Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Merlo Star' – Japán gyöngyvessző

3.890 Ft

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Merlo Star' – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,3-0,6 méter magasra növő felfelé törő hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek lándzsa alakú levelei fűrészes szélűek. Levelei kihajtáskor piros színűek, de a nyár folyamán aranysárgára színeződnek, a megjelenő új levelek bordós-lila árnyalatúak.

Virág: Július - augusztusban hozza rózsaszín, csillag alakú virágait hajtásvégi virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Merlo Star’ egy alacsony termetű, gömbölyded cserje, melynek aranyszínű lombját a bordós-lila új hajtások teszik izgalmassá egész nyáron át.

Társításba könnyen helyezhető, de méretéből adódóan az elülső vagy a középső zóna növénye, itt érvényesül a legjobban. Hátterébe válasszunk ’Palava’ gyepes sédbúzát, valamint halvány, lilás-kék ajakos virágú ’Walker’s Low’ kerti macskamentát, melynek aromás illata a nyári napokon messziről érződik.

Ezek mellé helyezhetjük a narancsos színvilágú vöröslő sásliliomot (Hemerocallis fulva), míg az előtérbe kerülhet, a kitöltő növényként is jól felhasználható tőtippan, melynek bronzos virágai miatt társításunk teljesebbnek hat.

Az erőteljes árnyalatok közül a ’Rubinzwerg’ napfényvirágot telepítsük, mely mellett a gyöngyvessző hajtásai inkább bordónak fognak tűnni, így jól kiemelik azt.

Társításra javasolt növényfajták:

Nepeta 'Walker's Low' – Kerti macskamenta
Hemerocallis fulva - Vöröslő sásliliom
Helenium 'Rubinzwerg' – Napfényvirág
Eragrostis spectabilis – Tőtippan
Deschampsia cespitosa 'Palava' - Gyepes sédbúza

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,3-0,6 m
Kifejlett szélesség: 0,6-0,8 m
Ültetési tőtáv: 0,7-0,8 m
Virágzási idő: Július - Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom