Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Japán futólonc a kertben

 

A futónövények megítélése kettősséget mutat. Vannak, akik tartózkodnak tőlük, mert például félnek a nagy méreteiktől, vagy tartanak attól, hogy kárt tesznek a falban, vagy elősegítik a rovarok szaporodását. Mások egyszerűen rajonganak értük, mert segítségükkel nagy, függőleges felületeket is hatékonyan lehet dekorálni, vagy mert a virágos változatok hihetetlen látványt nyújtanak virágzási időben. Az alábbiakban egy igazán érdekes és dekoratív futónövényt mutatok be Önnek, mely sokkal több előnnyel rendelkezik, mint  hátránnyal, ráadásul könnyen kezelhető és hálás természetű! Ez a futónövény nem más, mint a japán futólonc!

Amennyiben van olyan része kertjének, melyet szívesen eltakarna valamilyen látványos növénnyel, akkor mindenképpen jó választás a japán futólonc. A kúszónövények csoportjába tartozó lonc házfalakra, kerítésekre könnyedén felkúszik, azonban hogy ha nincsen lehetősége felfele mászni, akkor a talajon szélesen szét fog terjedni, ezért talajtakarónak is kiváló választás.

 

Japán futólonc rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

A japán futólonc számos egyéb pozitív tulajdonsággal is rendelkezik. Virágai roppant díszesek, fehér árnyalatúak, de az idő előrehaladtával sárgás színezetet nyernek. Gondozási igénye nem jelentős, így kezdő kertbarátoknak is kifejezetten jó választás. Szűk kertekbe is bátran telepíthető, mert kis alapterületen is remekül dekorál, amennyiben függőleges felületre, támasztékra tereli.  A nagyobb kertekben rendszerint akadnak olyan részek, melyek nem állnak intenzív művelés alatt, ezek pedig néha elhanyagoltak, nem mutatósak.

A japán lonc ezen kertrészek takarására is elsőrangú választás, hiszen a talajon terjedve rövid idő alatt egységes, magas esztétikai értékű fedőréteget alakít ki. Ugyanez a trükk bevethető előkertek esetében is, hiszen ez az a kerti szegmens, mely az utcáról is látszik, így meghatározó jelentőségű, ezért igencsak hasznos, ha ez a terület díszes. 

A japán futólonc nem csak a szemet kényezteti, hanem illatával is hódít! A fehér, később pedig sárgás virágok jellegzetes, de nem túl erős illatot árasztanak, mely belengi majd az egész kertet! A futólonc egy másik izgalmas felhasználási lehetősége, ha a terasz vagy balkon oldalát futtatja be vele! Ehhez mindössze egy hosszanti, nem túl sekély virágládára lesz szüksége, valamint valamilyen támasztékra, melyen a növény terjeszkedhet felfele. Mivel a japán lonc metszéssel jól irányítható, így nem kell félnie attól, hogy a növény túlságosan az Ön fejére nő!

A japán lonc további érdekessége, hogy télen kékesfekete termést hoz, mely érdekes színfolt lesz a hideg hetek kopár kerti látképében. Fontos tudni, hogy a japán lonc bogyói az emberre nézve mérgezők, így azoktól a gyerekeket távol kell tartani! Ugyanakkor a madarak kedvelik ezeket a terméseket, így ha Ön szereti a szárnyasokat a kertjében, a japán lonc ültetésével máris tehet egy lépést a madárbarát kertkialakítás felé!

 

Japán futólonc rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

A japán futólonc gondozása nem összetett, amire kiemelt figyelni kell fordítani, az az ültetési hely helyes kiválasztása! A japán lonc kedveli a napos fekvést, de jól érzi magát félárnyékos helyen is. Ezzel lehetőséget ad arra, hogy a kert kevésbé jó adottságú részeit is benépesíthesse vele! Erősen árnyékolt kertrészeken ugyanakkor a japán lonc elveszítheti leveleinek egy részét és a virágzása is csekélyebb mértékű lehet, így érdemes alaposan kiszámítani, hogy az adott helyen a növény a későbbiekben mennyi fényt fog kapni.

Szívesen olvasna még a futóloncokról? Akkor olvassa el ezt a cikkemet róluk!

Mivel a japán lonc hajtásainak hosszúsága a 4 métert is meghaladhatja, az ültetés előtt ajánlott azzal is számolni, hogy merre kívánja majd terelni a vesszőket, és hogy abban az irányban lesz-e elegendő fény számára. Az árnyékosabb, hűvösebb területek azért is kockázatosak, mert az ilyen körülmények között a japán lonc hajlamosabb lehet a penészes betegségekre. 

A japán lonc talajigénye egyszerű, az átlagos kerti talajban megfelelően fog fejlődni. Kedveli a lazább, humuszos talajokat, és a jó vízgazdálkodású közeget. Amennyiben az Ön kertjének kifejezetten homokos a talaja, komposzt és/vagy friss zsákos termőföld bekeverésével javíthat a helyzeten. Túl kötött, agyagos talaj esetében homok, perlit vagy komposzt beforgatása jelenthet megoldást. 

A japán lonc gyökerének kiszáradása ellen bevált praktika az árnyékolás, erre kiválóan alkalmas egy nagyobb kő vagy forgács, esetleg egyéb mulcsanyag (például zúzott kő, fenyőkéreg). A lonc kiválasztott helyén ültetés előtt ajánlott átforgatni a talajt, hogy minél porhanyósabb földbe kerüljön a csemete.

 

Japán futólonc rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Maga az ültetés egyszerű folyamat. Készítsen egy, a növény földabdájánál kétszer akkora méretű ültetőgödröt, melynek az alját fél-egy arasznyi vastagon bélelje ki komposzttal vagy istállótrágyával. Ezt a réteget fedje be pár centi földdel, majd jöhet is a növény! A behelyezésnél figyeljen arra, hogy a földlabda teteje egy szintbe kerüljön a kerti talajjal. A föld visszaszórása közben többször tömörítse a közeget talppal vagy tenyérrel. 

Miután elkészült az ültetéssel ajánlott egy alapos beöntözés, ami a gyökérképződés megindulását fogja segíteni. Az első időben szüksége lesz a növénynek egy kis igazításra, segítségre ahhoz, hogy könnyedén tudjon a későbbiekben felkúszni a falra. Amennyiben támasztékot, apácarácsot vagy hasonló futtató eszközt használ, az igazítás roppant egyszerű lesz, csak helyezze a hajtások végét a kívánt pozícióba, így azok ott fognak megkapaszkodni, ahol Ön szeretné!

Japán futólonc rendelhető a Megyeri kertészetből!

Forrás: Seguso Viro

Egyes növényekkel nem csak annyi a teendő az év során, hogy beültetik, öntözik és ezen kívül semmilyen más elfoglaltság nincsen vele. Azok a növények, melyek erőteljesen növekednek, vissza kell fogni, kordában kell tartani a terjeszkedést. Ebbe a csoportba tartozik a japán futólonc is. Ezért szükséges a metszést beiktatni az éves faladatok közé. A metszés jellemző ideje tavasszal van. A japán futóloncot azért szokás megmetszeni, hogy ne nőjön túl magasra, illetve, hogy megfékezzék a túlzott terjedését.

TEKINTSE MEG KERTÉSZETEM JAPÁN LONC KÍNÁLATÁT IDE KATTINTVA!

A metszés kimondottan egyszerű, nem igényel sem gyakorlatot, sem szakismereteket. Egyszerűen csak vissza kell vágni azokat a hajtásokat, amik már túl hosszúak, elöregedtek, vagy megsérültek, elhaltak. A metszéshez használjon éles, tiszta metszőollót! Ez azért fontos, mert így a metszési felület roncsolásmentes lesz, a tisztaság pedig azért számít, mert így nem vihet át növénybetegséget másik növényről a loncra!

Amennyiben már túl öreg a japán lonc, vagy erősen elburjánzott, túl buja lett, esetleg úgy látja, hogy nem tündököl annyira, mint amikor beültette, akkor az ifjító metszés segítségével arra lehet ösztönözni arra a növényt, hogy új hajtásokat hozzon. Az ifjító metszés egy radikális visszavágás, ami arra sarkallja a növényt, hogy az a alapoktól kezdve hozza új hajtásait, szinte teljesen megfiatalodva ezzel! Az ilyen metszés során erősen vissza kell nyesni a növényt, mégpedig hozzávetőlegesen 60 cm-t kell hagyni belőle. Nem kell megijednie, hogy semmi nem marad a magas futónövényből, mert a metszés helyéből sok új hajtást fog hozni a lonc!

 

Japán futólonc rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Amennyiben szeretné, akkor kipróbálhatja a japán futólonc szaporítását is. Késő tavasztól a nyár végig gyűjtheti a félfás dugványnak való hajtásrészeket. Ekkor 5-8 centiméteres részt vágjon le a hajtásokból, mindig a levélelágazás felett, hogy újabb hajtásokat tudjon majd kinevelni a lonc. Ezután már csak annyi a teendő, hogy általános virágföld keverékbe szúrja bele a dugványokat és várjon addig, amíg be nem gyökeresedett rendesen a növény. Ezután szét lehet őket ültetni, majd amikor már a talaj is 10 fok feletti hőmérsékletű, ki lehet vinni a kertbe és a megszokott ültetési folyamatot elvégezni.

Ide kattintva tudja megrendelni kertészetemből a japán futóloncot!

Összefoglalva tehát, a japán futólonc:

  • Magas díszítőértékű futónövény, mely akár 4-5 méter magas felületekre is felkúszik, ezáltal hatékonyan takarja a csúnyább falakat, kerítéseket, de önálló látványelemként is bevethető a kertben. Támasztékra terelve bármilyen formát felvehet, sőt, még balkonokon is nevelhető!
  • Virágai tölcséres alakúak, fehérek, majd később sárgás színűek. A virágok mellett a japán lonc illata is fontos tényező, kellemes virágillatával az egész kertet belengi! Termése télen látható, sötét színű bogyó, mely a hideg évszakban vonzó látványt jelent.
  • Levelei a tél végéig is növényen maradhatnak, ezáltal dekorációs értékét csaknem végig megőrzi a hideg hónapokban is! 
  • Gondozási igénye alacsony, betegségei kisszámúak, nevelése nem igényel kertészeti tapasztalatot vagy szakértelmet. Ültetése egyszerű, talajigénye nem összetett, vízigénye közepes, ezáltal nem ad napi szintű feladatokat! 
  • Metszése könnyű feladat, és nem kell gyakran az olló után nyúlni. A tavaszi alakító metszést követően az év többi részében csupán az elhalt, elszáradt vesszőket szükséges eltávolítani róla, illetve a nem kívánt irányba terjedő hajtásokat kell lenyesni. Az elöregedett, túlburjánzott japán loncot egy radikális visszavágással lehet megifjítani.
  • Változatos módokon használható fel a kertben, lehet faltakaró, a kerítés burkolója, talajtakaróként bevethető parlagi kertrészeken vagy az előkertekben. Telepítése jó ötlet társasházakba is, ahol a szürke, unalmas falfelületek hatékonyan dobhatók fel segítségével.

 

Japán futólonc rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Ide kattintva tudja megrendelni kertészetemből a japán futóloncot!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!