Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A mandula károsítói és növényvédelmi stratégiája

A manduláról általánosságban

A mandula a mediterráneum és a szubtrópusi övezet tipikus növénye. A világon a mandula a legjelentősebb mérsékelt égövi csonthéjas gyümölcsfaj, világtermelése meghaladja az évi 2 millió tonnás termésmennyiséget. A világ mandulatermésének feléért az Amerikai Egyesült Államok felel, ezt követi Spanyolország és Olaszország. A gyümölcs magas energiatartalma az 52% körüli olaj, 7%-os szénhidrát és körülbelül 28%-os fehérjetartalomnak köszönhető.

A mandula termése igen gazdag B – és E vitaminokban. A mandulát elsősorban édes-és cukrászipari alapanyagként használják fel, emellett viszont népszerű a sós mandulaként, vagy kandírozott gyümölcsként történő árusítása is. A mandulaolaj értékes gyógyszer és kozmetikai alapanyagnak számít.

A mandula legfontosabb betegségei és az ellenük javasolható védekezési lehetőségek

1. A mandula ventúriás varasodása – Venturia carpophila

Ventúriás varasodás betegség tünete látható a mandula termésén

Betegség, tünetek: A mandula ventúriás varasodása a mandula levelét, hajtását és gyümölcsét megtámadó gombás betegség. A leveleken 4-5 mm nagyságú, barna szegélyű és szürke közepű foltok mutatkoznak, mely foltok idővel kitöredeznek. A hajtásokon hasonló méretű, eleinte zöldesbarna, ovális foltok jelentkeznek.

A gyümölcs külső, zöld héján először sötétzöld, majd fokozatosan barnuló 2-3 mm-es foltok vehetőek észre. Ezek a foltok később elparásodnak, a gyümölcs eladhatatlanná válik.

Védekezés: Koronaritkítás során távolítsuk el a beteg vesszőket és hajtásokat! A betegség növényvédőszeres kezelése megegyezik az alma ventúriás varasodásánál leírt kezeléssel és szerekkel.

Ha szívesen olvasna a manduláról még, akkor kattintson ide, és olvassa el EZT a cikkemet is!

2. Csonthéjasok sztigminás betegsége – Stigmina carpophila

Sztigminás betegség tünete mandula levelén

Betegség, tünetek: A betegség lefolyása és tünetei megegyeznek a kajszibaracknál leírtakkal. Alapvetően csapadékos, hűvös időben lehet a fertőzésére számítani. A mandula esetében is a a hajtáson, leveleken, gyümölcsön vehetőek észre a sztigminás betegség legszembetűnőbb tünetei. A levélen 2-3 mm-es nagyságú, a levél színétől eltérő (általában lilás, pirosas) foltok formájában jelentkeznek a korai tünetek.

A később megbarnuló, apró foltok közepe idővel kihullik. A vesszőkön 5-10 mm hosszú, barnás foltok jelennek meg. A gyümölcsön a levéltünet korai stádiumához hasonló piros-lila színű foltok jelennek meg. A folt közepe később parásodni kezd, a gyümölcs ezáltal deformálttá válik.

Védekezés: A nyugalmi időszakban történő rezes lemosó permetezés fontos növényvédelmi kezelés. Ezt követően a kajszi-és őszibaracknál leírtak a követendőek a betegség elleni védekezéseket illetően.

3. A mandula monilíniás betegsége – Monilinia laxa

A termést fertőző monilínia faj tünetei mandulán

Betegség, tünetek: Leírások szerint a mandulát, a virág, hajtás-és termésfertőzésért felelő monilínia faj, a Monilinia laxa fertőzheti meg. Virágfertőzés tavasszal a virágzás során, a hajtás-és termésfertőzés pedig a rovarkárosítók révén a sebfelületeken keresztül történik meg. A betegség nemcsak a termesztett, de a díszítő értékéért ültetett mandulafán is megjelenhet. A betegség tünetei megegyeznek a kajszi-és őszibaracknál leírtakkal.

Védekezés: A monilíniás betegség ellen virágzástól kezdődően kell felvennünk a harcot. A kezeléseket és a felhasználható szerek listáját kérem, tekintse meg a kajszi-és őszibarackról szóló cikkemben.

A mandula legfontosabb kártevői és az ellenük javasolható legfontosabb védekezési lehetőségek

1. Mandula magdarázs – Eurytoma amygdali

 

A mandula magdarázs különböző fejlődési stádiumai, valamint a károsítása látható a képen

Rovar biológiája, kártétele: A mandula magdarázs a mandula legfontosabb terméskártevője. A kártételt a rovar lárva stádiumában végzi, mely táplálkozása során feléli a mag belsejét. A kártevőre akkor gyanakodhatunk, ha sok földre hullott, lyukas mandulát találunk a fa környékén. A rovar májustól rajzik, ebben a hónapban érdemes tehát kihelyezni a rajzásmegfigyelő eszközeinket (színcsapda).

A mandula gondozásáról itt olvashat bővebben!

Védekezés: A fa különböző részein, nagy számban elhelyezett sárga színű színcsapdák eredményesen mérsékelhetik a mandula magdarázs okozta kártételt.

2. Fekete mandula levéltetű – Brachycaudus amygdalinus

Levéltetű kolóniák tömege látható a képen

Rovar biológiája, kártétele: A mandula ezen fontos kártevője április végén-május elején károsítja a lombozatot. Tömeges szívogatásuk és mézharmat ürítésük révén –melyen megtelepszik a korompenész – a mandula hajtásrendszere vontatottan, gyengén fog fejlődni. A nyár folyamán nem károsítja tovább a mandulát, ugyanis olyankor egy másik, nyári tápnövényére repül.

Védekezés: A levéltetvek áttelelő tojásai ellen a paraffinolajos, lemosó készítmények ajánlottak. A kifejlett egyedek ellen, az első tünetek megjelenésétől követően szükséges védekezni, speciális aficidekkel (speciális levéltetűölőkkel).

Tekintse meg mandula csemete kínálatomat ide kattintva

További bejegyzéseimet a Blogomban olvashatja

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!