Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Futólonc ültetése és gondozása

 

A futónövények szerepe a kertben kissé vitatott, ezek a kúszó növekedésű dísznövények ugyanis kettős megítélés alá esnek. Sokan úgy gondolják, hogy bár szépek, de mégsem szívesen ültetik őket, mert attól tartanak, hogy számos negatívummal rendelkeznek, például károsítják a falat, áttelelőhelyet biztosítanak a rovaroknak, és lehetőséget nyújtanak például a rágcsálóknak, hogy felmásszanak a felsőbb emeletekre vagy a padlásra. Ezek a hírek azonban szinte teljesen cáfolhatók, és a futónövények mellett is vannak igazán érvényes és jó érvek!

Az alábbiakban a futónövények egy igazán érdekes típusát fogom bemutatni, mégpedig a loncféléket, melyek roppant jó tulajdonságokkal rendelkeznek, széleskörűen alkalmazhatók, és átlagon felüli mértékben dekoratívak. Mielőtt azonban a loncokra terelődne a szó, hadd mutassam be Önnek a futónövényeket röviden és általánosságban, hogy ha esetleg ellenérzései vannak velük kapcsolatban, akkor ezeket elhessegessem!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Kezdjük a legnépszerűbb tévhittel, a futónövényeket állítólag folyamatosan kísérő bogárinvázióval. Tagadhatatlan tény, hogy ahol növények vannak, ott rovarok, bogarak is megjelennek, de közel sem biztos, hogy olyan mértékben, hogy a növény alatti részen hemzsegni fognak. Az sem igaz, hogy a futónövényeket szükségszerűen olyan mennyiségű rovar kíséri, melyek a falban, épített elemekben kárt okoznak.

A kulcs a megfelelő fajtaválasztás. Egyrészt a lombhullató típusok kizárják, hogy a rovarok átteleljenek alattuk, mögöttük, a lombhullatók alatt ugyanis nincs lehetőségük a hideg évszakot átvészelni, és jó eséllyel a vegetációs időben sem lepik el a leveket fonákját a gondot okozó apró állatok. Az is előfordul, hogy az indákat kisebb rágcsálók, főleg egerek használják közlekedőnek, ebben az esetben viszont nem a növény a hibás, hanem a betolakodó négylábúakat kell elűzni.

A következő gyakori ellenérv a futónövények által okozott közvetlen (tehát nem rovar-eredetű) kár. Tény, hogy sok növényről, melyek kúszó növekedésűek, el lehet mondani ezeket a rossz tulajdonságokat. Biztosan Ön is látott már elvadult, túlburjánzott, tetőt bontó trombitafolyondárt, esetleg lilaakácot, amint vastag indáival mindenhova behatol, ugyanakkor vannak olyan futónövények, amelyek nem agresszívek, mégis jól futnak és mutatósak is. A borostyán megfelelő helyre telepítve bármit könnyedén beborít, de a kapaszkodó gyökereivel nem tudja lebontani a falat, legfeljebb a súlya okozhat gondot, amennyiben nincs megfelelően stabil támaszték számára. A vadszőlő pedig könnyedén eltávolítható, a falat nem bontja, a tapadókorongjai visszaszáradásával kapaszkodik, könnyen kezelhető.

A kedvező tulajdonságokkal rendelkező futók közé tartozik a lonc is, mely nem csupán szelídségével, de csodás virágaival és gyors növekedésével is meg fogja hódítani Önt! Most már itt az ideje, hogy megismerje közelebbről a futóloncot!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

A futólonc szó valójában egy kifejezetten népes növénycsaládot takar, ugyanis számos lonc változat van, melyek kisebb-nagyobb mértékben eltérőek, akadnak színváltozatok, méretkülönbségek, de az alaptulajdonságokat tekintve mind nagyon hasonlók. A lonc változatokról lejjebb olvashat majd tételesen, de előbb következzenek az általános tulajdonságok, tudnivalók, és ápolási feladatok!

Talajigény

A futóloncok mellett szól, hogy nem támasztanak különleges vagy speciális elvárásokat az ültetőközeggel szemben. Gyakran említik őket strapabíró vagy jó értelemben vett igénytelen növénynek, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ne lennének alapvető igényei. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a loncot magára hagyjuk, vagy hogy már az ültetés során sem szentelünk neki alapvető figyelmet! A futólonc fajták mindannyian kedvelik a morzsalékos, porózus szerkezetű, jó vízáteresztőképességű talajt.

Ez azt jelenti, hogy az átlagos kerti viszonyok jó eséllyel megfelelnek ennek a növénynek, ám pár egyszerű és könnyen kivitelezhető fogással biztosíthatóak a tökéletes feltételek. Így például jó ötlet érett komposztot keverni az ültetési hely talajához, melyet egy alapos átforgató ásással lehet egyenletesen kihelyezni. Így egy lépésben biztosítható a laza közeg, és a dús talaj!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Tápanyagigény

A futólonc tápanyagigénye átlagos, nem kíván speciális tápoldatozást vagy különleges tápanyag összetételt. Amint az fentebb is olvashatta, az ültetést megelőzően érdemes komposztot vagy érett istállótrágyát keverni a földhöz, ezzel hónapokra megoldható a növény ellátása. A másik jó módszer az ültetés során kihelyezett tápanyag. Ebben az esetben a növény ültetőgödörjének az aljára halmozzon 20-30 centiméter vastagon komposztot vagy szervestrágyát, ezt fedje be pár ujjnyi vastagon földdel, és így ültessen. A terjeszkedő gyökerek ilyen módon bőséges ellátáshoz jutnak!

 

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Futólonc rendelése esetén Ön is egy ilyen egészséges, előnevelt, méretes csemetét fog kézhez kapni!

Fényigény

A futóloncok több fajtája eltűri, sőt kifejezetten kedveli a félárnyékot (például az örökzöld japán lonc, a tatárlonc, vagy a búbos lonc), de általánosságban a szép virágzás záloga a fényes, meleg fekvés. A loncok helyének kijelölése során ezért tartsa szem előtt, hogy az erősen árnyékolt falak, kimondottan sötét, mélyárnyéki kertrészek nem alkalmasak a növénynek, az ilyen területeken nem fog kielégítően fejlődni, és a káprázatos virágzás is jóval szerényebb lesz, vagy akár el is maradhat.

Ugyanakkor a loncok mellett szól, hogy remekül megélnek azokon a közepesen, enyhébben árnyékolt területeken, melyek sokszor parlagon maradnak, mert nem találni ide illő, alacsonyabb fényigényű dísznövényt. A lonc fajták többsége jól érzi magát falak részleges takarásában, lombos fák alatti területeken, vagy kevésbé benapozott kerítésszakaszok mentén. 

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Vízigény

A futóloncok vízigénye egy szóval kifejezve közepes. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy legalább heti rendszerességű öntözésre szorulnak, de ha például egy nyaralás vagy egy kis feledékenység miatt egy-egy alkalom kimarad, akkor nem kell számottevő következményektől tartani. Az aszályos nyári hetekben mindenképpen gondoskodjon lonca nedvesítéséről, a tartós szárazságot - mint általában a kerti dísznövények - rosszul viseli. A futóloncok vízellátásához jó ötlet a csepegtető öntözőrendszer kiépítése, mely takarékos és biztonságos megoldás.

Ismerje meg ebből a cikkemből a japán futóloncot is!

A kertészetekben, gazdaboltokban kedvező áron kaphatók úgynevezett csepegtető csövek, melyek valójában sűrűn kilyuggatott tömlők, amik a csaphoz csatlakoztatva és a növények töve között kacskaringósan elvezetve folyamatos és takarékos vízellátást biztosítanak. Bármelyik öntözési módot választja, a mulcsolás kiváló kiegészítője a vízgazdálkodásnak! A mulcsanyagot (zúzott kő, fenyőkéreg, aprókavics) 5-8 centiméter vastagon kell szétteríteni a növények körül. Ez a szigetelőréteg megakadályozza a talaj idő előtti kiszáradását, és emellett hatékonyan előzi meg a gazosodást!

 

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Fagytűrés

A kerti dísznövények egyik általános érzékeny pontja a faggyal szembeni tolerancia. A futóloncok ezen a téren jól teljesítenek, a hazai klímaviszonyokat ugyanis jól tolerálják, vagyis az átlagos, szélsőségektől mentes teleket károsodás nélkül átvészelik. Természetesen az azévi (és akár a tavalyi) ültetésű töveket ajánlott kupacolással védeni, hogy biztosítsuk a még zsenge, érzékeny, fiatal növény túlélését. A kupaclás során másfél-két arasz magasságban halmozzon a tő köré földet, komposzt, avart, vagy például szalmát. Ez a szigetelőréteg hatalmas segítség lesz a mínuszok idején! A kupacolást a tavasz első heteiben, a hajnali erősebb fagyok elmúlása után lehet majd elbontani.

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Mérgezőség

Gyakori kérdés a kertbarátok részéről, hogy egy adott növényfaj mérgező-e? Ennek nagy jelentősége van, hiszen a mérgező növények nem, vagy csak nagy körültekintéssel telepíthetők például kisgyermekes kertekbe. A futóloncok esetében a válasz igen, ugyanis a loncok dekoratív bogyótermése mérgező, így tanácsos a növénytől távol tartani a vendégségbe érkező csemetéket, ahol pedig kisgyermekek vannak a háznál, ott vagy ellenjavallt a lonc ültetése, vagy pedig fokozott elővigyázatosságot igényel a növény.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az emberre káros bogyók a madarakra nem hatnak, sőt, a szárnyasok kifejezetten kedvelik a loncfélék termését. Így ha Ön szívesen alakítana ki madárbarát kertet, vagy csak egyszerűen örülne ha a kertjét gyakrabban látogatnák a madarak, feltétlen ültessen a loncok közül! 

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Ültetés

A lonc ültetési ideje nagyon tág, főképpen ha konténeres kiszerelésű növényről van szó. A földlabdás/konténeres kiszerelés lehetővé teszi, hogy az ültetés bármikor megtörténjen a tavasz eleje és az ősz vége között. Elviekben akár télen, egy fagymentes időszakban is telepíthetők ezek a növények, ám a téli ültetés nem bevett szokás, hiszen ilyenkor az alacsony hőmérséklet miatt egyébként sem tartózkodunk sokat a kertben, valamint a hirtelen betörő fagyok károsíthatnák a friss telepítést.

Elviekben a meleg nyári hetek sem a legideálisabbak, de ha valamilyen ok miatt éppen ekkor végezhető csak az ültetés, akkor sincs nagy baj. A nyári kihelyezés során fokozottabban kell figyelni a kiszáradásra, így az indító beöntözés, és az első pár heti soros öntözések a szokásosnál bőségesebbek legyenek. A melegben nagyon hasznos a vastag mulcsolás, ami a kijuttatott vizet hatékonyan tartja a talajban, megelőzve a párolgási veszteséget!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Az ültetést mindig előzze meg egy mélyreható, átforgató ásás, melyet kombináljon egy alapos gyommentesítéssel. Amennyiben az ültetési helyen a talaj minősége nem a legideálisabb, korrigálja azt! A túlságosan laza, homokos vagy sovány közeghez adagoljon érett komposztot, vagy zsákos termőföldet (általános virágföldet).

A zsákos föld használata azért különösen jó ötlet, mert abban biztosan nincsenek sem kártevők, sem gyomkezdemények, míg a kert egy más pontjáról átemelt földben ezek könnyen előfordulhatnak. Az erősen kötött, agyagos talajt komposzt, homok vagy perlit hozzáadásával lazíthatja, illetve így javíthatja a közeg vízgazdálkodását.

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

A felásott, pár napig tömörödni hagyott (vagy például döngöléssel, taposással tömörített) és kellőképpen formába hozott (feljavított) talaj most már készen áll az ültetésre! Készítsen ültetőgödröket, melyek mérete legyen a növény edényének kétszerese, a gödör aljára helyezzen ki egy kevés komposztot (főképpen, ha korábban nem adagolt tápanyagot a talajhoz), ezt fedje be pár centi vastagon földdel, és ebbe a mélyedésbe helyezze ki a konténerből kiszedett növényt. Az ültetési magasságot úgy állítsa be, hogy a csemete földlabdájának felszíne a talaj síkjába kerüljön.

A föld visszahelyezése során időnként tenyérrel tömörítse a talajt, hogy később az öntözéskor a lonc földlabdája ne süllyedjen meg. A folyamat végén alaposan öntözze be a friss telepítést, majd a következő hetekben rendszeresen és kiadósan juttasson ki vizet!

Metszés

A futólonc metszésével kapcsolatban ellentmondásos hírek terjednek az interneten és különböző leírásokban. Egyes helyeken azt olvashatja, hogy nem kell metszeni, hiszen futónövény, és az a lényege, hogy akadálytalanul terjedjen. Mások azt állítják, hogy igenis szükséges metszeni, különben elvadul és szépségét veszti. Az igazság a kettő között van!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Sokan nem metszik egyáltalán ezt a futónövényt, és éveken keresztül azt tapasztalják, hogy ez a művelet nem is hiányzik, azonban idővel, 4-6 év múlva a lonc hajlamos lesz annyira besűrűsödni, elöregedni és elvadulni, hogy valóban veszít a szépségéből, túl terebélyessé válik, és ilyenkor már csak nehézkes, bonyolultabb munka árán lehet újra formába hozni.

Éppen ezért ajánlott időnként kézbe venni a metszőollót, és visszanyesni a hajtásokat. Az ilyen időszakonkénti, de folyamatosan végzett metszésnek kétféle módja, módozata van.

Az első a formázó metszés, melyet akár rögtön az ültetés után el lehet kezdeni, és évente egyszer, tavasszal vagy ősszel meg kell ismételni. Ilyenkor szanálja a beteg, elszáradt hajtásokat, hogy csak az ép szárak maradjanak meg. Ezeknek a hajtásoknak a felső egyharmadát nyesse le, hogy erőteljesebb növekedésre bírja a növényt!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

A másik metszési feladat többé kevésbé folyamatos, azonban hasonlóan egyszerű. A rendszeres metszés tulajdonképpen a növény karbantartása a visszavágás segítségével. Ennek során vágja le a rossz, nem kívánt irányba növekedő hajtásokat, szanálja a beteg, elhalt szárakat, ritkítsa a túl sűrű, elburjánzott részeket. A munka során hagyatkozzon az ízlésére, alakítsa úgy ki a növény látképét, hogy az minél mutatósabb és dekoratívabb legyen! Nagyban segítheti a munkáját, ha előrelátóan jól hozzáférhető támasztékra, lugasra tereli a futónövényt, így kevesebb metszéssel is nagyon mutatós lesz az eredmény!

A metszés harmadik típusa akkor aktuális, ha az első kettő hosszú időn (éveken keresztül) elmaradt. A besűrűsödött, buja loncot ilyenkor már nehéz formába hozni, hiszen a töveknél való vágást nagyban nehezíti, hogy bonyolult követni a hajtásokat, így problémás lehet megtalálni azokat a töveket, melyeket ténylegesen le akarunk metszeni. Az ilyen nagy rendbetétel során elsőként a beteg, elöregedett, satnyább hajtásokat nyessük le, majd ha még szükséges, akkor ritkítsuk tovább a bokorszerűvé sűrűsödött tövet. Hosszában is kurtítható ilyenkor a növény, a szárat egyharmadát-felét szükség szerint nyugodtan vágjuk le.

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

A metszés során mindig figyeljen arra, hogy lehetőség szerint törje meg a hajtásokat, ez ugyanis szerényebb virágzást eredményez. A többszörösen megtört ágakat inkább metssze le a legalsó törés alatt, hogy új, ép vessző fejlődhessen.

A futólonc metszési feladati összességében egyáltalán nem összetettek, kis odafigyeléssel és az évi 2-3-4 alkalom betartásával szépen kondicionált, szellős, egészséges növény lehet a jutalma! A metszési feladatok semmilyen előképzettséget vagy szakismeretet nem igényelnek, akár a teljesen kezdő kertbarátok is tökéletesen el tudják végezni!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Felhasználhatóság

A száraz adatoknál és telepítési és metszési útmutatóknál sokkal izgalmasabb kérdés, hogy mire, hogyan lehet felhasználni, alkalmazni ezt a virágos cserjefélét? A lonc esztétikai ereje a különleges virágaiban és a kúszó növekedésében, jobban mondva ezen két tényező együttállásában rejlik! Magyarul a futólonc azért lesz kiemelkedően dekoratív, mert nagy felületen, akár függőlegesen vagy egyéb térbeli formában növekedik/terjed, és ezzel együtt virágai csodálatosan szépek!

  • A futólonc használható egyszerűen talajtakaró növényként, így Ön elfedheti vele parlagi, vagy félreeső, ezért nem használt kertrészeit, vagy például kialakíthat a loncból egy esztétikus takarást az előkertbe, mely nagyon mutatós, közben pedig alacsony gondozási igényű lesz.
  • A klasszikus futónövény szerepek is jól állnak ennek a virágos cserjefélének, így például futtathatja pergolára, apácarácsra, kerítésre, vagy akár házfalra is (ez utóbbihoz azonban a falra valamilyen támasztékot kell erősítenie). A futólonc nagy zöldtömege és extravagáns virágai remek hátteret biztosítanak, a függőleges felületre futtatott lonc jól kombinálható a tövek közelébe helyezett díszágyásokkal, melyekbe kerülhetnek színben harmonizáló virágos dísznövények, vagy visszafogottabb, alacsonyabb növények.
  • Kerítések esetében jól jöhet a lonc, ha a térelválasztó nem esztétikus vagy kifejezetten romboló tájelem. A loncok jó növekedési ütemének köszönhetően az ilyen csúf, leromlott állapotú kerítések hatékonyan megszépíthetők!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

  • Izgalmas ötlet a futólonc szoliterként való bevetése! Ilyenkor metszéssel, hajtásválogatással kialakítható pár törzses szár, melyek bokorformát fognak biztosítani a növénynek, a felső részét pedig alakító metszéssel lehet szemrevaló formára alakítani. Trükkös megoldás lehet, ha egy másfél-két méter magas oszlop közvetlen közelébe telepít pár tő loncot, mely a függőleges támasztékra felfutva stabilan álló, dús, virágözönben pompázó látványelem lehet!
  • A különféle loncfajták között akadnak kifejezetten félárnyéki, alacsonyabb fényigényű változatok, melyekkel azok a kieső helyek is megszépíthetők, betelepíthetők, melyek a fényigényesebb többségnek nem megfelelőek.
  • A futóloncok jó szívvel ajánlhatóak társasházakba is! Relatív alacsony gondozásigényük és mérsékelt fényigényük alkalmassá teszi őket akár a társasházak belső udvaraiba is. Különösen jó ötlet lehet a tömbházak sokszor szürke és sivár látványvilágát feldobni egy ilyen, függőleges irányban is több métert terjedő dísznövénnyel.
  • A futólonc akár balkonnövény is lehet, amennyiben akad számára némi befutható terület. Az erkély egyik oldalfalára erősített apácarács vagy hasonló futtatásra alkalmas támaszték bőven elegendő a loncnak, melyet aztán a fal tövébe helyezett méretesebb virágládába ültethetünk.
  • A számos színváltozatnak köszönhetően a loncok bármilyen színvilágú kertbe jól illenek, sőt, akár az is lehet egy kert fő látványeleme, hogy a többféle árnyalatból összeállított lonc-sor adja a látkép gerincét! A lonc klasszikus alakja, szélsőségektől mentes megjelenése miatt a modernebb atmoszférájú vagy akár a minimalista kialakítású kertekbe is jól illeszkedik, igazán azonban a romantikus vagy vidékies hangulatú birtokokon mutat jól!

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Lonc fajták

Az alábbiakban bemutatom Önnek a loncok legismertebb, legkedveltebb fajtáit, hogy Ön alaposabb képet kaphasson erről a növénycsoportról. A fentebb leírt gondozási és metszési útmutatók mindegyik változatra érvényesek, a válogatásnál és az ültetésnél azonban ajánlott figyelembe venni, hogy az adott fajtának milyen egyedi igényei vannak, például a fényt tekintve.

A tatár lonc (Lonicera tatarica) buja, 2-4 méter hosszú hajtásokkal rendelkező loncféle, mely lombhullató. Bogyói narancssárgaás, piros színezetűek. A napos és a félárnyékos fekvést is kedveli. Dugványozással könnyen szaporítható. A metszést jól tűri, visszavágással mérete egyszerűen kordában tartható.

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) lombhullató, jó növekedési ütemmel rendelkező cserje, alsősorban kerítések befuttatására szokták alkalmazni. Tolerálja a félárnyékot is, a talaj tekintetében nem válogatós. Vízigénye közepes, rendszeres öntözést elsősorban a meleg hónapokban igényel, de ideális esetben a földje mindig nyirkos egy kicsit. Termése élénkpiros bogyó, virágzási ideje kiugróan hosszú.

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

A magyar lonc (Lonicera telmanniana) magyar nemesítés eredménye, 1920-ban jött létre. Hajtásai hosszúak, 4-6 méteresek is lehetnek, futónövényként és szoliterként is bevethető. Virágai élénksárgák, a virágzás szezonja a tavasz vége és a nyár eleje.  A nyirkos talajt kedveli, öntözése szükséges, de a pangóvizet nem tolerálja. A napos és a félárnyékos helyeket is kedveli.

 

A törpe lonc (Lonicera pileata) alacsony termete (70-90 cm) és elterülő habitusa miatt kifejezetten alkalmas talajtakarónak. Fehér virágait a tavasz utolsó szakaszában hozza, termése lilás árnyalatú. nem kíván sok napfényt, ezért lombos fák alatti parlagi részekre is telepíthető. A törpe lonc strapabíró növény, bírja a városi körülményeket is, így utcafronti, előkerti növényként is jó választás.

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

A borostáslevelű lonc (Lonicera henryi) különlegessége, hogy csavarodva kúszik, ezért kiváló látványelem. Napsárga, rezes színezetű virágai a nyár első felében bomlanak. Ez a lonc fajta inkább a félárnyékot kedveli, napos részeken lassabban fejlődik. Megköveteli a tápanyagokban gazdag, jó minőségű talajt. Vízigénye átlagos. olykor a lisztharmat és a levéltetvek támadhatják.

 

A korai lonc (Lonicera purpusii) visszafogott mérettel rendelkezik, hajtásai jellemzően másfél-két méteresek. Nevéhez hűen virágzása a tavasz korai szakaszában esedékes, ráadásul nem csak bájos, tölcséres virágaival hódít, hanem kellemes illatával is! Fiatal korában rendszeres öntözést kíván, az idősebb példányok azonban már jó szárazságtűrők. Napos helyre ültetve bőségesebb virágzás várható, talajigénye átlagos.

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

Az illatos lonc (Lonicera fragrantissima) is beszélő névvel rendelkezik, kora tavasszal nyíló virágai jellegzetes, finom illatot árasztanak. Mérete a loncok között közepes, hajtásai legfeljebb három méteresre nőnek meg. Könnyen tartható, strapabíró növény, mely városi körülmények között is jól megél.

Futólonc fajták vásárolhatók a Megyeri kertészetben!

 

Megtetszett Önnek a lonc és szívesen ültetne kertjébe, előkertjébe ebből a sokoldalú és fajtagazdag futónövényből?

Akkor éppen jó helyen jár, kertészeti webáruházamban ugyanis loncfélék széles választékát kínálom Önnek!

Látogasson el online faiskolámba és válogasson az egészséges, előnevelt, ültetésre kész loncok között!

Kertészetem lonc választéka ide kattintva érhető el!

Tudta? A kertészetemből megrendelt növényeket nem postai úton vagy külsős futárszolgálattal juttatom el Önhöz, hanem faiskolám saját teherautóin szállítom ki!

Ez azért lényeges különbség, mert így Ön az érzékeny, élő árut szakszerűen kezelve, biztosan épen és frissen kapja kézhez! A kiszállítási szolgáltatás az ország teljes területére, minden településre érvényes!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!