Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A rózsák tavaszi ellensége

2018. 05. 09. 22:27:00

Nincsen rózsa tövis nélkül, és sajnos betegségek valamint kártevők nélkül sem. A rózsa a legkedveltebb dísznövények egyike, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kockázatai, sőt, igazság szerint a rózsának kifejezetten sok betegsége és kártevője akad. A napokban az agrárinfo cikke hívta fel a figyelmet arra, hogy a rózsa egyik eddig is ismert kártevője nagy arányú szaporodásnak indult, komolyan veszélyeztetve elsősorban a szabadföldi állományokat. Bizonyára minden rózsabarát szeretné tudni, hogy melyik ez a rosszindulatú károkozó, és főképpen, hogy mit lehet tenni ellene. Most kiderül!

 

Nagy rózsa levéltetű

Fotó: agrarinfo.hu

A szóban forgó rovarkártevő a rózsás körökben egyáltalán nem ismeretlen a nagy rózsa levéltetű. Ez az egyébként is rendszeresen megjelenő károkozó azért szaporodhatott el az elmúlt hetekben a szokásosnál jobban, mert a korán érkezett nyárias meleg élettanilag kedvező a számukra. A kellemes idő nem csupán a rózsák gyors virágba borulását eredményezte, hanem a nagy rózsa levéltetű elterjedését is elősegítette.

A nagy rózsa levéltetű felismerése nem nehéz, 3-4 mm közötti méretű apró rovarról van szó, mely korai fejlettségi szakaszában szárny nélküli, a tavasz-nyár fordulójára azonban már megjelennek a szárnyas nőstények is. A rovarok alakja tojásdad, színük a sárga, a zöld és vörös között változik a fejlettségi foktól függően.

Ezek a levéltetvek a tavasz második felében támadnak igazán, egészen nagy tömegben képesek ellepni a rózsa leveleket és a bimbókat, a fő problémát az okozza, hogy a növény nedveinek szívogatásával a rózsa meggyengül, fejlődése lelassul vagy akár teljesen meg is áll, vagyis a dísznövény sokat veszít esztétikájából.

 

Rózsa betegségek

 

A nagy rózsa levéltetű károkozása ezzel sajnos még nem ér véget, a rovarok mézharmatot bocsátanak ki (ez valójában az ürülékük) ez a ragacsos anyag pedig melegágya lehet különféle fertőzéseknek, gyakori például a kártékony korompenész nevű gomba megjelenése. A levéltetvek megjelenése ezáltal két frontos háborút jelent a növény ellen, így nem szabad szó, jobban mondva tettek nélkül hagyni ténykedésüket! De mit lehet tenni?

Nem kifejezetten reális védekezési mód, de mindenképp megemlítendő, hogy a katicák és a fátyolkák ádáz ellenségei a tetveknek. Katicákat ugyan nem foghatunk hadra, azonban ha rózsáink körül a megszokottnál aktívabb katica jelenlétet tapasztal, érdemes közelebbi vizsgálatot tartani, a kedves kis pettyes rovarok megjelenése ugyanis értékes figyelmeztető jelzés a tetveket illetően!

A tényleges védekezés lehet kemikáliás permetezés, a gazdaboltok kínálatában folyamatosan kaphatók eredményesen bevethető kontakt permetezőszerek, de ezek hátránya, hogy a tetvek természetes ellenségeit - az imént említett katicákat, fátyolkát - is ritkítják.

A biokertészeti módszerek közül több is említhető. Régóta bevált tetűirtó háziszer a szappanos vagy mosogatószeres víz, melyet pumpás permetezővel juttathatunk a növényre. Hasonlóan kíméletes metódus a csalános kezelés, ebben az esetben 1 kg csalánlevelet kell 10 liter vízbe áztatni 7-10 napon keresztül (naponta felkeverve, a kellemetlen szagok ellen zeolitos kőzúzalékkal megszórva), majd a kész oldatot 1:40 arányban hígítani, és ezzel permetezni.

Fontos tudni, hogy a levéltetvekkel szembeni küzdelem egyik alapeleme a prevenció! Egyfelől a betegségek és kártevők megjelenésének esélye nagyban csökkenthető, ha minőségi alapanyagot, vagyis ellenőrzött forrásból származó, életerős rózsatöveket vásárol és ültet. A már telepített rózsák esetében lényeges a levelek fonákjának (hátoldalának) rendszeres szemrevételezése, a tetvek ugyanis javarészt itt találhatóak meg, felületes vizsgálattal gyakran észre sem vehetők. Az idejekorán elkapott és kezelt levéltetű fertőzés jó esélyekkel visszaverhető!

Érdekesség, hogy a rózsán megjelenhetnek olyan rovarok is, melyek emlékeztetnek a nagy rózsa levéltetűre, azonban valójában ártalmatlan jószágok!

Ugróvillások rózsa kártevők

 

A rózsán olykor apró, világos, csaknem áttetsző, a tetvekre kifejezetten hasonlító rovarok is megfigyelhetőek.  Ezek a kis apró rovarok az ugróvillások (Collembola), és jellemzően a gyakori öntözés, folyamatos nedvesség okozta korhadások alkalmával jelennek meg. A megoldás nagyon egyszerű, mérsékelni kell az öntözést, vagy ki kell cserélni a közeget, vagyis át kell ültetni a rózsát. Az ugróvillások a rózsában (és egyéb növényekben) nem szoktak különösebb kárt okozni, és Önnek sem kell tartania tőlük, mivel emberre teljesen ártalmatlanok!

Remélem, hogy a nagy rózsa levéltetű nem tántorította el Önt a rózsaneveléstől, aggodalomra ugyanis nincs oka, még ha meg is jelennek növényein ezek az apró kártevők, a probléma kezelhető, a rendelkezésre álló ellenszerek köre széles, és akár teljesen vegyszermentes megoldást is választhat!

A rózsákat a fentieken kívül más kártevők és betegségek is megtámadhatják. A kezelésükkel kapcsolatosan ide kattintva olvashat bővebben.

 

Rózsa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Amennyiben éppen rózsaültetés előtt áll, jó szívvel ajánlom online kertészetem hazai termesztésű, életerős és ellenálló rózsáit, webáruházamban több száz rózsafajta közül válogathat!

 

Kertészetem rózsáit IDE KATTINTVA tekintheti és rendelheti meg!

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa