Hasznos tudnivalók
Származás: Metz (Franciaország) városában jött létre véletlen palántaként, először 1883-ban a Pomological Monthly Magazine ábrázolta és írta le a fajtát.
Hajtásrendszer: fája erős növekedési erélyű, felfelé törő, lazán elágazó, széles, gúla alakú, nagy koronát nevel. Levele sötétzöld, fényes, kihegyesedő csúcsú, enyhén hullámos.
Termőképesség: későn fordul termőre, azt követően rendszeresen és jól terem, részben öntermékeny.
Porzói: ’Madame Verté’, ’Vilmos’.
Gyümölcs: október közepe, november közepe között érik, kicsi vagy közepes méretű, tojásdad alakú. Héja vékony, sima, fényes, kemény, zöldessárga alapszínű, a napos oldalon narancssárgás-pirossal fedett, rozsdamázas. Húsa kemény, kövecses, igen lédús, savanykás, enyhén édes, fűszeres ízű.
Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (ivólé, aszalvány, kompót, dzsem, sütemények) egyaránt alkalmas. Jól tárolható (kb. 3 hónapig).
Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, meleg, középkötött, mélyrétegű talaj ideális a számára. A tápanyagban szegény, meszes, köves és a homoktalajokon a gyümölcs húsa kövecses lesz.
Fény- és hőigény: nagy, kerüljük az árnyékos helyre történő telepítését! A kiegyenlített, tartósan, de mérsékelten meleg éghajlatot kedveli, a nyári hőség, a téli és a kései fagyok egyaránt károsíthatják.
Vízigény: nagy, egyenletes évi elosztásban. A nyári száraz időszakokban a hajtások növekedésének, a termés megfelelő méretének elérése érdekében, valamint a kövecsesség megakadályozása végett rendszeres öntözést igényel. A pangó víztől viszont óvjuk.
Gondozás: fontos az ültetési hely jó megválasztása, ami lehetőleg hideg szelektől védett legyen. Telepítés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
A legtöbb gyümölcsfához hasonlóan 1-3 éves korban alakító metszést végezzünk, ezt követően a metszési munkája a tavaszi fenntartó metszésből áll - ennek ideje február – március -, mely a ritkítást és a fiatalítást foglalja magába. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
A metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Betegségekkel szemben jól ellenálló.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-8 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. 3 hónapig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x6 m
Termésérés: október közepe – november közepe
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy