Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hamvas-lédús-hazai: őszibarack

2023. 10. 15. 19:36:00

Az őszibarack tagadhatatlanul az egyik legízesebb gyümölcs, melyet nagy élvezettel fogyaszt gyermek és felnőtt egyaránt. Ám amellett, hogy rendkívül finom, vitaminokban (A, B, C) és ásványi anyagokban (bór, cink, kálium, kalcium, magnézium stb.) is gazdag. Jótékonyan hat az immunrendszerünkre, közérzetünkre, izmaink működésére, emésztésünkre, tisztítja a vérünket és még sorolhatnánk. Nem véletlen, hogy az eredetileg Kínában őshonos növény, a régi kínai írásokban a hosszú élet, mi több az öröklét és halhatatlanság jelképéül is szolgált.

Hazánkban az írott források először csak a XIV.-ban említik, az „őszi” jelző pedig a XVIII. sz.-ban került a neve elé, a kajszitól való megkülönböztetés végett. Mikes Kelemen volt az, aki híres törökországi leveleiben elsőként nevezte így.

Kortársa, Bél Mátyás pedig ezt írta 1730 táján:”…Magyarországot kivált ebben a gyümölcsben sok más országgal szemben az elsőség illeti.”

Így kellene lennie ma is, hiszen klímánk tökéletesen megfelel igényeinek. Az őszibarack szereti a napos, meleg helyet, jó kondíció és vesszőbeérés esetén a téli fagyokat is jelentősebb károsodás nélkül elviseli. Vízigénye közepes, a hosszan tartó nyári aszály idején azonban fontos, hogy rendszeresen öntözzük.

Felhasználása is igen változatos, hiszen a friss fogyasztás mellett, sütemények alapanyagaként, télre eltéve pedig lekvárként, ivóléként és kompótként is megőrzi jellegzetes, finom aromáját.

Szíves figyelmükbe ajánlom az alábbi fajtákat!

 

'Early Redhaven' rezisztens őszibarackfa

Az amerikai H. P. Montgomery találta Palisadéban (Washington) a ‘Redhaven’ rügymutációjaként. 1961-től kezdve terjed a termesztésben. Állami elismerést 1987-ben kapott.

Fája középerős növekedésű, koronája szétterülő. Virágrügyeit jellemzően a vesszők teljes hosszában hozza. A termőrügyek hármas rügycsoportban képződnek. Levele középnagy, sötétzöld, virága harang alakú.

Korán termőre fordul, ezt követően rendszeresen és bőven terem. Öntermékeny. Túlkötődésre hajlamos, ritkítani kell.

Gyümölcse július közepén érik, közepes méretű (130 g), kissé megnyúlt, tetszetős. Az érés utolsó napjaiban gyorsan gyarapszik és gömbölyödik. Héja közepesen molyhos és vastag, narancssárga alapszínű, 50-80%-ban csíkozott, piros bemosódással. Húsa sárga, középkemény, közepesen lédús, kevésbé savas, inkább édes, jóízű. Teljesen éretten magvaváló, maghasadás ritkán fordul elő.

Felhasználható friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra, jól tűri a szállítást.

 

'Caldesi 2000' nektarin vadőszi alanyon

Vincenzo Ossani a Faenzai Állami Mezőgazdasági Szakmai Intézetben (Olaszország) nemesítette a ’Stark Redgold’ (’Andosa’) és a ’Snow Queen’ fajták keresztezésével 1979-ben. 1984-ben került kereskedelmi forgalomba.

Fája erős növekedésű, felfelé törő. A vesszők virágrügyekkel közepes mértékben teljes hosszukban berakódnak. Virága sötét rózsaszín, közepes méretű, harang alakú.

Korán termőre fordul, megfelelő körülmények között igen bőven terem. Öntermékeny.

Gyümölcse július végén érik, közepesen nagy, megnyúlt, aszimmetrikus, csúcsa enyhén bemélyedt. Héja zöldessárga, melyet 90%-ban élénkpiros fedőszín borít, tetszetős. Húsa kemény, fehér, de gyakori a piros elszíneződés, lédús, édes, harmonikus ízű, a fehér húsú őszibarackokra jellemző aromával. Félig magvaváló.

Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt alkalmas. Jól tárolható és szállítható.

 

'Fantasia' kopaszbarack (nektarin)

J.H. Weinberger hozta létre a kaliforniai Fresnoban a ’Gold King’ és a ’Red King’ fajták magoncának keresztezésével. A kereskedelmi forgalomba 1969-ben vezették be. Hazánkban 1993-ban kapott állami elismerést. Az egyik legjobb kerti fajtának tartott nektarin.

Fája erős növekedésű, szétterülő koronát nevel. Levele világoszöld, keskeny, finoman fogazott szélű, virága nagy, rózsa alakú, korán nyílik.

Korán termőre fordul, rendszeresen és igen bőven terem. Terméskötődése olyannyira jó, hogy szükséges lehet a ritkítás a megfelelő gyümölcsméret eléréséhez. Öntermékeny.

Gyümölcse augusztus második felében érik, nagyméretű (130 g), kerek, esetleg kissé megnyúlt. Héja sárga, melyet kb. 80%-ban élénkpiros márványozott vagy bemosott fedőszín borít. Húsa narancssárga, a mag körül pirosas erezettel, szilárd állományú, lédús, édes, kiváló, zamatos ízvilágú. Magvaváló. Hosszú ideig friss marad, a szállítást és a tárolást jól tűri.

Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt alkalmas.

 

'Dixired' őszibarack vadőszi alanyon

Az amerikai J. H. Weinberger hozta létre 1939-ben a Georgia államban lévő Fort Valley-ben a ’Halehaven’ önbeporzásából nyert magoncból. Kereskedelmi forgalomba 1945-ben került. A világon és hazánkban is az egyik legelterjedtebb fajta.

Fája középerős növekedési erélyű, vesszői világospirosak. Levele nagy, széles, jellegzetesen erősen visszahajló. Virága kicsi, harang alakú, későn nyílik.

Viszonylag későn fordul termőre, termőképessége jó, megfelelő időjárás esetén nagyon bőven termékenyül, ami miatt gyümölcsritkítás is szükséges. Öntermékeny.

Gyümölcse július közepén érik, középnagy (110 g), csaknem szabályos gömb alakú, néha – főleg a túlterhelt fákon – kissé megnyúlt, gyakorta részaránytalan. Héja enyhén vagy közepesen molyhos, középvastag, narancssárga alapszínű, 70-90%-ban élénkpiros fedőszínnel csíkozott, tetszetős. Húsa sárga, kemény, éretten is tömött, de lédús, jóízű. Nem magvaváló.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra egyaránt felhasználható, jól szállítható.

Tartalomhoz tartozó címkék: Mit ültessek