Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Reine-Claude d'Oullins' (syn.:'Oullins Reneklode', 'Reine Claude Précoce', 'Oullins Golden Gage', 'Massot') ringló szilvafa (konténeres)

21.990 Ft
Menny.:db

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.
 

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: Colignyban (Franciaország) találták egy birtokon az 1850-es években palántaként. Egyes források szerint maga a tulajdonos, Filliaud, míg mások szerint egy Corsaint nevű kertész, aki aztán be is oltotta. 1860-ban a Lyon melletti Oullinsban levő Massot faiskola vezetője hozta kereskedelmi forgalomba.

Népszerűségéhez korai érése, nagy, tetszetős, ízletes gyümölcse és fájának viszonylagos edzettsége egyaránt hozzájárult.

Hajtásrendszer: fája erős növekedési erélyű, koronája kezdetben felfelé törő, idősebb korban szétterülő, közepesen sűrű, csüngő ágrendszerű. Levele ovális, középzöld, fényes, kanalas, a széle finoman fogazott.

Termőképesség: kissé későn fordul termőre, de azután rendszeresen és igen bőven terem. Öntermékeny, más fajták számára jó pollenadó.

Gyümölcs: július végén, augusztus elején érik, nagy vagy igen nagy méretű (35-45 g), kissé megnyúlt, gömbölyded alakú, sekély varratú, tetszetős. Héja erősen hamvas, zöldessárga, teljesen éretten aranysárga, a napos oldalon halvány rózsaszín pírral és apró, piros pöttyökkel. Húsa zöldessárga, közepesen kemény, lédús, enyhén édes, zamatos, kellemesen fűszeres ízű, illatos. Félig magvaváló. Éretten sem hullik.

Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (befőtt, lekvár, sütemények) kiválóan alkalmas.

Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, nyirkos, mély rétegű, középkötött talaj ideális a számára, de nem támaszt nagy igényeket a talajjal szemben, ugyanakkor a szikes talajt nem szereti. Gazdag, jó minőségű termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: közepes, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. A téli hideget jól tűri és a korai fagyok is ritkán károsítják.

Vízigény: közepes, kb. évi 600 mm egyenletes eloszlású csapadék esetén fejlődik jól, ezért hosszú, aszályos időszakokban öntözzük. Tartós csapadékhiány esetén gyümölcseit ledobja.

Gondozás: fontos az ültetési hely jó megválasztása, ami lehetőleg hideg szelektől védett, meleg fekvésű legyen. Telepítés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk. 

A rendszeres trágyázást meghálálja.

A metszési munkálatok 4-5 éves koráig a korona alakítására irányuljanak, termőrefordulás után pedig - mivel a szilvafa hajlamos az elsűrűsödésre - a ritkításra, melynek során a felesleges ágrészeket távolítsuk el, hogy szellős, jól áttekinthető legyen a korona.

A metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

A terméssel gazdagon rakott ágakat támasszuk fel.

Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig. 

Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 5-8 m
Sor- és tőtávolság: 6x6 m
Termésérés: július vége – augusztus eleje
Fény- és hőigény: közepes
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (befőtt, lekvár, sütemények)

 

Védett tartalom