Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Különböző rokonok: a meggy és a cseresznye

Bár igen közeli rokonok és külsőre hasonlítanak is egymásra, tulajdonképpen két egészen eltérő gyümölcsről van szó a cseresznye és a meggy esetében. Mindkét csonthéjas esetében igaz, hogy fajtától függően a világos pirostól egészen a sötét bordó árnyalatig tündökölnek a fák zöld levelei között. Felhasználásuk igen sokoldalú, számos jótékony hatásuk van a szervezetre, ráadásul mindkét gyümölcs nagyon finom. Bár mindenképpen hozzá kell tenni, hogy titokban – vagy nem annyira titokban – mindenkinek van egy kedvence a kettő közül.

Ebben a bejegyzésben mindent összegyűjtöttem Önnek a meggyről és a cseresznyéről!

Tényleg ugyanott kezdődött a cseresznye és a meggy története?

Tulajdonképpen igen, bár a sztori nem ennyire egyszerű. A cseresznye latin neve azt jelenti madárcseresznye, ez pedig nem véletlen, ugyanis a szárnyas látogatók számára a mai napig kedvelt csemege a húsos, roppanós gyümölcs. Eredetét tekintve valószínűleg jelen volt annak idején Nyugat-Ázsiában és Szibériában, valamint Kínában is, de nem volt ismeretlen a Kárpát- medencében sem. A világ számos részén terem a mai napig vadon is, de számos ültetett példány is díszíti a kerteket és nem egy ültetvény is található ezen a hatalmas területen.

Hazánkban eredetileg a szőlőföldekre ültették ezeket a fákat, később olyan nagy sikere lett a gyümölcsnek, hogy az 1600-as években már exportálni is tudták a termést. A meggy ugyanabból a nemzetségből ered, mint a cseresznye, ám bizonyítékok vannak arra, hogy már időszámításunk előtt is ismerték, a görögök, a perzsák és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották.

Mit érdemes tudni e fák ültetéséről és gondozásáról?

Az ültetésnél fontos odafigyelni, arra, hogy ideális helyet találjon számára a kertben, legyen szó bármelyik fajtáról is. Mivel kifejezetten helyigényes fákról van szó, így az ültetésnél lényeges ezt figyelembe venni, nehogy később gondot okozzon az egyre terebélyesedő fa. Talaj szempontjából sem a cseresznye, sem a meggy igényei nem magasak, a porhanyós, humuszban gazdag talajt kedvelik igazán, valamint a sok napsütést.

Ha konténeres kiszerelésben vásárolja meg, bármelyik évszakban elültetheti a fagyos hónapokat kivéve. Amennyiben azonban szabadgyökeres változatra esett a választása, akkor október 20-a és március 20-a között kell elültetni, szintén kikerülve a fagyos időszakot.

Teljes cseresznyefa választékot ide kattintva találja.

Kertészetem meggyfa kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

A gondozás szempontjából a közepesen igényes gyümölcsök közé tartoznak, szeretik a napfényt, vízigényük nem magas, ám több betegségre és kártevőre hajlamosak, így lemosó vagy éppen probléma elhárító permetezésre évente többször szükség lehet. Ebben a korábbi bejegyzésemben már összegyűjtöttem az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A cseresznye remek anitoxidáns és egyben tökéletes sütemény alapanyag!

Ennek a gyümölcsnek a héjában és húsában egyaránt megtalálható az antocián, amely remek antioxidáns, ráadásul serkenti az anyagcserét és jótékony hatással van a bőrre is. Magas A, B és C- vitamin tartalma, valamint gazdag káliumban, kalciumban és foszforban is. Felhasználása igen sokrétű, sokan készítenek belőle befőttet vagy lekvárt, de remek alapanyaga különböző süteményeknek és leveseknek egyaránt.

A meggy valódi A-vitamin bomba és verhetetlen leves készíthető belőle!

Bár alapvetően nagyon hasonló a vitamin-és ásványi anyag tartalma, mint a cseresznyének, ám A- vitamin tartalma csaknem tízszer nagyobb. Segíti az emésztést, hozzájárul a bevitt fehérje megfelelő felszívódásához és jótékony hatással van az idegi működésre is.

Szárából sokan teát készítenek, amely pozitívan hat a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra is. Emellett a konyhában is nagy hasznát vehetjük, hiszen ízletes leves, ínycsiklandó kompót, befőtt, szörp vagy lekvár készíthető belőle, nem beszélve a meggyes pitéről.

Miért ajánlott ezeket a gyümölcsfákat a kertbe ültetni?

Ezek a fák nem csak igen esztétikusak, de minden évszakban más arcukat mutatják. Tavasszal gyönyörű virágaik ékesítik a kertet, míg nyáron ínycsiklandó piros gyümölcseik díszítenek, amelyet gyerekek és idősek egyaránt szívesen csipegetnek a fa alatt hűsölve. Ősszel a színes falevelek ejtik ámulatba a kertbarátokat, a téli álom alatt pedig csodálatos ágai nyűgözik le az arra járókat.

Amennyiben Önt is kedvet kapott valamelyik gyümölcs elültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa meggyfa