Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' - Bugás hortenzia

8.990 Ft
méret
20 - 80 cm
Menny.:db

(ejtsd: hidrangea pánikuláta)

Szállítási méret: télen és tavasszal visszametszést követően 20-40 cm magas; tavasz végén, nyáron és ősszel 40-80 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' - Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg a 2 métert. Kompakt növekedésű, felálló hajtásrendszerű fajta.

Virág: A virágok a fehér színűek, majd a virágzás előre haladtával a buga alapjától felfelé fokozatosan rózsaszín árnyalatot öltenek.

A virágzat általában termékeny és meddő virágokat egyaránt tartalmaz, ennél a fajtánál a meddő virágok az uralkodók. A bugák kifejezetten nagyméretűek, kb. 20 cm-esek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek, az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani. Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport.

A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Vanille Fraise’ bugás hortenzia színváltozása szemet gyönyörködtető látványt nyújt a nyár folyamán, így önmagában telepítve akár virágzó szegélyként, határolóként is ültethetjük.

Társításba helyezve különleges hatást érhetünk el, ha lila, csüngő virágzatú ’Wisteria Lane’ virágzatú nyári orgona mellé helyezzük el.

A cserjék előterét eltérő virágzási idejű évelőkkel tegyük változatossá, így a ’Hirsch Blue’ liláskék, balkáni harangvirággal, a sárga ’Hometown Hero’ pettyegetett lizinkával és a ’Star Gazer’ keleti hibrid liliommal.

A társításunk ősszel díszítő tagjaként telepítsünk ’Honorine Jobert’ fehér szellőrózsát és törpe növekedésű ’Rosenquarz’ halvány rózsaszín törpe őszirózsát.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia davidii 'Wisteria Lane' – Nyáriorgona
Campanula poscharskyana 'Hirsch Blue' - Liláskék balkáni harangvirág
Lysimachia punctata 'Hometown Hero' - Pettyegetett lizinka
Lilium 'Star Gazer' - Keleti (orientale) hibrid liliom
Anemone × hybrida 'Honorine Jobert' - Fehér szellőrózsa
Aster dumosus 'Rosenquarz' - Világos rózsaszín törpe őszirózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,8-2 m
Kifejlett szélesség: 1,3-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5-1,7 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom

Videók