Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea arborescens 'Hayes Starburst' – Cserjés hortenzia

5.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: hidrangéa árboreszkenz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea arborescens 'Hayes Starburst' – Cserjés hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1-1,2 métert. Kompakt habitusú.

Virág: A virágok tányérszerűek, fodros-habos jellegűek, közepesen nagy mérettel rendelkeznek (10-14 cm átmérőjűek), kerekek, kissé kúp alakúak. A virágzat fehér, meddő virágokból áll, a virágok csillag alakúak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára. 

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni. 

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Hayes Starburst’ egy alabamai farmról származik. A történet szerint Hayes Jackson szelektálta kertjében. Innen kapta a nevét, valamint a csillag alakú virágairól. A fajta viszonylag széles, terebélyes bokrot nevel. Kiválóan társítható.

Ajánlom mellé a ’Pink Annabelle’ fajtát, amelynek hasonló méretű, de erős rózsaszínes-lilás színei nagyszerűen illenek a ’Hayes Starburst’ csillagvirágaihoz.

A hortenziák elé ültessen szálkafüvet (’Aureola’), mely szép átmenetet biztosít az előtérben helyet foglaló, fekete színű ’Obsidian’ és a pirosas színvilágú ’Peach Crisp’ tűzeső fajtákkal. Az ágyás szegélyén kapjon helyet a mocsári nefelejcs, kék színeivel.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea arborescens 'Pink Annabelle' – Cserjés hortenzia
Hakonechloa macra 'Aureola' - Szálkafű (sárgászöld)
Heuchera 'Obsidian®' – Tűzeső
Heuchera 'Peach Crisp' – Tűzeső
Myosotis palustris – Mocsári nefelejcs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,2 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m 
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Június- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom