Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Graffiti' – Bugás hortenzia

7.490 Ft
méret
20 - 80 cm

(ejtsd: hidrangea pánikuláta)

Szállítási méret: télen és tavasszal visszametszést követően 20-40 cm magas; tavasz végén, nyáron és ősszel 40-80 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Graffiti' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, kompakt habitusú, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága 1-1,2 méter között alakul.

Virág: Buga virágzatát főként steril virágok alkotják, melyek kezdetben fehérek, majd fokozatosan zöld vagy rózsaszín árnyalatot öltenek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növényt választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Graffiti’ bugás hortenzia alacsony termetével és gazdag virágzásával a nyár közepétől egészen szeptemberig teszi izgalmassá kertünket. Önállóan alacsony, természetes hatású határolóként is telepíthetjük, de társításba is helyezhetjük.

Válasszunk hátterébe örökzöld, ’Charity’ dúsvirágú cserjés mahóniát, mely 1,5-2 méteres magasságával és sárga virágával egyaránt nagy díszítőértékkel bír. Az előtér növényeiként árnyékos fekvés esetén telepítsünk ’Red Beauty’ japán hölgypáfrányt és ’Plumoso-densum’ díszes vesepáfrányt.

Ezeket jól kiegészíti az ’All Gold’ szálkafű leomló levélzete. A társítás szegélyébe ültessünk sárga virágú, zöld levélzetű lágyszőrű palástfüvet (Alchemilla mollis). Ez az összeállítás lágyan öleli körbe a ’Graffiti’ hortenziát, melynek virágszíne a különböző zöld árnyalatok között jól érvényesül, ráadásul a változatos formák miatt nem lesz unalmas az összhatás.

Társításra javasolt növényfajták:

Alchemilla mollis – Lágyszőrű palástfű
Athyrium otophorum 'Red Beauty' – Japán hölgypáfrány
Hakonechloa macra ’All Gold’ - Szálkafű
Polystichum setiferum 'Plumoso - densum' - Díszes vesepáfrány
Mahonia x media 'Charity' – Dúsvirágú cserjés mahónia

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,2 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 1m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom