Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Magical Andes' – Bugás hortenzia

4.690 Ft

(ejtsd: hidragéa pánikuláta)

Szállítási méret: 80-100 cm magas
Kiszerelés: 4 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Magical Andes' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, kompakt habitusú, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága ritkán haladja meg a 1,5 métert.

Virág: Az apró fehér-krém fehér steril virágai nagy méretű buga virágzatban tömörülnek, a virágzás előrehaladtával fokozatosan rózsaszín árnyalatot öltenek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani. Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Magical Andes’ egy kompakt növekedésű fajta, mely gazdag virágzásával vonja magára a figyelmet. Kifejlett magassága révén kisebb alapterületű kertekben is jól elhelyezhető, akár árnyékos, félárnyékos falmelléki társítások szerves részét is képezheti, de utak, járdák mellett is megállja a helyét.

Egy ilyen alacsony kísérő vagy szegélytársítás kialakításához a ’Magical Andes’ bugás hortenzia mellé telepítsünk rózsaszín ’Astary Rose’ kerti tollbugát. Az előtérbe válasszunk aranysárga levelű ’Aureola’ szálkafüvet és alacsony növésű, zöld-fehér tarka levelű ’So Sweet’ árnyékliliomot, valamint könnyed lombú hölgypáfrányt.

A társításban a talajtakaró funkciót és így a kedvező vízháztartást a zöld-sárga lomú kaméleonlevél telepítésével biztosíthatjuk. A levéldíszek közül érdemes a társítás hátsó részeibe válasszunk európai struccpáfrányt, míg az előtérbe a közönséges édesgyökerű páfrányt.

Társításra javasolt növényfajták:

Astilbe 'Astary Rose' - Kerti tollbuga
Hakonechloa macra 'Aureola' - Szálkafű
Hosta 'So Sweet' – Árnyékliliom
Houttuynia cordata – Kaméleonlevél
Matteuccia struthiopteris - Európai struccpáfrány
Polypodium vulgare – Közönséges édesgyökerű páfrány

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 0,8 m 
Ültetési tőtáv: 1 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom