Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Liliom ültetése és gondozása

A liliom régóta kedvelt dísznövény, hiszen domináns termetével, feltűnő virágaival, tekintélyes megjelenésével a folyton változó trendeken felül áll, egyaránt alkalmazható modern, minimalista stílusú kertekben és paraszti világú, buja, romantikus birtokokon. A liliom ráadásul könnyen nevelhető, hagymásként alig szorul gondozásra, számtalan színváltozatának köszönhetően pedig izgalmas lehetőségeket nyújt akár egy vegyes árnyalatú liliomágyás kialakításakor, akár egyéb színes virágokkal való összeültetéskor.

Varázslatos színekben elérhető

Nem is hiszem, hogy hosszabban kellene ajánlgatnom a liliomot, bizonyára Ön is látott (talán nevelt is) már ilyen virágot, akkor pedig tudja, hogy remekül fog mutatni az Ön kertjében! Arról viszont érdemes beszélni, hogy hogyan, mikor szükséges ültetni ezt a dekoratív dísznövényt, és hogy milyen környezeti igényei, kártevői, ápolási teendői vannak.

Ismerjük meg a liliomot!

A liliomfélék családja egészen hatalmas, a nemzetségbe közel kilencven faj tartozik, melyek szerte a világon megtalálhatóak Ázsiától Európán keresztül egészen Észak-Amerikáig. A liliomok választékát megsokszorozza az a tény, hogy roppant kedvelt a növénynemesítők körében, így számtalan változat és hibrid hozzáférhető a kertészetekben, kis túlzással végtelen variáció létezik liliomból!

A liliomfélék közül tehát kedvére válogathat minden virágbarát hobbikertész, azzal azonban hasznos tisztában lenni, hogy miképpen kell bánni ezzel a kecses, sudár virággal? Nos, a liliommal való bánásmódot alapvetően az határozza meg, hogy egy gumós, gyakrabban használt szóval hagymás virágról van szó, így a késő tavaszi, kora nyári virágzás előfeltétele az őszi ültetés!

Lilium regale

A liliom ültetése szinte gyermekjáték. A talajelőkészítés rövid munka, egy átforgató ásás és alapos gyommentesítés után majdnem készen is vagyunk, amire figyelmet kell fordítani, hogy a gumók nem kedvelik a kötött, nehéz, nyirkos talajt, ha Önnél ilyen van, akkor homok, perlit, vagy komposzt adagolásával javítsa fel a közeget.

Általánosságban az átlagos kerti talaj megfelelő, az előkészítő ásás során egy kevés komposzt beforgatása mindig jót tesz, de más előkészületre nincs szükség. Ezek után jöhet a hagyma, és itt álljunk meg egy pillanatra! A gazdag virágzás és a problémamentes liliomnevelés alapfeltétele a minőségi virághagyma. nem javaslom Önnek, hogy élelmiszer áruházban vagy hipermarketekben szerezze be az ültetnivalót, az ilyen helyeken nem foglalkoznak az üzlet profiljába egyébként nem vágó áru minőségével, se azzal, hogy szakszerűen kezeljék azt.

A hagymái

Hiába akciós az ilyen virághagyma, nagyobb eséllyel lesz belőle alulfejlett, satnya, betegségekre fogékony virág, mint a kertészetekben kapható gumókból. Kertészeti webáruházamban csak minőségi, friss, bő virághozamot ígérő liliom hagymát kínálok Önnek, ráadásul bőséges színváltozatokban!

Térjünk vissza az ültetéshez! A gumót főszabály szerint olyan mélyre kell ültetni, mint a magassága kétszerese. Fontos, hogy csúcsával felfelé álljon, ha fejjel lefele kerül a talajba, kihajt ugyan, de a "fordulás" sok energiát kivesz belőle, így biztosan gyengébb, kisebb növény fejlődik belőle. A behelyezett hagymára halmozzon földet, azt óvatosan tömörítsük tenyérrel, és készen is van.

Az általában szokásos ültetés utáni alapos beöntözést a hagymások esetében ki is lehet hagyni, hiszen a hagyma elviekben már tartalmazza a szükséges nedvességet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ne kéne rendszeresen öntözni a növényt, sőt, a liliom kifejezetten vízigényes virág!

Ha szeretné még jobban megismerni a liliomokat, akkor KATTINTSON IDE és olvassa el a róluk szóló cikkemet!

Mikor ültessük el a hagymáját?

A liliom helyének kijelölésekor figyelembe kell venni, hogy ez a virág szereti és igényli a napfényt, így vagy napsütéses helyre, vagy legfeljebb enyhe félárnyékba ültesse! Kardinális kérdés, hogy mikor ültethető a liliom? A más tavaszi hagymásokhoz hasonlóan a liliom is a nyár legvégén, de inkább az ősz első harmadában kerülhet a földbe.

Lilium 'Star Gazer'

Gyakori vitatéma a kertészkedők között a tavasszal virágzó hagymások elültetésének pontos ideje, az általános vélekedés szerint az iskolakezdéshez időzítve a legideálisabb a telepítés, míg mások szerint november végéig bármikor elvethetők a hagymák, egyesek pedig szinte tudományos módszerrel, az előző évek őszi átlaghőmérsékleteihez igazítják a hagyma kihelyezést.

Én azt javaslom Önnek, hogy szeptember és október folyamán helyezze ki a hagymákat, de még mindenképp az erős hajnali fagyok megjelenése előtt egy-két héttel!

Önt is elvarázsolták a liliomok? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Balkonon is?

Eddig csak arról esett szó, hogy a liliomot hogyan ültessük a kertbe, de ez a virág cserépben, dézsában is nevelhető, így akinek nincs kertje, vagy egyszerűen csak a balkonján is szeretne liliomot, nyugodtan próbát tehet vele. A dézsás liliom földje legyen tápanyagban gazdag, kiegyensúlyozott szerkezetű, jó vízelvezetésű.

Az átlagos zsákos virágföldek megfelelőek, és még jobb lesz, ha egy kis komposztot is kever hozzá! A cserepes liliomnak is szüksége van az úgynevezett hideghatásra, tehát ne tartsuk az őszi, téli meleg szobában, hanem helyezze hűvös, de nem fagyos helyre, például fűtetlen lépcsőházba, pincébe, vagy védett balkonra.

A cserépben nevelt liliom talaja hamarabb ki fog száradni, így szabadföldi társainál több öntözést kíván majd! vegye figyelembe, hogy a liliom akár egy méter magasra is megnőhet, így vagy használjon nagyobb cserepet vagy dézsát, vagy pedig válasszon kisebb méretű kompakt hibridet!

Cserépben nevelve

A liliom ápolási feladatai

A megfelelően kezelt liliom gumókból kihajtott növények a tavasz végén vagy a nyár elején-közepén fognak virágozni, a virágzási idő az egyes fajták, hibridek esetében kismértékben eltérő lehet, de mindenképpen a tavasz végétől kezdve esedékes a virágok megjelenése.

Különleges élményt biztosít a szemnek

Tipp: a liliom szára akár egy méteres is lehet, a nehéz virágok pedig megterhelhetik a szárat, főleg huzatosabb, szeles helyen.Szükség esetén ezért a liliom karózása, támasztékozása ajánlott!

Ez azért lehet fontos információ a tudatosan összeállított ágyások esetében, mert erre az időszakra a legtöbb tavaszi hagymás már elvirágzott, így a liliom telepítésével az ágyás virágzási ideje kitolható, vagyis a liliom akkor fog igazán díszleni, mikor a többi hagymás már elvesztette dekorációs értékét!

Társítható?

A liliom remekül társítható más virágos dísznövényekkel. Ami kifejezetten ajánlatos, az a talajtakarók telepítése a liliom alá, a liliom ugyanis rosszul viseli, ha talaja, a töve kiszárad, ezt megelőzendő, egyfajta természetes mulcsként jó ötlet lehet például varjúhájat, madárhúrt, lángvirágot ültetni alá, de természetesen a hagyományos mulcsok (zúzott kő, fadarálék, aprószemű folyami kavics) is megfelelnek a célra.

Ha többen vannak együtt, még csodálatosabb látványt nyújtanak

Dekoratív célú összeültetésnél a lehetőségnek csak az Ön fantáziája szab határt, a liliom remekül társítható vadvirágokkal, egynyáriakkal, színes évelőkkel, de akár rózsákkal is, a gazdag liliom színválaszték bármilyen kombinációkra lehetőséget ad!

A liliom növényvédelme

A liliomot nem fenyegeti túl sok kártevő és betegség. A betegségek közül a gumórothadás említhető, melyet könnyen kivédhet, ha ellenőrzött forrásból származó, ép, kemény gumókat ültet. A kártevőket tekintve a liszteske, a levéltetvek, és a vízipocok jöhetnek szóba.

A liszteske, más nevén molytetű vegyszeresen alig irtható, viszont ezek a kis rovarok könnyen becsaphatók, a megtámadott növény közelébe élénksárga, ragacsos anyaggal bekent kartonlapot kell kiállítani, mely gyorsan és hatékonyan megfogja a sárga iránt valamiért rajongó apró szárnyasokat.

A levéltetű ellen szappanos vizes vagy csalános oldatos lemosással lehet felvenni a harcot. A vízipocok egy elszaporodott, főleg folyók, tavak, egyéb vizek köezlében élő apró rágcsáló, mely a virágokból lakmározik. A kis négylábút a virágok köré kifeszített dróthálóval tarthatjuk távol.

Önt is elvarázsolták a liliomok? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!