivitelezése egyszerű, mert nem szükséges tükörkiemelés, és drénréteget sem alakítunk ki. A köveket csupán a talajba kell süllyeszteni, úgy, hogy legalább az egyharmada legyen a föld alatt, és a sziklák legszélesebb lapja alul helyezkedjen el. A kövek alapanyaga legyen mészkő, vagy dolomit.

Ebben a korábbi cikkemben megsúgtam 4 tippet is, nézze meg őket

A karszt növényzete szárazságtűrő fajokból áll, a fűfajok és lágyszárú növények társulásaitól (sziklagyep, sztyepprét) a karsztbokorerdők felé cserjés sávok alkotnak átmenetet. Ezt a cserjés társulást mintázza ez a sziklakert típus. Jellemző fajok a kökény, a vadrózsa és a húsos som.

A görgetegköves sziklakertben nem a virágok dominálnak, fás szárú növényeket, félcserjéket és díszfüveket alkalmazunk. Jól illik a sziklakertbe a zsálya (Salvia officinalis), a levendula (Lavandula fajok) és a szamárkenyér  (Echinops ritro). A karsztvidékeket idézik a mezei szegfű (Dianthus deltoides) és a kövirózsa fajok (például:  Sempervivum tectorum ’Noir’). Ültessünk kistermetű, elterülő örökzöldeket is, ideális választás például a terülő arany boróka (Juniperus media ’Old Gold’)

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés