Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hibiscus syriacus 'Lady Stanley' - Magas törzsű, halvány rózsaszín mályvacserje

14.290 Ft

(ejtsd: hibiszkusz sziriakusz)

Szállítási méret: 120 cm magas törzsre oltott fácska
Kiszerelés: 2 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hibiscus syriacus 'Lady Stanley' - Magas törzsű, halvány rózsaszín mályvacserje főbb jellemző

 

Habitus: Felfelé törekvő ágrendszerű, lassú növekedésű, nagyobb termetű lombhullató bokor, vagy kisebb termetű fácska, melynek kifejlett magassága 1,5-3 méter között alakul. Levelei zöld színűek, kérge szürkésbarna színű.

Növekedése zömök. Levelei tenyérszerűek, durván fogazottak, általában háromkaréjosok, színük középzöld. Erős növekedésű, ellenálló cserje.

Virág: Virágai teltek, a külső sziromkör nagy, a virág középső részén lévő szirmok kisebbek és fodrozottak. A virág színe fehér, melyet rózsaszín bemosódások tesznek színessé. A virágtorok mélyvörös.

A virágzás kezdetekor inkább halvány rózsaszínek a virágok, a vége felé pedig erőteljesebb lesz a rózsaszín szín.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Az üdébb, nedvesebb talajokon is jól fejlődik, a pangó vizet is tolerálja.

Fényigény: Nagy fényigényű növény Napos, meleg helyet kíván, árnyékos fekvésben kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a száraz időszakokat gond nélkül átvészeli, viszont hosszan tartó szárazság esetén a virágbimbókat ledobja.

Gondozás: Hosszan tartó szárazság esetén öntözzük, hogy ne veszítsünk a virágtömegből. Sövényként alkalmazva a vegetációs időszak alatt, a júliusi virágzást megelőzően metsszük meg. A levéltetvek gyakran megjelennek a mályvacserjéken, így ellenőrizzük rendszeresen növényünket, hogy időben tudjunk lépni ellenük.

A telt virágú fajták a szélsőségeket nehezen viselik, a szimpla virágúak ellenállóbbak. A talaj, valamint a növényt érő stresszhatások befolyásolhatják esetenként a virágszínt.

Társítás és elhelyezés a kertben: A mályvacserjék lassú növekedésű, impozáns megjelenésű, virágzó díszcserjék, melyek júliustól szeptemberig szinte folyamatosan virágoznak. Kertben való elhelyezésük során használhatjuk őket szoliterként, nyírott- és nyíratlan sövényként, de fácskává nevelve virágágyak központi eleme is lehet.

A ’Lady Stanley’ egy igazán egyedi megjelenésű mályvacserje, ugyanis virágainak külső sziromköre nagy, a belső szirmok fodrosak és kisebb mérettel rendelkeznek. A virágszín fehér alapon rózsaszínnel bemosódott, a virágtorok mélyvörös.

Egyedi megjelenése miatt szoliterként és sövényként is nagyszerűen mutat, de akár romantikus társításban is elhelyezhető. Ebben az esetben válassza mögé az oszlopos, narancssárga levelű borbolyát ('Orange Rocket'®), amely egész tenyészidőszakban díszít intenzív lombszínével.

Elé ültesse a ’Lady Stanley’ fajtát, amely előtt kapjanak helyet a magas törzsű, romantikus, kellemes hangulatot árasztó rózsaoltványok. Ajánlom a fehér, teltvirágú, illatos ’Bianca’ és a piros, csüngő koronájú ’Rot Fairy’ fajtákat.

A rózsák elé válassza a liláskék méhbalzsamot (’Blaustrumpf’), amely egzotikus hangulatot teremt a piros, fehér és rózsaszín színekkel kombinálva. Az ágyás elülső részére válassza a fehér virágú keskenylevelű levendula ’White Fragrance’ fajtáját, az ágyásszegélyre pedig az igen bájos, rózsaszín virágú ’Pink Cat’ macskamentát. Ezzel egy színekkel teli, romantikus, nyári társítást hozhat létre.

Társításra javasolt növényfajták:

Berberis thunbergii 'Orange Rocket'® – Oszlopos, narancssárga levelű borbolya
Rosa 'Bianca' – Fehér, teltvirágú, illatos magastörzsű rózsaoltvány
Rosa 'Rot Fairy' – Piros, csüngő koronájú magastörzsű rózsaoltvány
Monarda dydima 'Blaustrumpf' - Liláskék méhbalzsam
Lavandula angustifolia 'White Fragrance' - Fehér keskenylevelű levendula
Nepeta nervosa 'Pink Cat' - Macskamenta

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-3 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Július - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, sövény

 

Védett tartalom

Videók