Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Perovskia atriplicifolia 'Lacey Blue' – Kék sudárzsálya

5.290 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: perovskia atriplikifólia)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Perovskia atriplicifolia 'Lacey Blue' – Kék sudárzsálya főbb jellemző

 

Habitus: Felálló hajtásrendszerű, alacsony, évelő félcserje, 40-50 cm magas. Levelei is nagy díszítő hatással bírnak, aprók ezüstös zöldek, erősen illatosak.

Virág: Liláskék virágokkal rendelkezik, amely júniusban kezdődik, és egészen szeptemberig tarthat. Virágai hosszú fürtökben illatoznak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Kedveli a napos helyeket, csak napon nevelve virágzik kielégítően.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, viszonylag szárazságtűrő.

Gondozás: Rendkívül kis igényekkel bíró növény. Legfontosabb a megfelelő fénymennyiség biztosítása. A pangó vizet nem tűri. Tavasszal, a levendulához hasonlóan kell megmetszeni és dúsabb virágzásra ösztönözni ezzel.  Talaj iránt egyáltalán nem érzékeny, még a kavicsos, meszes talajon is kiválóan fejlődik.

Társítás és elhelyezés a kertben: A kék sudárzsálya egy rendkívül kedves növénye lehet a virágos kertnek. Mivel a kék szín megteremtése mindig is nagy feladat egy kertben, a kék sudárzsálya méltán hivatott ezt megoldani.

Különlegessége, hogy a növény egésze illatos, ezért kiváló méhlegelő, és jó választás lehet a lepke-, és rovarbarát kertben is. Nem egészen 0,5 méter magas, gömbszerű bokrot képez, amely tulajdonságai miatt sok növény jól társítható hozzá.

A társításban mögé javasolt az érdes levelű hortenzia (Hydrangea aspera), hiszen hasonló színével, mely a fehérrel is kiegészül, szépen mutatnak egymás mellett. Színhatásában erősítheti a gerebcsin ('Dunkle Schöne'), vagy a kistermetű kék táskavirág ('Blue Diamond'), melyek segítségével igazi kék sarkot varázsolhatunk kertünkbe.

Szegélynövényként illik az összképhez a rózsaszín gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina) ezüstös színe vagy az ezüstös hajnalka (Convolvulus cneorum ) bájos, fehér virágai.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea aspera – Érdes levelű hortenzia
Aster alpinus 'Dunkle Schöne' - Havasi őszirózsa, gerebcsin (kékeslila) 
Ceanothus 'Blue Diamond' – Kék táskavirág
Stachys byzantina - Rózsaszín gyapjas tisztesfű
Convolvulus cneorum – Ezüstös hajnalka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,4-0,5 m
Kifejlett szélesség: 0,5 m
Ültetési tőtáv: 0,4 m
Virágzási idő: július- szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert növénye, szoliter, vagy alacsony cserjecsoportok, évelőágyások, sziklakertek növénye

 

Védett tartalom