Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Iris hollandica (színkeverék)

1.690 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db /csomag
A hagyma körmérete : 7-8 cm
Virágszín: színkeverék

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Iris hollandica (színkeverék) főbb jellemző

 

Jellemzői: A holland íriszek (Irix x hollandica) hosszú virágzati száraikon megjelenő nagyméretű virágok a júniusi kertek egyedi megjelenésű hagymás növényei. A virágzás előtt megjelenő hosszú, szálas levelei sötétzöld színűek, tapintásra érdes felületűek.

A kertészeti változatok között a szín és a virágforma is változatos, azonban magasságuk jellemzően 0,5-0,6 méter között alakul. Ebben az összeállításban fehér, sárga, lila-bronz és lila-sárga virágszínű fajtákat találunk.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A holland íriszek az üdébb talajú kertekben is látványosan fejlődő hagymások, melyet nehéz nem észrevenni a virágzásuk csúcsán. Az őszi ültetést követően nem egyszer megjelenik már jellegzetes levélzetük.

Színpompás virágágyakat hozhatunk létre, ha ebbe a vegyes színösszeállítás hátterébe tavasz végén – nyár elején nyíló piros pünkösdirózsát, fehér színű trombita virágú királyliliomot és hófehér ’Siberia’ orientál liliomot telepítünk.

Az íriszeket kombinálhatjuk a hasonlóan színes, de más formát képviselő csillagfürt és egyszerű virágú frézia színkeverékekkel is. Ekkor válasszuk a kisebb csoportos telepítést.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Lupinus - Csillagfürt (színkeverék)
Paeonia sinensis - Pünkösdirózsa (piros)
Lilium regale - Trombitavirágú liliom (fehér, sárga torokkal)
Lilium 'Siberia' - Orientál liliom (fehér)
Egyszerű virágú frézia (színkeverék)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-60 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: virágszegély, balkonláda, nyári kert, vegyes virágágyak, cserjék és fák alá

 

Védett tartalom