Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hibiscus syriacus 'Marina' – Magas törzsű sötétkék virágú mályvacserje

21.990 Ft

(ejtsd: hibiszkusz sziriakusz)

Szállítási méret: 60 cm magas törzsre oltott fácska
Kiszerelés: 7,5 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

A Méret és Kiszerelés változatoknál használt rövidítések Jelmagyarázata.

Védett tartalom
Ár: Díszfa méret: Díszfa kiszerelés: Kosárba
21.990 Ft
T60
K 7,5L
Menny.:
36.990 Ft
T100
K 12L
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Hibiscus syriacus 'Marina' – Magas törzsű sötétkék virágú mályvacserje főbb jellemző

 

Habitus: Felfelé törekvő ágrendszerű, lassú növekedésű, nagyobb termetű lombhullató bokor, vagy kisebb termetű fácska, melynek kifejlett magassága 1,5-2,8 méter között alakul. Levelei zöld színűek, kérge szürkésbarna színű.

Növekedése zömök. Levelei tenyérszerűek, durván fogazottak, általában háromkaréjosok, színük középzöld. Erős növekedésű, ellenálló cserje.

Virág: Virágai egyszerűek, a szirmok nagyméretűek. A virág színe halvány lilás-kék, lila színű fajták mellett egyértelműen kék árnyalatú fajta. A virágtorok mélyvörös csíkozással díszített. A virágzás előre haladtával a virágszín egyre halványodik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Az üdébb, nedvesebb talajokon is jól fejlődik, a pangó vizet is tolerálja.

Fényigény: Nagy fényigényű növény Napos, meleg helyet kíván, árnyékos fekvésben kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a száraz időszakokat gond nélkül átvészeli, viszont hosszan tartó szárazság esetén a virágbimbókat ledobja.

Gondozás: Hosszan tartó szárazság esetén öntözzük, hogy ne veszítsünk a virágtömegből. Sövényként alkalmazva a vegetációs időszak alatt, a júliusi virágzást megelőzően metsszük meg. A levéltetvek gyakran megjelennek a mályvacserjéken, így ellenőrizzük rendszeresen növényünket, hogy időben tudjunk lépni ellenük.

A telt virágú fajták a szélsőségeket nehezen viselik, a szimpla virágúak ellenállóbbak. A talaj, valamint a növényt érő stresszhatások befolyásolhatják esetenként a virágszínt.

Társítás és elhelyezés a kertben: A mályvacserjék lassú növekedésű, impozáns megjelenésű, virágzó díszcserjék, melyek júliustól szeptemberig szinte folyamatosan virágoznak. Kertben való elhelyezésük során használhatjuk őket szoliterként, nyírott- és nyíratlan sövényként, de fácskává nevelve virágágyak központi eleme is lehet.

A ’Marina’ egyszerű virágú fajta, mégis virágszíne miatt egyre többen választják. A leheletnyi kékes árnyalat, mely a többi fajtától egyértelműen megkülönbözteti és adja egyedi báját.

A kertben szoliterként vagy nyíratlan sövényként is felhasználható, de társításba is helyezhető.

Egy cserjékből és évelőkből álló vegyes társítás kialakításához ültessük vegyesen ’Canadale Gold’ aranylombú, kúszó kecskerágóval, mely a talajtakarásért felel, valamint ’Black Knight’ sötétlila virágzatú nyáriorgonával, mely nem csak csodás virágzó cserje, hanem virágszíne mellett kitűnik a ’Marina’ kékes árnyalata is.

Az előtérbe, szintén talajtakaróként ültethetünk ’Red Ace’ narancsvirágú pimpót, mely kerekded leveleivel és egyedi színével egészíti ki társításunk nagyobb méretű növényeit. Az évelők közül a piros, sárga és narancssárga színeket felvonultató ’Cheyenne Spirit’ kasvirág színkeveréket ültetve igazi nyári hangulatot csempészhetünk társításunkba.

A tavasz végi- nyár eleji virágzásért pedig legyen felelős a rózsaszín-fehér virágú ’Bowl of Beauty’ illatos bazsarózsa, melyet a társítás tagja fokozatosan vált virágzásával.

Társításra javasolt növényfajták:

Euonymus fortunei 'Canadale Gold' - Arany kúszó kecskerágó
Buddleia davidii 'Black Knight' – Sötétlila virágú nyáriorgona
Potentilla fruticosa 'Red Ace' - Narancsvirágú pimpó
Echinacea purpurea 'Cheyenne Spirit' - Kasvirág (színkeverék)
Paeonia lactiflora 'Bowl of Beauty' – Illatos bazsarózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2,8 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Július - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, sövény

 

Védett tartalom

Videók