Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Photinia x fraeseri 'Robusta Compacta' – Korallberkenye

4.990 Ft

(ejtsd: fotínia frázeri)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: Méret: Kosárba
4.990 Ft
(konténeres) 20/60cm
Menny.:
5.590 Ft
(konténeres) 60/80cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: a korallberkenye Kelet- és Dél-Ázsiában őshonos, dekoratív, örökzöld cserje. A Photinia fraseri hibrid a fényeslevelű (Photinia glabra) és a bőrlevelű korallberkenye (Photinia serratifolia) keresztezéséből jött létre 1943-ban az amerikai Birminghamben levő Fraser faiskolában. 1955-ben Photina x fraseri néven vezették be a kereskedelembe.

A ’Robusta Compacta’ fajta pontos eredete nem ismert.

Habitus: a ’Red Robin’ fajtához sok tekintetben hasonló, de annál alacsonyabb - kb. 1,5-2 m magas -, keskenyebb, tömörebb, szabályosabb növekedésű. Sűrűn elágazó, sötétvörös, felálló hajtásrendszerű, gömbölyded megjelenésű. Dús lombozatát váltakozó állású, bőrnemű, 8-12 cm hosszú, 4-6 cm széles, tojásdad, fűrészes szélű, enyhén hullámos, fényes levelek alkotják, melyek kihajtáskor élénkpirosak, bronzvörösek, majd bordó, végül sötétzöld színűvé válnak.

Virág: apró, krémfehér, 5 szirmú virágait, 10-12 cm átmérőjű sátorvirágzatban május-júniusban hozza.

Termés: 0,5 cm átmérőjű, piros bogyó, melyet a madarak szívesen csemegéznek.

Talajigény: laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde, könnyen melegedő talaj ideális a számára.

Fényigény: közepes. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, árnyékban kevésbé lesz dús a lombozata és virágot is kevesebbet hoz.

Vízigény: közepes, a rendszeres öntözést meghálálja, a pangó víztől viszont óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető. Méretét, koronáját metszéssel tarthatjuk kordában, ill. formázhatjuk igény szerint.

Társítás és elhelyezés a kertben: hogy a lombszíneknek, milyen meghatározó szerepe van a kert hangulatának, összképének kialakításában, azt jól mutatja az olyan növények egyre növekvő elterjedése, mint a korallberkenyék, melyek megkapó vörös, narancs és zöld színt öltő, fényes leveleikkel egyre több kert fontos elemeivé váltak. Ráadásul sokféleképpen használhatóak, szoliterként, sövényként, cserjecsoportban, társításban, konténerben, de könnyen nevelhető belőlük törzses fácska is.

A ’Robusta Compacta’ fajtát egy minden évszakban más-más színekben tündöklő kertrész fontos elemévé tehetjük. Ehhez a hátterébe ültessük az ősszel ragyogó narancsosvörös, páfrányszerű, csipkés leveleivel pompázó ’Dissecta’ szeldelt levelelű ecetfát.

A korallberkenye mellé telepítsük a tavasszal aranysárga virágokat bontó 'Mikador' aranycserjét és a június-júliusban rózsaszín virágzatok tömkelegével díszlő 'Carminea' gyöngyvirágcserjét.

Előttük kapjon helyet a világos-sötét rózsaszín ’Janice Brown’ és a krémfehér 'Spacecoast White Out' sásliliom a bordó-zöld lombú ’Beni-Kaze’ szálkafűvel együtt.

Végül az ágyásszegélyt az előbb réz-, majd élénkvörös, nyárra olajzöld, buja lombú ’Red Rover’ turbáncsővel alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Rhus typhyna 'Dissecta' - Szeldelt levelű ecetfa
Forsythia 'Mikador' – Aranycserje
Deutzia rosea 'Carminea' – Gyöngyvirágcserje
Hemerocallis 'Janice Brown' – Sásliliom
Hemerocallis 'Spacecoast White Out' – Sásliliom
Hakonechloa macra 'Beni-Kaze' – Szálkafű
Heucherella 'Red Rover' – Turbáncső

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-2 m
Virágzási idő: május - június
Méhlegelő: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes
Lombhullató: nem

Felhasználási terület: szoliter, cserjesorok, sövények, határolók, vegyes virágágyak, erdei kert, madárbarát kert, rovarbarát kert, konténer

Védett tartalom