Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lonicera xylosteum - Ükörkelonc

1.990 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: lonicéra ksziloszteum)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Lonicera xylosteum - Ükörkelonc főbb jellemző

 

Habitus: Kúszó habitusú, gazdagon elágazó, lombhullató cserje. A levelei középzöld színűek, tojásdadok és ép szélűek. A levelek színe és fonáka is szőrözött. Kifejlett magassága 2-3 méter.

Virág: Tavasz végén hozza apró, tölcsér alakú, krémfehér színű virágait, melyek porzószálai kinyúlnak a virágból. A virágokból nyár közepére piros, kerek termések fejlődnek, melyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Ideális számára a félárnyékos környezet, de napos, illetve árnyékos helyen is kielégítően fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Kiváló szárazságtűrő.

Gondozás: Nem igényel rendszeres metszést, de ha mégis alakítani kell az alakján, akkor azt a virágzást követően érdemes megtenni. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny, bár időnként a lisztharmat megfertőzheti.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ükörkelonc egy 2-3 méter magasra növő, kúszó habitusú, lombhullató cserje, amelynek virágai krémfehérek és a tavasz végi-nyár eleji időszakban nyílnak. Bár szoliterként is elhelyezhetők a kert párásabb, félárnyékos vagy szűrt fényes területein, de társításban is mutatósak.

Amennyiben társítja, ültesse a kertrész hátulsó sávjába és teremtsen zöld, futó alapot a társítás többi fajtájának. Ültesse elé a vérvörös ribiszkét, amelynek lombja és termései is díszlenek. A cserjefoltot kiegészítheti a különleges gombvirágcserjével.

Előttük helyet kaphatnak a közepes termetű cserjék, mint az egész évben fényes, zöld lombbal teli ’Otto Luyken’ törpe babérmeggy, amely mellé ültetve ajánlom a ’Red Ace’ narancsvirágú pimpót.

A talajtakaró mirtuszlonc (’Twiggy’) sárgászöld lombja és a szegélyként alkalmazott markáns, sötét levelű ’Braunherz’ indás ínfű kiváló kontrasztot teremt.

Társításra javasolt növényfajták:

Ribes sanguineum - Vérvörös ribiszke (Díszribiszke)
Cephalanthus occidentalis – Gombvirág cserje
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' – Törpe babérmeggy
Potentilla fruticosa 'Red Ace' - Narancsvirágú pimpó
Lonicera nitida 'Twiggy' – Talajtakaró mirtuszlonc
Ajuga reptans 'Braunherz' – Indás ínfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-3 m
Kifejlett szélesség: 1-2 m
Ültetési tőtáv: 1,5-2 m
Virágzási idő: május-június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, falak, támaszrendszer növényesítése, kerítések, oszlopok, takarás, háttér

 

Védett tartalom