Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Amit a Goji bogyó termesztéséről tudni kell! II. rész

Az ördögcérna a szárazságtűrő, igénytelen növények közé sorolható. Elviseli a városok magas portartalmát, szennyezettségét, a talajjal szemben kifejezetten igénytelen, hisz megél a köves, törmelékes, de akár szikes talajon is.

Olvassa el az első cikket IDE kattintva

Azáltal, hogy tarackol, képes a talaj megkötésére, így autópályák melletti rézsű növénybeültetésre is alkalmas lehet. A tarackoló növényeket nagyon nehéz kiirtani, tenyészterületüket ellenőrzés alatt kell tartani, mivel szabadon gyomosíthatnak. Ahová egyszer elülteti szinte lehetetlen kiirtani.

Termesztésre érdemes Goji fajták

Az ehető Goji bogyó fajtáinak palántáját, ültetési anyagát megbízható helyről szerezzük be, hogy az valóban fogyasztható, ehető legyen. Hiszen, az ördögcérna (Lycium) a csucsor-félékhez tartozik és ezek között számos mérgező fajjal is találkozhatunk. 
Termesztésre inkább a nemesített fajták alkalmasak, ezek termés színében, ízében, méretében kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól. 

Ilyen termeszthető fajták:

A ’Crimson Star’ – sötétebb gyümölcsszín jellemez
'Sweet Lifeberry' - édes, gyümölcsös ízvilágú
'New Big' - nagyobb bogyók jellemzik
'Crimson Star' (vagy ’Ningxia’) - pirosabb termésszínű
’Phoenix Tears’ - 3-5 éves korukban fordulnak igazán termőre.

Fajtái dugványozással szaporíthatók.

A Goji bogyó környezeti igényei

Mint minden növény, így az ördögcérnának a telepítése előtt is érdemes tájékozódni az ökológiai igényéről és megismerni kertünk környezeti tényezőit, adottságait és a kettőt egybevetni. 

Mind a közönséges, mind a kínai ördögcérna a napos, száraz termőhelyeket kedveli, jó a szárazságtűrő képessége, ilyen körülmények között tud a bogyója is kiváló beltartalmi értékeket elérni. Talaj igényét tekintve enyhén meszes könnyű vályog-homokos vályogtalaj kedvező számára, amelyeknek jó a vízáteresztő képessége. Köves, sekély talajrétegű területeken is megél, de ne számítsunk kiváló gyümölcsminőségre ebben az esetben. A kötöttebb, nedvesebb, nyirkosabb talajokon viszont gyengén fejlődik, betegségekre érzékenyebb lesz, ezekre a talajokra lehetőség szerint ne ültessen Lyciumot. A túlöntözésre érzékeny. 

A Kertbarátnak a nemesített fajta szabad-gyökerű palánta vagy konténeres ültetési anyag ültetését javaslom, ezek már kifejlett gyökérzettel rendelkeznek és mivel termesztett fajta a gyümölcs minőség sem fog csalódást okozni. 

Ültetés

Az ültetés előtt készítse elő az ültető gödröt, a telepítendő növény méretétől függően 30-50 x 30-50cm ültető gödröt ásson 20-30 cm mélyen, vagy a konténer méretétől függően. Mivel tarackoló növényről van szó és ha a nem szeretné, hogy nagyon elszaporodjon, gyomosítson a kertjében az ördögcérna, az oldalfalakat javasolt gyökérgátlóval bélelni, vagy nagy méretű cserépben, konténerben nevelni. Ezek megakadályozzák, hogy a növénytől távol is megjelenjenek gyökérsarja. Ezzel sok időt takaríthat meg és a bosszúságtól is megszabadul ugyanis a növény a 3-5 éves kortától elkezdi nevelni gyökérsarjait, és úgymond gyomosítja a területet. 

Az ültetőgödör kialakítása után a következő lépés egy minimális mennyiségű érett komposzt, trágya kijuttatása, nagy mennyiséget nem kell kijuttatni, ugyanis az ördögcérna közepes tápanyag-ellátottságot igényel, ha túl sok a tápanyag, akkor nagy lombot fejleszt, termést viszont alig hoz. Az érett komposzt vagy trágya helyett alkalmas lehet a granulált szarvasmarha trágya is.

A komposzt vagy a különböző trágyaféleség közvetlen ne érintkezzen a gyökérzettel! Így az ültetőgödör aljába szórt trágyaféleségre szórjon még talajt és úgy helyezze be a növényt az ültetőgödörbe, idővel a fejlődő gyökerek a víz által kioldott tápanyagokat felvéve jól hasznosítják a kiszórt trágyafélék tápanyagtartalmát. 
Mikor a növényt behelyezi a talajba, ügyeljen a megfelelő mélységre, ha konténeres csemetéről van szó, a földlabda felszíne 2-3 cm –rel lehet lejjebb a talajfelszíntől. Ha szabad gyökerű csemetét ültet a növény gyökérnyaki része kerüljön a talajfelszínnel egy szintbe. A gyökérnyaki rész, egy kicsivel feljebb van, mint ahonnan a gyökerek elkezdenek elágazódni, ez a rész már legyen talajjal takarva. Abban az esetben, ha mélyre kerül a növény nagyon sok gyökér- és tősarj fog megjelenni. Természetesen a csemete függőlegesen álljon a gödörben.

Majd töltse fel az ültetőgödröt talajjal, úgy, hogy ne mozduljon el a növény, ezt követi az iszapolás, mely a gyökerek közé is bemossa a talajrészecskéket. A beiszapolás talajnedvességtől függ, de 10-12 l víz/növény (1 öntöző kanna víz növényenként) ültetés után szükséges.

Tápanyagutánpótlás

Igénytelenségéből adódóan, közepes tápanyagigényének köszönhetően, különösen nem igényel nagyadagú trágya-mennyiséget. Abban az esetben, ha gyenge tápanyagellátottságú homoktalajon termeszt, érdemes magasabb humusz-tartalmú anyagokat, készítményeket a növény talajára időnként kiszórni (humusz; komposzt; érett istállótrágya; granulált marhatrágya; granulált, sterilizált guano; stb…). Elegendő kétévente elvégezni a tápanyagutánpótlást.

Metszése

A Goji bogyó gyümölcseit az azévi hajtásokon hozza, így ha erőteljesen meg is metszi, gyümölcsöt az új hajtásokon hoz a növény. 
A telepítés évében a metszés inkább csak a bokrosodást szolgálja, következő években viszont már a bokor ritkítására is gondolnunk kell. A metszés ideje a lombhullástól lombfakadásig terjedő időszak. Metszése is inkább csak a ritkításra korlátozódik. Az elhalt, beteg ágak mellett érdemes lemetszeni a keresztbe növő ágakat, vesszőket.

Van egy speciális metszése is a Goji bogyó bokrának, nyár elején a hajtásokat 7-20-30 cm-rel kurtítsuk meg, mivel ez a metszés serkenti az oldalelágazások fejlődését, így a gyümölcshozam is nagyobb lesz, mivel az új hajtásokon is megjelennek a virágok, majd a gyümölcsök. Arra azért ügyeljen, hogy a bokor szellős maradjon, ennek növényvédelmi szempontból nagy jelentősége van. 

Ápolás-gondozása

Gyökérsarj nevelő hajlama miatt, igen sok munkát róhat a Kiskert-tulajdonosra, így ajánlott konténerbe, cserépben, dézsában termeszteni vagy gyökérgátló fóliával kibélelni az ültetőgödröt.
Öntözni nem szükséges. Még az igen hosszú, száraz periódusokat is átvészeli, de amennyiben szeretnénk biztosra menni, néhány alkalommal megöntözhetjük. Ennek ideje a nyári kánikulai időszakban a késő délutáni, esti öntözés, így eredményesebb lesz a vízhasznosítás. 

A gyommentesítésről gondoskodnunk kell!

Kártevők, kórokozók, betegségek

Különösebben károsítók nem okoznak gondot a növényvédelemben.

Betegségek közül elsősorban a lisztharmatra kell számítani. Kártevők közül Magyarországon is már leírták, beszámoltak az ördögcérna gubacsatkáról (Aceria kuko). De jelentős elterjedéséről nem tudunk. 
Kívánok eredményes Lycium – ördögcérna termesztést és örömet a gyümölcs szüreteléséhez, feldolgozásához, fogyasztásához! (C.A.)

További bejegyzéseim a blogomban olvashatóak IDE kattintva

Szeretne kertjébe Ön is Goji bogyót? Nézze meg kínálatomat!