Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Magical Fire' – Bugás hortenzia

5.790 Ft

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: 20-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Magical Fire' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága megközelítőleg 1,5 méter.

Virág: Apró, steril virágai nagy méretű buga virágzatban tömörülnek. A virágok kezdetben fehér színűek majd fokozatosan rózsaszín árnyalatot öltenek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Magical Fire’ fajta virágai fehérből fokozatosan mennek át rózsaszínbe, így ezt a kettősséget megragadva igazán jól társítható növényről van szó. Mivel jól tolerálja az erős napsütést is, így egy melegkedvelő társítás szerves részeként is telepíthetjük.

Ehhez válasszunk mellé magas, sötét rózsaszín-bíbor virágú ’Fatal Attraction’ kasvirágot, lila virágú ’Black Adder’ izsópfüvet és lilás-rózsaszín ’Beauty of Cobham’ méhbalzsamot.

A társítást nem csupán évelőkkel, hanem cserjékkel is változatosabbá tehetjük, így például a hortenzia színével kontrasztot adó sárga ’Sungold’ nyáriorgonát telepítsük a ’Magical Fire’ hortenzia mellé, míg a lila virágú, alacsony növekedésű és lila színű ’Free Petite Lavander Flow’ fajtát az előterébe ültessük.

Társításra javasolt növényfajták:

Echinacea 'Fatal Attraction' - Kasvirág
Agastache 'Black Adder' – Izsópfű
Monarda 'Beauty of Cobham' - Méhbalzsam
Buddleia x weyeriana 'Sungold' - Sárga virágú nyáriorgona
Buddleia davidii 'Free Petite – Lavender Flow' – Nyáriorgona

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,2- 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom