Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Merlo Gold' – Japán gyöngyvessző

6.490 Ft

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Merlo Gold' – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,4-0,6 méter magasra növő felfelé törő hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek lándzsa alakú levelei fűrészes szélűek. Levelei sárgás-zöld árnyalatúak, kihajtáskor azonban pirosas-bronzos színűek.

Virág: Július - augusztusban hozza rózsaszín, csillag alakú virágait hajtásvégi virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Merlo Gold’ egy kompakt növekedésű, sárgás-zöld levélzetű, lombhullató cserje, mely kerekded habitusa miatt könnyen elhelyezhető növénytársításainkban.

Egy nyáron díszítő, virágzó évelőkben gazdag összeállítást hozhatunk létre, ha vegyesen telepítjük a ’Nora Barlow’ magas virágszárat fejlesztő, rózsaszín haranglábbal, a kék ’Takion Blue’ és a fehér ’Takion White’ baracklevelű harangvirág fajtákkal.

Ezek nyár eleji virágzását váltva, ültessünk júliustól virágzók közül ’Gaudi Red’ évelő díszgyertyát, mely laza ágrendszerével és bordó szárával csodás látványt nyújt, ezt a ’Merlo Gold’ gyöngyvesszővel együtt, tehát egymás mellé is telepíthetjük.

A társítást kiegészíthetjük még a ’Little Gold Star’ kúpvirággal és a sárga-bordó virágzatú ’SunKiss’ menyecskeszemmel is, melyek sokszor még szeptember végén is virágoznak.

Társításra javasolt növényfajták:

Aquilegia 'Nora Barlow' - Teltvirágú harangláb
Campanula persicifolia 'Takion Blue' - Baracklevelű harangvirág
Campanula persicifolia 'Takion White' - Baracklevelű fehér harangvirág
Coreopsis grandiflora 'SunKiss' – Nagyfészkű menyecskeszem
Gaura lindheimeri 'Gaudi Red' – Évelő díszgyertya
Rudbeckia 'Little Gold Star' - Kúpvirág (kisebb növésű)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,4-0,6 m
Kifejlett szélesség: 0,5-0,9 m
Ültetési tőtáv:0,6-0,9 m
Virágzási idő: Július - Augusztus 
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom