Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A naspolya ültetése, gondozása

Ha kellene mondani tíz hazánkban is termő gyümölcsöt, szinte biztos, hogy alig szerepelne néhány felsorolásban a naspolya. Magyarországon ritkán fordulnak elő ezek a kis méretű, csinos virágokkal díszítő, különleges gyümölccsel megörvendeztető fák, amelyekről jellemzően novemberben szüretelhet a kertbarát. Jómagam kifejezetten kedvelem a naspolyafát, aminek számos oka van és ha erről a fafajról van szó, egytől egyik mind különleges.

Lehet, hogy az Ön lakóhelyén lasponyának, miszpolyának vagy naszpolyának nevezik, ám egyvalami biztos. Amikor az első fagy megcsípi a termését, ott valami egészen rendhagyó születik. Tartson velem és ismerje meg jobban ezt a gyümölcsfát!

Mit érdemes tudni a naspolyáról?

A kis termetű naspolyafa alapvetően a meleget kedveli, mégis nagyon jól tűri a telet, így a hazai klíma is tökéletes a számára. Talaj szempontjából sem válogatós, virágai pedig öntermékenyek, így több szempontból ez a tökéletes gyümölcsfa. Dekoratív lombkoronája miatt igazi esztétikai kuriózummá válik a kertekben, utcafrontokon és parkokban egyaránt. Alapvetően az almával, a körtével, valamint a birssel áll rokonságban, ám a magjai nagyon kemények és igen nehezen csíráznak.

Pontosan ezért nem egyszerű szaporítani, ám ha csemetét vesz, ültetésével kezdőként is könnyen boldogul majd. Az első virágait májusban bontja, termése pedig az ősz végén érik be, jellemzően novemberben élvezheti a nem mindennapi ízvilágot. A termése az érés előtti időszakban barnászöld színű, ám tipikus alakja már ekkor felismerhető.

Maga a gyümölcs nagyjából dió méretű, csúcsa besüllyedt, amelyet öt csészelevél maradvány díszít. Éréskor az egész felülete bebarnul.

Maga a fa általában 8 méternél nem nő magasabbra, levelei pedig sötétzöld színűek, ovális alakúak, tapintásuk pedig az emberi bőréhez hasonlatos. Ráadásul nem csak a virágzás idején nyújtanak különleges látványt ezek a fák, hiszen ősszel sárga és piros színekben pompáznak a levelei. Virágainak minden esetben öt szirma van, átmérőjük pedig nagyjából 2-3 centiméteres. Ezek a gyümölcsfák kifejezetten szívósak, ellenállóak a betegségekkel szemben.

Igen magas a naspolya vitamintartalma!

Kevesen tudják, de a naspolya tulajdonképpen igazi vitaminbomba és számos jótékony hatással bír az emberi szervezet számára. A gyümölcs húsa bővelkedik C,- B- és E-vitaminokban, valamint vasban, kalciumban, káliumban, mangánban és cinkben is. Emellett a magjából készült főzet vesehajtó hatású.

A 'Hollandi óriás' naspolya gyümölcse

A 'Hollandi óriás' naspolya gyümölcse

Nem mindegy, mikor szüreteli le a gyümölcsöket!

Már alapvetően szokatlan e fák esetében az, hogy novemberben jön el a szüreti időszak, amikor már minden más gyümölcsöt betakarított a kertbarát. Lényeges, hogy a szedésével mindenképpen meg kell várnia az első fagyokat, hiszen akkor az igazi, ha megcsípi a dér, akárcsak a csipkebogyó vagy a som esetében.

Amennyiben ez még nem következett be, még nem érdemes megkóstolni, ugyanis nem élvezheti majd azt a puha, almapüréhez hasonló állagot és ízvilágot.

Naspolya termése a jellegzetes öt csészelevél maradvánnyal

Naspolya termése a jellegzetes öt csészelevél maradvánnyal

Hogyan használható fel a naspolya termése?

Az érett gyümölcs héjától nagyon könnyű megszabadulni, így nyersen is fogyasztható, ám mivel egy egészséges naspolyafa akár 40-50 kg gyümölcsöt képes teremni, így biztos lehet abban, hogy nem tudják majd az egész éves adagot ilyen módon elfogyasztani. A jó hír viszont az, hogy készíthet belőle lekvárt, gyümölcslevet vagy „sajtot” is, akár a birsalma esetében.

Remekül illik süteményekhez és húsételekhez egyaránt. Bátran ajánlom ezt a még ritkán ültetett gyümölcsfát minden kertbarát számára, ahol elfér a birtokon egy kisebb termetű, alacsony igényű, kiemelkedő esztétikával rendelkező gyümölcsfa, amely igazán különleges gyümölccsel hálálja meg a gondoskodást.

A naspolya ültetése

Előkészületek: A naspolya talaj iránt nem igényes, de legszebben a tápanyagdús, középkötött, nyirkos talajon díszlik. Az ültetésnél figyeljünk oda, hogy a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében a kiásott ültetőgödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: A naspolya melegigényes növényként a napos vagy félárnyékos, déli fekvésű helyeket kedveli. Termése nélkül is szépen díszíti kertünket és mivel nem egy terebélyes növény, önmagában is ültethetjük előkertünkbe, alatta elhelyezve különböző félárnyéki, árnyéki évelőkkel. Utcafrontokra, a csendes mellékutcák hangulatának javítására bátran választhatunk haszonnövényeket is, így a naspolya is megfelelő alternatívát nyújt az utcafront díszítésére.

Ültetés menete: A kiásott gödörbe egyenesen helyezzük be a facsemetét. Az ültetés előtt érdemes a gödör aljára szerves trágyát juttatni, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. A naspolya gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért ne ültessük túl mélyre.

Ebben irányt ad az oltási pont (hengeres forradás), melynek a talajszint felett kell lennie. Ezután halmozzunk rá Dolce Vital általános földkeveréket, majd alaposan öntözzük be a növényt.

A naspolya gondozása

A naspolya viszonylag kevés gondozást igényel. A virágkezdemények, melyekből később termés fejlődik, a vesszők végén helyezkednek el, ezért a naspolyát nem szabad metszeni, csak fiatal korában, amíg kialakítjuk a végleges habitusát a növénynek. A metszés az elhalt vagy beteg vesszők eltávolításából áll, melynek ideje január vége, február eleje.

A naspolya virága és gyümölcse

A naspolya virága és gyümölcse

A betegségekkel szemben is ellenálló fajta, esetenként megtámadhatja tűzelhalás vagy lisztharmat.

A tűzelhalásos tüneteket egy baktérium okozza, mely legfőképp nedves időben, a növényeken lévő sebzéseken vagy a virágbibén keresztül jut be a növény szöveteibe. A fákon a hajtáscsúcs úgy néz ki, mintha tűz perzselte volna, a levelek barnulnak, majd elszáradnak, a gyümölcsökön pedig barna, vizenyős foltok alakulnak ki.

Ha időben védekezünk a betegség ellen, megelőzhetjük az elterjedését. A tűzelhalás ellen leghatásosabb a tavaszi lemosó permetezés, illetve a fertőzött növényi részek eltávolítása.

A lisztharmat a vegetációs időben a fiatal zöld növényi részeket fertőzi, a leveleken és hajtásokon fehér, lisztszerű bevonatot képez. Leggyakrabban a meleg, száraz, homokos talajú vidékeken tűnik fel. A lisztharmat elleni legalapvetőbb megelőző védekezések a megfelelő fajtaválasztás, termőhelyi adottságok, tápanyagellátottság és a szakszerű metszés, így jelentősen csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét.

Kémiai védekezésre a tavasszal kijuttatott kén tartalmú növényvédő szerek alkalmasak, illetve a fertőzött részek eltávolításával is megakadályozhatjuk a betegség terjedését.

A naspolya igényei

A naspolya a mérsékelt éghajlati területeket kedveli, ezért Európa egész területén, így hazánkban is eredményesen termeszthető.

Hőmérséklet és fényigény

A naspolya melegigényes növény, leginkább a meleg fekvésű területeket szereti. Vegetációs ideje alatt különösen igényli a meleget, ezért a terület kiválasztásánál kerüljük a fagyzugos helyeken. Ültessük kertünk déli fekvésű területeire, napos vagy félárnyékos helyre. Nyugalmi időszakban azonban kiválóan tűri a téli fagyokat és a kora tavaszi lehűlések sem szoktak maradandó károkat okozni a virágokban.

Talajigény

A naspolya nem igényes a talajra, de gyökérzete sekélyen helyezkedik el a talajban, ezért olyan területre ültessük, ahol biztosított a folyamatos tápanyag utánpótlás. A tápanyaggal gazdagon ellátott, nyirkos talajt a növény bőséges terméssel hálálja meg. A talaj feljavítására jó szívvel ajánlom Önnek a Dolce Vital általános virágföldkeveréket és Mabako szervestrágyát.

Öntözés

Vízigényes növény, a nyirkos talajokat kedveli legjobban. Olyan helyen érdemes telepíteni, ahol biztosítani tudjuk számára a rendszeres vízellátást. Mivel gyökere sekélyen helyezkedik el, kerüljük a pangó vizes területeket. Mindig gondoskodjunk a nyirkos közegről, különösen a száraz, nyári napokon figyeljünk az öntözésre.

Remélem talált hasznos információkat a cikkben - amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket

Szeretne ezek után saját naspolyát szüretelni? Itt találja aktuális kínálatomat

További bejegyzéseimet a Blogomban olvashatja