Hasznos tudnivalók
Jellemző tulajdonságok
Közepesen erős növekedésű, szétterülő koronát nevelő fa, melynek sötétzöld, lombhullató levelei is igen mutatósak. Hófehér, elegáns virágai májustól júniusig díszítenek. Ehető, C-vitaminban gazdag gyümölcsei nagy méretűek, vastag héjuk gyakran berepedezik. Fogyasztásuk gyógyhatású, hiszen magas a kalcium- és vastartalmuk, erősíti a csontokat és csökkenti a gyulladásokat. A termés utóérő, már októberben szüretelhető, majd leszedése után 1-2 hónapig tárolható. A gyümölcs íze különleges, semmihez sem hasonlítható, omlós és puha. Általában süteményekhez használjuk fel, de ínycsiklandó lekvár és dzsem is készíthető belőle.
Felhasználás, gondozás
A naspolya bokor napfényes, meleg fekvésű területeken érzi magát a legjobban. Talaj iránt nem igényes, de a megfelelő tápanyagellátást bőséges terméssel hálálja meg. Bátran ajánlom ültetéskor a Mabako szerves istállótrágyát és a Dolce Vital földkeverék használatát, mely nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát tartalmaz, így hosszú időre gondoskodhatunk a csemete fejlődéséről. Ne feledkezzünk meg a megfelelő vízellátásról, a rendszeres öntözésről. Különösebb növényvédelmet nem igényel, az esetleges betegségek ellen tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk. A metszés csupán az elöregedett ágak eltávolítását foglalja magában.
Hasznos kertészeti tanácsok: