Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Magical Sweet Summer' (syn.: 'Bokrathirteen') – Bugás hortenzia

5.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Magical Sweet Summer' (syn.: 'Bokrathirteen') – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, lombhullató bugás hortenzia. Levelei sötétzöldek, oválisak. Kifejlett magassága 1,2-1,5 méter.

Virág: Buga virágzatát főként meddő virágok alkotják. A virágok kezdetben világos zöld színűek, majd fehér végül halvány rózsaszín árnyalatot öltenek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Magical Sweet Summer’ bugás hortenzia igazán varázslatos cserje, hiszen virágai napról-napra változnak, ahogy a zöld színük lassan rózsaszínre vált. Ez a színváltozás akkor a legjobban megfigyelhető, ha több tövet ültetünk egymás mellé akár virágzó szegélyként akár falak, kerítések tövébe.

Ha a hortenziát más növényekkel is társítanánk, úgy válasszunk mellé a virágzása kezdetén nyíló fehér ’Noble Maiden’ csillagfürtöt, ’Takion White’ baracklevelű harangvirágot és 'Spring Magic White' haranglábat, melyek a kezdetben zöld virágokkal adnak szép színátmenetet.

A nyáron díszítő növények közül a társításunkban helyezzünk el a hortenzia már rózsaszín árnyalatot öltő virágaival harmonizáló krémsárga ’Full Moon’ menyecskeszemet.

Társításra javasolt növényfajták:

Lupinus 'Noble Maiden' – Csillagfürt
Aquilegia 'Spring Magic White' – Harangláb
Campanula persicifolia 'Takion White' - Baracklevelű harangvirág
Coreopsis 'Full Moon' – Menyecskeszem

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,2-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,8-2 m
Ültetési tőtáv: 1,2-1,5 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom