Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Az örökzöld puszpáng, a Buxus sempervirens telepítése

Megyeri Szabolcs
2020. 04. 21. 14:22:00

A puszpáng  jó várostűrő, gyorsan növő, igénytelen cserje, tápanyag-, talaj- és vízigénye van, ezért fontos a rendszeres ápolása, öntözése. Ha puszpángsövényt szeretnénk, telepítési, ültetési ideje kora tavasztól késő őszig tarthat, hiszen kellő gondozással, öntözéssel még a legszárazabb nyári napokat is kibírja.

Az első két évben különösen fontos figyelni növényünkre. Fiatal hajtásokat akkor hoznak leginkább, ha száraikat 30 cm-re vagy még rövidebbre visszavágjuk tavasz végén. Nyáron érdemes nyírni a sövényeket.

A puszpáng szaporítása

Az örökzöld puszpáng félfás dugvánnyal szaporítható, hajtatható nyár végén. A hajtások pár hét után meggyökeresednek, és ezután átültethetjük a csemetéket új helyükre, akár cserépbe vagy dézsába. Az edényes növényeket érdemes tápoldatozni, hogy a legszebbek legyenek bokraink. Ahhoz, hogy egységes sövényt tudjunk kialakítani pár tényezőt szem előtt kell tartani. Ez leginkább azt jelenti, hogy már az ültetés előtt alaposan át kell gondolni, hogy hova lesz szánva a bokor.

Kertészetemben konténeres kiszerelésben veheti meg az örökzöld puszpángot, ezáltal az év bármely szakában kiültethető, természetesen a téli fagyokat el kell kerülni.Fontos, hogy amikor megveszi a cserjét, akkor természetesen nem a végleges méretével fog szembesülni. A puszpáng 3-4 méter magasra is megnőhet, hogy ha azt a kevés igényét, amit kíván, megadjuk neki. Ezért ajánlott 25-40 cm-ként ültetni a töveket, így a későbbiekben szép, egyenletes és összefüggő sövényt fogunk kapni.

Amennyiben nincsen lehetősége kimérni pontosan az ültetési távolságot, akkor általánosságban elmondható, hogy méterenként 3 tő ültethető. Nem csak az ültetési távolságra, hanem annak mélységére is figyelni kell, a legjobb, hogy ha legalább 2-3-szor olyan mélyre ásunk, mint a gyökérzet nagysága.

Az örökzöld puszpáng metszése

Egy évben két alkalommal kell megmetszeni. Jobban tesszük, ha motoros sövényvágóval tesszük, mert kevesebb roncsolással jár, mint a kézi sövénynyíró ollóval. Az elsőt május végén, június elején kell megejteni. Ez után az új hajtásokon a levelek világoszöld árnyalatúak lesznek, melyek későbbre elnyerik a sötétzöldes árnyalatot. Fontos tudni, hogy a következő metszést csak akkor lehet elkezdeni, amikor az újabb hajtásokon a levelek már kezdenek bőrszerűvé válni.

A második metszés ideje ősszel, október végén, november elején jön el. Ez a folyamat már inkább a cserje felkészítéséről szól, hogy átvészelje a telet. Hogyha az első metszés alkalmával meleg, forró kora nyári napok vannak, akkor soha ne öntözzük, vagy permetezzük be vízzel a cserjét, mert az a levelek barnulásához és lehullásához fog vezetni, ami egy örökzöld cserjénél nem jó megoldás.  A puszpáng leveleinek bronzos-sárgás elszíneződése tipikus jele a gyökerek rossz állapotának.  Ajánlott a metszés alkalmával a metszőollót folyamatosan fertőtleníteni, amikor egyik bokorról a másikra megyünk, hogy elkerüljük a gombás betegségek elterjedését.

A puszpáng betegségei, kártevői

Nevelése során nagyon fontos az ápolás, gondozás, és figyelni kell az esetleg megjelenő kártevőkre. A buxus betegségei között leggyakrabban előforduló a selyemfényű puszpángmoly és a közönséges levélbolha. A selyemfényű puszpángmoly 2011-ben jelent meg hazánkban, és a Dunántúlon elterjedve óriási károkat okozott a kertekben, parkokban egyaránt.

A moly hernyói képesek teljesen felzabálni növényünket, majd bebábozódnak, a bokor megsárgul, és csak a rágott hajtások maradnak. A puszpángmoly elleni védekezés elsőként abból állhat, hogy levágjuk, és megsemmisítjük a fertőzött hajtásokat. Elsősorban felszívódó permetszerrel tudjuk a kártevőket elpusztítani, de nagyon kitartónak kell lennünk.

buxus betegségei és gyógyítása

Folyamatosan figyelnünk kell növényünk állapotára különösen akkor, amikor megjelennek a moly hernyói, amik az egész lombozatot el tudnák pusztítani, és a molylepkékre, hogy az újra lepetézését megakadályozzuk. Ez sokszori permetezést jelent. A levélbolha azért veszélyes, mert kiszívja a nedvességet a növényből, a cserje rügyeiből és leveleiből, így hosszú távon megakadályozza a növény fejlődését. A védekezés hasonló lehet, mint a puszpángmolynál, tehát a fertőzött részeket le kell metszeni, és megsemmisíteni. Ezután jöhet a vegyszeres védekezés.

Hogyan neveljünk egységes sövényt az örökzöld puszpángból?

Amennyiben minden elővigyázatosságot betartunk és jó helyre is ültetjük a bokrot, akkor tömött, sűrű sövény nevelhető belőle, vagy akár a formára nyírással is megpróbálkozhat.  A buxus helyettesítheti a kerítést, ha több méter magas sövényt nevelünk belőle, jól takar és zajvédő is egyben. Ha törpe sövénynövényre van szükségünk esetleg sírok beültetésére, akkor ajánlom a  Buxus sempervirens ’Suffruticosa’-t,  lassan növő, kisméretű cserjénk, és alapvetően gömb alakúra nő, de formázható sövénnyé is. A puszpángot a kerttörténet során már a reneszánszban is alkalmazták, és nagyon kedvelt növény volt. Általában szegélynövénynek ültették, de sövénylabirintust is alakítottak ki belőle.

Ezen felül kreatívabb módokon is felhasználható a növény, hisz gyorsan, erőteljesen nő, így nem csupán egy összefüggő sövény alakítható belőle.

Ezt a példaértékű utcafrontot azért fényképeztem le, mert jól mutatja, hogy némi kreativitással hogyan tudjuk az üres tereket kitölteni. A Gömb vagy Csüngő ágú oltott fácskák alatti területet bizony sokszor, sok kertben érezzük üresnek. Itt a Kertbarát egy Csüngő Barkafűz (Salix caprea 'Pendula') alá ültetett örökzöld lassan növő puszpángot (Buxus sempervirens 'Suffruticosa'), ami kedves és rendezettséget sugalló gömb alakjával szinte betölti a teret, és kiemeli a fölé "omló" Fűzfát.

Érdekesnek találta a cikket? Kérem nyomjon egy Tetsziket!

Nézze meg többi bejegyzésemet is a Blogomban!

Szeretne életerős puszpángot kertjébe? Tekintse meg kínálatomat, melyet az egész országban házhoz szállítok Önnek!