Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ligustrum x vicaryi – Fagyal

Ár:
1.690 Ft

(ejtsd: ligusztrum)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.190 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Ligustrum x vicaryi – Fagyal főbb jellemző

 

Habitus: 2-3 méter kifejlett magasságú, sűrű ágrendszerű, felfelé törekvő, télizöld cserje. Levelei kihajtáskor élénksárgák később mustársárga színt öltenek.

Virág: Fehér, illatos virágait június-júliusban hozza.

Termés: Fekete színű bogyó, mely egész télen át a bokron marad.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos fekvésbe egyaránt telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja, főleg virágzás idején, a nyári hónapokban.

Gondozás: A fagyalok esetében egy tavaszi és őszi plusz tápanyag kijuttatás minden évben megalapozza a dús lombozatot és a nyári gazdag virágzást. A hosszan tartó száraz, aszályos időszakokban öntözzük növényünket.

Szabad sövény esetében kisebb igazító metszésre lehet szükség csak. Nyírott sövény esetében folyamatosan, vegetációs időszak alatt a kívánt formára alakítható.

Társítás és elhelyezés a kertben: A fagyal (Ligustrum) fajták kifejlett magassága jellemzően 3-4 méter között alakul abban az esetben, ha nem nyírjuk őket rendszeresen, ebből kifolyólag nagyon jó háttérnövények, melyeket a kertünkhöz és elképzeléseinkhez tudunk igazítani.

Mivel betegségekkel szemben ellenálló, ezért egyre gyakrabban választják a buxus fajták helyet, melynek állományait a puszpángmoly az elmúlt években megtizedelte.

A Ligustrum x vicaryi fagyal lombszínének köszönhetően kertünk egy igazán feltűnő jelensége lehet. Levelei kihajtáskor élénksárgák, később pedig mustársárga árnyalatot öltenek. Ezt a színátmenetet erősíthetjük, ha nyári időszakban metsszük, hiszen a frissen kihajtó levelek világosabb színűek lesznek kezdetben, mint az idősebb levelek.

A kertben elhelyezhetjük nyíratlan, szoliter cserjeként akár sövényként is, de formára is alakíthatjuk. Bármelyik megoldást választjuk a társítás tekintetében az élénk színvilág miatt ugyanaz igaz, mindkét formára.

A lombszínével kontrasztot adó cserjékkel jól mutat, így szabad cserjeként alkalmazva telepítsünk mellé bordó levelű ’Atropurpurea’, ettől sötétebb lombszínű ’Concorde’ borbolyát, ha pedig a kontraszt mellett az arany zöld színt is megtartanánk, akkor válasszuk a bordó levelű és sárga levélszélű ’Golden Ring’ vérborbolyát.

Az előtérbe, ha a fagyalt magas termetűre neveljük válasszunk lila sudárzsályát, ha pedig alacsonyabb termetűre akkor sötét lila ’Blauhügel’ ligeti zsályát. Az előtér üde és szemet kápráztató színfoltjaként telepítsünk rózsaszín ’Sweet Summer Dream’ bugás lángvirágot.

Társításra javasolt növényfajták:

Berberis thunbergii 'Atropurpurea' - Japán vérborbolya 
Berberis thunbergii 'Concorde' – Borbolya
Berberis thunbergii 'Golden Ring' - Vérborbolya
Perovskia atriplicifolia – Sudárzsálya
Salvia nemorosa 'Blauhügel' - Ligeti zsálya
Phlox paniculata 'Sweet Summer Dream' - Bugás lángvirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-4 m
Kifejlett szélesség: 2,5-3 m
Ültetési tőtáv: 0,9-1 m (nyírott sövény); 1-2 m (szabad sövény)
Virágzási idő: Június - Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Télizöld
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, rovarbarát kert, méhlegelő, szabad sövény, nyírott sövény

 

Védett tartalom