Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mínuszok a kertek alatt

Megyeri Szabolcs

A december jellemzően két dolgot jelent a hobbikertészeknek. Az egyik, hogy megérkeznek az igazi, kemény hidegek, a másik, hogy épp ezzel összefüggésben a kertészkedésnek egy időre vége szakad. Így az év utolsó hónapja leginkább az óvintézkedésekről és a rendrakásról szól.

Fontos, hogy a fagyérzékeny fajtákat megóvjuk a mínuszok ártalmaitól. A fiatalabb, idén ültetett gyümölcsfák és cserjék törzsének földközeli részét kupacolással védhetjük a hidegtől, a rágcsálók (például egerek, nyulak) ellen pedig műanyag hálót, nádfonatot vethetünk be. Kupacoláshoz megfelelő, ha növényi nyesedéket, lehullott leveleket halmozunk a törzs földközeli részére, melyre komposztot, földet szórunk. Kerüljük a kukoricaszár használatát, mert abban egerek telepedhetnek meg! A törzsvédelem másik elterjedt módszere a mésszel való lekenés, de a meszet vékonyan vigyük fel, különben a vastag takarás alatt kártevők telepedhetnek meg. A díszfüveket már most kössük össze, mert a tövükhöz jutó hólé a hidegekkel találkozva végzetes lehet. Tartós havazáskor a tuják, fenyők ágaira rakódott csapadékot rázzuk le, ónos eső esetén pedig a fák ágaira tapadt jégréteget egy bottal, szerszámnyéllel verjük le óvatosan.

Tipp: a havazásra, jegesedésre készülve jó ötlet egy adag környezetbarát csúszásmentesítő szóróanyaggal felszerelkezni!

December jön el az ideje a szerszámok elrakásának, és a kamra, pince rendberakásának is. A kerti eszközöket megtisztítva, kiszárítva, esetleg beolajozva rakjuk el egy fedett helyre, hogy tavasszal ne kelljen a tél által tönkretett darabok helyett újakat vásárolni. Nézzük át az elfekvő, még nem kiürült vetőmagos zacskókat, dobozokat, és a még felhasználható vetőanyagot jól lezárva, száraz helyen tároljuk. A vegyszereket, növényvédelmi szereket ellenőrizzük, a lejárt szavatosságú kemikáliákat az előírásoknak megfelelően dobjuk ki, a még használható adagokat pedig lezárva, biztonságos helyre tegyük, távol az ugyanabban a helyiségben tárolt zöldségektől, gyümölcsöktől, úgy, hogy gyermekek vagy háziállatok ne közelíthessék meg. Sok pincében, kamrában elő szokott fordulni rágcsálójárás, ha ez a helyzet, akkor próbáljuk megnehezíteni a négylábú betolakodók dolgát, tömjük be a réseket, szüntessük meg az átjárási lehetőségeket. Az irtószerek, mérgek kihelyezésével mindig legyünk óvatosak, ezeket az anyagokat is úgy helyezzük ki, hogy gyermekek és házikedvencek ne férhessenek azokhoz.  

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok