Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Symphoricarpos orbiculatus 'Follis Variegatus' – Tarka hóbogyó

2.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: szimforikarposz orbikulátusz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Symphoricarpos orbiculatus 'Follis Variegatus' – Tarka hóbogyó főbb jellemző

 

Habitus: Gazdagon elágazó, sűrű, bókoló ágrendszerű lombhullató cserje. Tarka lombozatával, lombhullást követően pedig termésével díszít. Levelei oválisak és csúcsosak. A levél alapszíne középzöld, melyet krémsárga levélszél ölel körbe.

Virág: Júniusban nyíló, halvány rózsaszín virágai fürtökben nyílnak.

Termés: Kissé lapított, rózsaszín bogyó termései sokszor már júliusban megjelennek a bokron, de sokáig, gyakran a lombhullást követően is fennmaradnak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára, de átlagos kerti talajon is gyorsan fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást, kúszóárnyékot elvisel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. A koros növények a szélsőséges csapadékviszonyokat is jól tűrik.

Gondozás: Városi környezetben is szépen fejlődik igénytelensége miatt. Ha nyírott sövényként, szoliterként alkalmazzuk, akkor február és március hónapokban végezzük el a metszését.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Follis Variegatus’ hóbogyó egy olyan cserje, melyet nem csak az ősszel láthatóvá váló bogyótermései miatt, hanem dekoratív, izgalmas színű lombozata miatt is telepítünk.

A legtöbb hóbogyó fajtához hasonlóan a városi klímával szemben toleráns cserje, így házak elé, kocsibeállók mellé is telepíthető, vagy ház előtt alacsony, nyíratlan sövényként is alkalmazható.

Tarka lombozatának köszönhetően a nyári társítások nagyszerű háttérnövénye, de az őszi társítások szerves részévé is tehetjük. Egy ősszel díszítő kertrész kialakításához válasszunk előterébe ibolyakék ’Pyramide’ kopasz és ’Virbrant Dome’ mirigyes őszirózsa fajtákat, melyek a termések színével és a még fenn lévő lombozattal is jó összhangot adnak.

A társítás hátsó szegélyébe telepítsünk ’Pink Flamingo’, rózsaszín virágzatú vattacukorfüvet (Muhly-fű). Az előtérbe pedig válasszunk tőleveleivel is díszítő, hosszú virágzati szárakat fejlesztő ’Serenade’ szellőrózsát.

A rózsaszín árnyalatok mellé izgalmas hatást érhetünk el, ha a hosszú virágzási idejű piros-narancs színekben pompázó ’Sahin’s Early Flowerer’ őszi napfényvirágot is elhelyezzük a társításunkban.

Társításra javasolt növényfajták:

Aster novi-belgii 'Pyramide' - Kopasz ibolyakék őszirózsa
Aster novae-angliae 'Vibrant Dome' - Mirigyes őszirózsa
Anemone × hybrida 'Serenade' - Hibrid rózsaszín szellőrózsa
Helenium 'Sahin's Early Flowerer' - Őszi napfényvirág
Muhlenbergia capillaris 'Pink Flamingo' – Vattacukorfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 0,6-0,7 m
Virágzási idő: Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, madárbarát kert, kis gondozási igényű kert

 

Védett tartalom