Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ciklámen gondozása és újravirágoztatása

2016. 11. 05. 00:00:00

 

Ki gondolta volna, hogy ez a pompás virágokkal büszkélkedő növény a kankalinok rokona? Botanikában járatlanok nehezen veszik észre a kapcsolatot. Nem csoda, hiszen a szirmok a növényvilágban igen ritkán jelentkező állásban fejlődnek ki; 180 fokban visszahajlók. Ettől válik különlegessé a virágfej habitusa. Ám nem csupán az olykor illatos virágfejeivel díszít, hanem az érdekesen márványozott levélkoszorújával is.

 

 

 

A ciklámen érzékeny a környezetváltozásra, és kevésbé tolerálja a lakások száraz levegőjét. Hűvös, világos helyen érzi jól magát. Az öntözéssel óvatosan bánjon. Ha túlöntözi a levelek és a bimbók elrohadnak, ha kevés vízhez jut, a virágok és a levelek lekókadnak. Az ideális megoldásként a virágzási időszakban sose hagyja kiszáradni a földjét, de a víz se álljon alatta. Lehetőleg úgy irányítsa a vizet, hogy ne érjen a növényhez, így elkerüli a bimbók nyálkássá válását.

 

 

 

Miután elvirágzott a ciklámen, és nem lát rajta további bimbókat, lassan vonja el a növénytől a vizet. Ekkor a zöld részekből visszahúzódik a tápanyag a gumóba, ahol a következő virágzásig elraktározódik. Egészen nyár végéig hagyja a gumót a cserépben teljesen szárazon pihenni.

Az újravirágoztatást egy kis talajfrissítéssel kezdjük. Augusztusban a cserépből óvatosan öntse ki a növényt, a földet nedvesítse át, tenyerével morzsolja szét a földet, majd ültesse vissza a gumót a földbe ügyelve arra, hogy a gumó felső harmada kiálljon a földből. Ezután rendszeresen öntözze a levelek és virágok kifejlődése érdekében. Az újravirágoztatáskor sajnos nem lesznek olyan szépek a virágok és a levelek, mint amikor először virágzott ciklámenünk, de az az öröm talán kárpótolja, hogy Ön virágoztatta újra.

FONTOS! Az újravirágoztatás sajnos nem mindig jár sikerrel. Ennek az egyik fő oka a túl lúgos, meszes vízzel való öntözés. Ha van mód rá, érdemes lágy vízzel öntözni, nagyobb eséllyel jár sikerrel.

 

 

 

Így, hogy már tudja, miként lehet nem csupán egy, hanem két éven át gyönyörködni a ciklámen virágaiban kattintson ide és válogasson különleges virághagymáim, valamint ciklámenfajtáim közül.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok ciklámen