Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A tavaszi hagymások királynője: a liliom

Ezek a gyönyörű, késő tavasszal nyíló virágok pont abban az időszakban ékesítik a kertet, amikor a jó idő beköszöntével virágba boruló dísznövények már elnyíltak. Így nem csak egy csoda szép és kecses növénnyel lehet több a kertjében, de a folyamatos pompát is biztosíthatja birtokán a segítségükkel. Nem véletlen nevezik a tavaszi hagymások királynőjének. A liliomot több dolog miatt is lehet nagyon szeretni.

Sokan a magasra törő termete miatt kedvelik, míg mások a méretes virágaiban gyönyörködnek, de vannak, akiknek a szívét az extravagáns színei dobogtatják meg.

Ázsiai hibrid liliom virága

Abban azonban mindenki egyetért, hogy a liliom magára vonzza a tekintetet, meghatározza a kert képét, és mindenki elámul rajtuk a virágzásuk idején.

Mit fontos tudni a liliomokról?

Amilyen gyönyörűek, annyira egyszerű a gondozásuk, ugyanis jól érzi magát a kerti földben, vízigényük közepes és bármilyen félárnyékos helyre elültethető. Így ha ősszel kedvet kap a kertészkedéshez akár kezdő kertbarátként is, a liliom ideális választás lehet.

Csodaszép sárga liliom

Ha sok virághagymát ültet el egymás mellé, valóságos virágzuhatagot varázsolhat tavasszal a birtokára, de a liliom remekül megfér más zöld növényekkel is, amely tovább növeli egyébként is magas esztétikai értékét. A különböző kombinációknak pedig csak a képzelete szabhat határt. További előnye ennek a meseszép virágnak, hogy igen kevés az olyan kártevők száma, melyek megbetegíthetik.

Ilyen a lisztecske, a levéltetű vagy a vízipocok, melyek mindegyike irtható vegyszerek vagy az egyéb módszerek segítségével, mint a szappanos víz használata, illetve utóbbi kártevő ellen fizikai úton is védekezhetünk. Emellett a gumórothadás például egy tipikus liliom – betegség, melyet már a vásárláskor kivédhet, ha megbízható helyről szerzi be a virághagymákat.

A liliomok elültetése gyerekjáték! Ahogy fentebb is említettem, a liliomok ültetését és gondozását bátran elvállalhat egy kezdő kertész is.

Liliom fajták rendelhetők webshopomban

A talajelőkészítés kimerül egy gyommentesítésben és egy átforgató ásásban. Ha esetleg úgy tapasztalja, hogy nagyon kötött és nyirkos a talaj, amibe elültetné a hagymákat, érdemes egy kis homokkal vagy komposzttal lazítani rajta. Ezek után már bele is kerülhet a hagyma a földbe.

Ismét fontos megjegyezni, mennyire lényeges a virághagyma megbízható helyről való beszerzése, ugyanis hiába akciós virághagyma a szupermarketekbe, nagyobb eséllyel lesz belőle alulfejlett, betegségekre fogékony virág, mint a kertészetekben kapható gumókból.

A liliomhagymát érdemes olyan mélyre ültetni, mint a várható magasságának a kétszerese és fontos figyelni arra is, hogy csúcsával felfelé kerüljön a földbe. Mikor a hagymára rákerült a föld, el is készült az ültetéssel, már csak az öntözés van hátha. Néhány hét múlva pedig megjelennek majd az első gyönyörű virágok a kertben.

Feldobhatja vele az előkertet, de utcafrontra is ideális választás. Az alábbi videóban megnézheti, hogy mutatnak a sárga liliomok, melyek egy út menti szakaszt díszítenek.

Fontos tudni, hogy a liliom nem csak a kertben érzi jól magát, virágcserépben és dézsában is ideális körülményeket lehet számára biztosítani. Így ha lakásban él, akkor is gyönyörködhet az erkélyen nevelkedő különleges virágok szépségében. Lényeges, hogy az így ültetett liliom földje legyen tápanyagban gazdag és a legjobb, ha hűvös, de nem fagyos helyen keresünk neki helyet.

Milyen fajta liliomok léteznek? A liliomok családja igen népes, így elképesztően hatalmas választék van belőlük mind méret, mind pedig színek terén.

Fehér liliom virága

Kinek való a liliom?

A liliom mindenkinek ideális választás, aki szereti a gyönyörű, színes virágokat, viszont a hétköznapokban nem tud sok időt fordítani a gondozásukra. Akár családi házban él akár lakásban, egy liliom mindenhol jól érzi magát és többszörösen meghálálja a gondoskodást.

Sikerült meggyőznöm? Ha szeretne Ön is csodálatos liliomokat nevelni, akkor innen tud rendelni

Amennyiben hasznosnak találta cikkemet, kérem nyomjon egy Tetsziket

További bejegyzéseim ide kattintva érhetők el

Tartalomhoz tartozó címkék: liliom