Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hydrangea macrophylla 'Candy Blue' – Kerti hortenzia

Ár:
5.490 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Candy Blue' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei sötétzöldek, oválisok. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok félgömb alakúak, nagyméretűek. A virágzatban meddő virágok foglalnak helyet, melyeknek széle fehér a virág közepe felé haladva pedig kékké válnak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így megelőzve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést, csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek, az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növényt választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Candy Blue’ egy maximum 1,5 méter magasra növő kerti hortenziafajta, amely felfelé törő habitusú, sűrű, lenyűgöző bokrot képez. Virágai félárnyékos környezetben egész nyáron át virágoznak és félgömb alakú, nagyméretű virágzatba tömörülnek.

A virágszirmok széle fehér, a közepük kék színű, igencsak különleges színvilágú. Ha társítani szeretné, akkor ültesse a társítás hátsó részére a rózsaszín virágú ’Grafin Cosel’ kerti hortenziát és az ’Early Harry’ bugás hortenziát, mely szintén rózsaszín színekben pompázik. A rózsaszín és a kék színek klasszikus, mégis játékos hangulatot csempésznek a társításba.

A cserjék előtt kapjanak helyet az évelő dísznövények. Ajánlom a mélybordó virágszínű őszi vérfüvet és a vörös tüdőfüvet alkalmazni ezen az ágyásrészen, ügyelve arra, hogy az őszi vérfű hátrébb legyen, a nagyobb termete miatt.

A piros színek ellensúlyozására ajánlom a kistermetű karéjos turbántököt elhelyezni a társításban. Az ágyást zárja le halványkék virágszínű kis télizölddel (’Flower Power’).

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Grafin Cosel' – Kerti hortenzia
Hydrangea paniculata 'Early Harry'– Bugás hortenzia
Sanguisorba officinalis – Őszi vérfű
Pulmonaria rubra - Vörös tüdőfű
Tiarella wherryi - Karéjos turbántök
Vinca minor 'Flower Power' - Kis télizöld (halványkék)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,3 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Június-Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom