Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Fű helyett jobb megoldás a talajtakarás

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 07. 15:04:01

A kertek kialakításakor először mindenki arra gondol, hogy be legyen füvesítve az egész terület, azonban ezzel nem lehet izgalmas részeket kialakítani a kertben. Az alacsony növésű cserjék alkalmasak arra, hogy talajtakaróként, egybefüggő szőnyegként telepítsük a kertbe. Kertészetemtől számos olyan alacsony cserjét tud megrendelni, amik jó választások egy ilyen esetben. Ezzel nem csak érdekesebb cserje csoportokat lehet kialakítani, hanem feltűnő levelük miatt igazán lenyűgöző látványt is nyújtanak. A következőkben összegyűjtöttem Önnek pár talajtakaróként is használható cserjét.

Euonymus fortunei 'Canadale Gold' - Arany kúszó kecskerágó: ennek a cserjének abban áll a nagyszerűsége, hogy kevésbé igényes fajta, mégis a sárga keretes, zöld leveli azonnal ahhoz a cserjecsoporthoz vonzzák a tekintet. Örökzöld, ezért télen sem kell megválni az üde, friss zöld színtől. Általánosságban elmondható, hogy a kecskerágók nem igényelnek speciális összetételű talajt, árnyékban és napfényben is egyaránt jól érzik magukat.

Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' - Aranytarka kúszó kecskerágó: leginkább azért kedvelt ez az alacsony növésű díszcserje, mert smaragd zöld levelei élénksárga keretűek, amelyek az ősz beköszöntével vöröses-rózsaszínes árnyalatba hajolnak át. Ahogyan a legtöbb levelével díszítő cserjénél, az Aranytarka kúszó kecskerágónál is elmondható, hogy árnyékba ültetve kevésbé lesznek a levelek élénkzöld-sárga, majd vörös-rózsaszín árnyalatúak.

Cotoneaster dammeri 'Eicholz' - Kúszó madárbirs: ennek a cserjének az a vonzereje, hogy télen, amikor mindent hóréteg borít, előtűnnek az apró, élénkpiros termései. Ezeket a terméseket, télen a madarak szívesen csipegetik, ezért ebben a zord évszakban sem lesz elhagyatott a kertje. A napos helyet épp úgy elviseli, mint a félárnyékos kertrészt, nincsen szüksége speciális összetételű talajra sem.

Buxus sempervirens törpe gömb: az alapfaj igen közkedvelt hazánkban, parkokban, de magánkertekben is észre lehet venni egy-egy igazán formás puszpáng sövényt. Örökzöld cserje, tehát az élénkzöld, bőrszerű leveleit, egész tél folyamán csodálhatjuk. Ha 30-40 cm-ként ülteti egymás mellé a töveket, akkor összefüggű, egységes sövényt alakíthat ki.

Cotoneaster horizontalis - Terülő madárbirs: ismét egy élénkzöld levelű cserjét ajánlok figyelmébe, ami akár 1,5 méter szélesen is be tudja takarni a körülötte lévő kerti földet. Ennek a díszcserjének is apró, piros termései vannak, amik a levelek közt bújnak meg.

Az előbb említett két cserje akár 80 cm-es magasságig is megnőhet, az első három 20-50 cm-es lesz az évek alatt. Mind az öt kitűnő választás, akár termésük, akár levelük miatt, hogy ha dekoratív színfoltot szeretne kialakítani kertjében.

Minél feltűnőbb talajtakarókat választunk, annál kevesebb ugyanolyan színű cserjét ültessünk egy csoportba. Ezáltal több, jobban szembetűnő csoportot lehet kialakítani.