Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Liliomvirágú tulipán 'Claudia'

1.890 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: fehér-lila

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Liliomvirágú tulipán 'Claudia' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A ’Claudia’ egy középidei, tehát áprilisban virágzó liliomvirágú tulipán fajta.

A liliomvirágú fajtákat a jellegzetes virágalak szerint rendezik egy csoportba, hiszen a virágok keskenyek, csúcsosak, a virágcsúcs kifelé hajló. Kevés fajtát számláló csoport, mely közös sajátja a virágformán túl a keskeny levél és az igen hosszú szár.

A ’Claudia’ fajta esetében a karcsú virág rózsaszínes piros árnyalatú, a szirmok szegélye pedig fehér színű.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont. A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger.

Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik a ’Claudia’ fajta, mely bájos, színátmenetes virágaival hosszú időn át díszíti kertünket. Állítsunk össze vegyes kiültetést, melyben a ’Claudia’ fajta mellett helyet kap a szintén liliomvirágú ’Sapporo’ fajta, de a sötét virágszínű, papagájvirágú ’Black Parrot’ is méltó társa lehet.

Az egyszerűbb virágformát képviselő fajták közül válasszuk a ’La Courtine’ és ’Kingsblood’ fajtákat, melyek sárga és piros árnyalatokkal teszik ellenállhatatlanabbá összeállításunkat. A kiültetés szegélyébe telepítsük a narancsos színvilágú ’Orange Emperor’ fosteriana tulipánt.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’La Courtine’
Tulipa ’Kingsblood’
Tulipa ’Sapporo’
Tulipa ’Black Parrot’
Tulipa ’Orange Emperor’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 55 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Videók