Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ligustrum ovalifolium 'Lemon and Lime' – Sárga levelű télizöld fagyal

1.290 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: ligusztrum oválifólium)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ligustrum ovalifolium 'Lemon and Lime' – Sárga levelű télizöld fagyal főbb jellemző

 

Habitus: 1-1,5 méter magas kifejlett méretű, sűrű ágrendszerű, felfelé törekvő, télizöld cserje. Lombozata sárgás-zöld összhatású, az ’Aureum’ és az 'Aureovariegata' fajtákhoz képest az erősebb zöld szín hiányzik a levelekből.

Virág: Fehér vagy halvány krémszínű, illatos virágait május-júniusban bontja.

Termés: Fekete színű bogyó, mely egész télen át a bokron marad.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos fekvésbe egyaránt telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja, főleg virágzás idején, a nyári hónapokban.

Gondozás: A fagyalok esetében egy tavaszi és őszi plusz tápanyag kijuttatás minden évben megalapozza a dús lombozatot és a nyári gazdag virágzást. A hosszan tartó száraz, aszályos időszakokban öntözzük növényünket.

Szabad sövény esetében kisebb igazító metszésre lehet szükség csak. Nyírott sövény esetében folyamatosan, vegetációs időszak alatt a kívánt formára alakítható.

Társítás és elhelyezés a kertben: A fagyal (Ligustrum) fajták kifejlett magassága jellemzően 3-4 méter között alakul abban az esetben, ha nem nyírjuk őket rendszeresen, ebből kifolyólag nagyon jó háttérnövények, melyeket a kertünkhöz és elképzeléseinkhez tudunk igazítani.

Mivel betegségekkel szemben ellenálló, ezért egyre gyakrabban választják a buxus fajták helyet, melynek állományait a puszpángmoly az elmúlt években megtizedelte.

A ’Lemon and Lime’ fagyal alacsony bokorrá nevelve a virágágyak egyik meghatározó eleme lehet az ’Aureum’ és az 'Aureovariegata' fajtákhoz képest világosabb a lombozata, így inkább a sárga árnyalatok dominálnak benne ezért is mutat igazán jól sötét virágszínű futórózsák mellett.

Egy klasszikus fagyal-rózsa társítást hozhatunk létre, ha a rózsaszín ’Titian’ futó rózsával kombináljuk, ha pedig extravagánsabb hatás a cél, akkor a piros-fehér cirmos ’Fourth of July’ futó rózsát válasszunk a hátterébe. Az évelőágyakba helyezve, folyamatosan metszve akár szabályos formák is kialakíthatóak belőle, így fókuszpontként alkalmazhatjuk.

A nyáron virágzó évelők közül az ajakos virágú lila-rózsaszín árnyalatú fajták ideális társnövényei. Társítsuk rózsaszín ’Pink Cat’ macskamentával és ’Miss Katherine’ levendulával, lila ’Mainacht’ ligeti zsályával és szintén lila árnyalatú, szálas levelű ’Kobold’ füzéres díszcsorbával.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa ’ Titian™’ – Futó rózsa
Rosa ’ Fourth of July™’ – Futó rózsa
Nepeta nervosa 'Pink Cat' – Macskamenta
Liatris spicata 'Kobold' – Füzéres díszcsorba
Salvia nemorosa 'Mainacht' - Ligeti zsálya
Lavandula angustifolia 'Miss Katherine' - Közönséges levendula


Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1-1,2 m
Virágzási idő: Június - Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Télizöld
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, rovarbarát kert, méhlegelő, szabad sövény, nyírott sövény

 

Védett tartalom