Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Leander teleltetése

A leander a legkedveltebb dísznövények közé tartozik, azonban mivel mediterrán faj, a magyarországi teleket nem bírja ki a szabad ég alatt, ezért mindenképpen teleltetésre szorul.

Szóval bár nem gyönyörködhetünk az év minden napján a gyönyörű leanderekben, mégis sokan tehetünk azért, hogy még nagyon sok tavaszon és nyáron keresztül élvezhessük ezeknek a különleges növényeknek a szépségét.

Ne ijedjen meg, szó sincs bonyolult feladatról, bőven elég, ha betart néhány fontos szabályt és a következő tavasszal is élvezhesse leanderei csodálatos virágait. A leander téli tartása egyáltalán nem bonyolult feladat, akár kertes házi, akár társasházi, vagy panel lakásos környezetben megoldható, azonban nagyon fontos a szakszerű eljárások betartása, különben a leander tavaszra legyengül, a betegségekre fogékonyabb lehet, szélsőséges esetben pedig el is pusztulhat.

Igazi mediterrán hangulatot idéz otthonába

Igazi mediterrán hangulatot idéz otthonába

Az alábbiakban röviden és érthetően összefoglalom a leander teleltetésével kapcsolatos főbb teendőket, majd két rövid videóban további hasznos dolgokat árulok el ezekről a dekoratív, elegáns dísznövényekről!

Alapvetően érdemes tudnia néhány dolgot a leanderekről!

Ezek a csodaszép mediterrán növények egyre több magyar ház kertjében fordulnak elő. Számtalan típusának köszönhetően igazán változatossá teszi a birtokok tavaszi és nyári összképét. Jellemzően 1,5-2 méter magasra nőnek meg idehaza. Nagyon jól bírja a hőséget, ezért érdemes olyan helyet választani neki a kertben, ahová a legtöbb ideig süt a nap.

Fontos tudnia, hogy a leander minden része mérgező, így ha kisgyermek van a családban, esetleg kutya vagy cica is él az udvarban, akkor érdemes távol tartania őket ezektől a növényektől.

Van néhány kártevő, amelyek miatt alaposan gondoskodni kell a növényvédelemről. A leander fő ellenségei közé tartoznak a pajzstetvek, melyek a levelek fonákán telepednek meg és jellemzően zárt, rosszul szellőző térben érzik jól magukat. Veszélyük abban rejlik, hogy elszívják a növény nedvességét.

A másik kártevő, amelyről fontos említést tenni, a takácsatka, amely onnan ismerhető fel, ha a levelek fonákán hálószerű anyagot talál.

A lenderek gazdagon meghálálják a gondoskodást, esztétikai látványuk és az ezáltal teremtett hangulat ugyanis utánozhatatlan.

Amennyiben kedvet kapott a leander megvásárlásához, ide kattintva megtekintheti a különböző fajtákat.

Hatalmas fajtaválasztékkal, országos kiszállítással állok az Ön rendelkezésére!

Kedves megjelenése nem hiányozhat egyetlen teraszról sem

Kedves megjelenése nem hiányozhat egyetlen teraszról sem

A következőket kell tennie, ha biztonságban szeretné tudni leanderét télen is!

Mikor a hőmérséklet 6-7 Celsius fok körül van, már fontos gondoskodni ezeknek a mediterrán dísznövényeknek a téliesítéséről. Legkésőbb a fagyok beállta előtt jellemzően október közepén érdemes a leandert teleltetését megkezdeni.

Először is szüksége lesz egy helyre, amely zárt, védett a fagyoktól, ugyanakkor jól szellőzik. Lehet ez egy lépcsőház, egy szigetelt garázs, esetleg egy üvegház, ahol biztosított a szellőzés. Fontos, hogy ne válasszon teljesen sötét helyet, a fényre ugyanis szüksége van a leandereknek.

A teleltetéshez a legideálisabb a 4-7 C fokos szűrt fényű helyiség, vagyis ne tegye növényét se túl sötét, se túl meleg vagy éppen huzatos helyiségbe.

Leanderek elhelyezése megfelelő tőtávolságra

A teleltetés alatt álló leandert hetente, kéthetente öntözze. Az öntözéssel kapcsolatban fontos, hogy minden esetben száradjon ki a cserépben a talaj mielőtt újra pótolná a nedvességet!

Egészen addig szükséges zárt helyet tartani a növényt, amíg tavasszal a hőmérséklet nem emelkedik tartósan 15 Celsius fok fölé. Fontos, hogy ilyenkor ne tegye ki átmenet nélkül a szabadba a növényt, fokozatosan szoktassa a növényt az új körülményekhez.

Az öntözés menetét ekkor visszaállíthatja a korábban megszokott rendhez.

Szükség esetén permetezzen!

Az elsárgult, beteg leveleket távolítsa el

Csak azokat az ágakat érdemes most levágni, amelyeket akadályozzák a teleltetést, a növény metszését mindenképp tavaszra célszerű hagyni!

Egymástól megfelelő tőtávolságra helyezzük el őket, lehetőleg ne túl sűrűn

Az alábbi videóban részletesen mesélek a leanderek teleltetéséről.

Egy hosszabb rádióinterjúban is meghallgathatja a leander teleltetésének menetét

Amennyiben Önnek is tetszenek a leanderek és hasznosnak találta a teleltetésről szóló információkat, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: leander