Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Crispa' - Rojtos gyöngyvessző

2.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Crispa' - Rojtos gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: Kis termetű, 0,4-0,5 méter magasra növő, terjedő tövű lombhullató cserje. Hajtásrendszere felfelé törő, levelei kissé hullámosak, keskeny, lándzsa alakúak, a levélszél fűrészes. Kompakt, sűrű habitussal rendelkezik.

Virág: Júniusban és júliusban hozza sötét rózsaszín virágait hajtásvégi bogernyő virágzatban (4-5 cm). A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Crispa’ rojtos gyöngyvessző egy alacsony növekedésű (40-50 cm), lombhullató díszcserje, amely júniusban és júliusban bontja rózsaszín virágait. A virágok 4-5 cm átmérőjű bogernyő virágzatot alkotnak, és gazdagon borítják a lombozatot.

Alkalmazható évelő-, és cserjetársításokban, de sziklakertekben és alacsony sövényként is mutatós.

Amennyiben társításban helyezi el, ültesse a társítás hátulsó részére a nagyvirágú liliomfát (’Rickii’), amely előtt helyet kaphat a méltóságteljes ’Grefsheim’ hamvas gyöngyvessző, amely mellett a nyári virágzású rózsaszín kerti madármályva (’Rosea’) terebélyes termete is csodásan mutat.

Eléjük ültesse a ’Crispa’ rojtos gyöngyvesszőt. A társításban elhelyezhető még a rózsaszín ’Siloam David Kirchoff’ sásliliom és a narancsos árnyalatokban gazdag, ugyancsak nyár eleji virágzású ’Mango Lassi’ gyömbérgyökér.

Társításra javasolt növényfajták:

Magnolia 'Rickii' – Nagyvirágú liliomfa
Spiraea cinerea 'Grefsheim' - Hamvas gyöngyvessző
Lavatera 'Rosea' – Kerti madármályva
Hemerocallis 'Siloam David Kirchhoff' - Rózsaszín sásliliom
Geum 'Mango Lassi' - Gyömbérgyökér

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,4-0,5 m
Kifejlett szélesség: 0,6-0,8 m
Ültetési tőtáv: 0,5-0,8 m
Virágzási idő: Június-Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom

Videók