Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hemerocallis 'Little Squiz' – Sásliliom

2.490 Ft

(ejtsd: hemerokállisz)

Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 3-5 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a sásliliomok Kelet-Ázsiában - Kína, Japán, Korea, Dél-Szibéria területein - ligeterdőkben, nyirkos hegyi réteken őshonos évelők.

A ’Little Squiz’-t a neves amerikai sásliliom nemesítő, Darrel Apps hozta létre a ’Pardon Me’ és a ’Mayme Morning Star’ fajták keresztezésével, 1985-ben regisztráltatta.

Habitus: kb. 55-65 cm magas, keskeny, sásszerű, ívben hajló, tőálló, középzöld leveleivel kompakt bokrot képez.

Virág: június-júliusban ágas legyezővirágzatokban hozza tölcsér alakú, széles, fodrozott belső és keskenyebb, rövidebb külső szirmú, sötétvörös, zöld torkú, feltűnő porzójú virágait, melyek mindössze egy napig nyílnak, de folyamatosan új bimbók fejlődnek. 

Talajigény: jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde talaj ideális a számára, de gyengébb talajon is megél.

Fényigény: nagy, szereti a napos helyet, de fák és cserjék előterébe, félárnyékba is telepíthető.

Vízigény: közepes, azonban hosszú aszályos időszakban gondoskodjunk vízutánpótlásról.

Gondozás: könnyen nevelhető, ugyanazon a helyen sokáig szívesen tenyészik. Az elnyílt virágokat távolítsuk el a virágszárral együtt. 

Társítás és elhelyezés a kertben: a sásliliomok az igencsak kedvelt és szívesen ültetett növények közé tartoznak, teljesen megérdemelten. Virágaik az egyszerűtől a káprázatos színkombinációjúakig számtalan variációban gyönyörködtetnek bennünket. Az egyetlen negatívum, amit el lehet mondani róluk, hogy egyes virágaik csak egyetlen napig nyílnak. Szerencsére azonban az ágas legyezővirágzatokban folyamatosan új bimbók fejlődnek, így szinte észre sem vesszük, hogy tündöklő pompájuk, mily tünékeny.

Jó alkalmazkodóképességük, könnyed, leomló levélzetük és közepes termetük miatt sokoldalúan felhasználhatók minden kerttípusban. Ültethetjük őket kisebb-nagyobb csoportokban szoliterként, de társíthatjuk díszcserjékkel, évelőkkel is.

Amennyiben egy élénk színekből álló, látványos, természetközeli kertrészt alakítanánk ki a felhasználásával háttérnövénynek válasszuk a légies megjelenésű, nagytermetű, kezdetben lila, majd bronzos árnyalatú virágzatát nyár végétől bontó ’Karl Foerster’ magas kékperjét és a fényes, napsárga virágú 'Pyromania Solar Flare' fáklyaliliomot.

Előttük kapjon helyet a rózsaszín ’Magnus’ bíbor kasvirág, a kompakt megjelenésű, narancssárga-vörösesbarna 'SmileyZ Big Smile' kúpvirág, valamint a lilás narancssárga virágú ’Kolibri’ izsópfű.

A szegélyrégióba telepítsük a ’Little Squiz’-t az élénksárga ’Mary Todd’ és a narancssárga ’Mauna Loa’ sásliliomokkal együtt.

Társításra javasolt növényfajták:

Molinia arundinacea 'Karl Foerster' - Magas kékperje
Kniphofia 'Pyromania Solar Flare' – Fáklyaliliom
Echinacea purpurea 'Magnus' – Bíbor kasvirág
Rudbeckia 'SmileyZ Big Smile' – Kúpvirág
Agastache 'Kolibri' – Izsópfű 
Hemerocallis 'Mary Todd' – Sásliliom
Hemerocallis 'Mauna Loa' – Sásliliom

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 55-65 cm
Ültetési tőtáv: 50-60 cm 
Virágzási idő: június - július
Méhcsalogató: nem
Fényigény: nagy
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: ágyásszegélyek, vegyes évelőágyak, fák, cserjék, örökzöldek elé, kerti tó mellé

Védett tartalom