Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Forsythia x intermedia 'Weber's Bronx' - Törpe aranycserje (helytelenül: aranyeső, aranyvessző)

3.990 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: forzícia)

Szállítási magasság: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban dús kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Forsythia x intermedia 'Weber's Bronx' - Törpe aranycserje (helytelenül: aranyeső, aranyvessző) főbb jellemző

 

Habitus: Alacsony lombhullató cserje, amely fiatalon felfelé törő, majd idősebb korában bókoló hajtásrendszerrel rendelkezik. Levelei oválisok, szélük fogazott, színük középzöld, felületük kissé fényes.

Virág: Virágait márciusban vagy áprilisban hozza lombfakadás előtt vagy azzal egyidőben. Virágai 1-1,5 cm hosszúak, 4 cimpával rendelkeznek, tölcsérszerűek, magányosan vagy kisebb csoportokban nyílnak az egyéves vesszőkön. Színük aranysárga.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos-félárnyékos helyet kedvel. A tűző napra nem érdemes ültetni érzékenyebb, sárga levelei miatt. Árnyékos helyeken a virágzása gyérül vagy teljesen elmarad.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Nem igényel évenkénti metszést, de 2-4 évente érdemes egy ritkító metszést alkalmazni, ahol a sűrű hajtásokat és az elöregedett fás részeket eltávolítjuk a növényről.

A metszésnél érdemes minél több egyéves vesszőt hagyni, ugyanis ezek képesek virágzásra. A metszés ideje tavasszal van, virágzást követően. Betegségekre nem érzékeny, a levéltetvek viszont megtámadhatják, ellenük érdemes védekezni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A 'Weber's Bronx' törpe aranycserje egy kistermetű, lombhullató cserje, amelynek kifejlett kori magassága nem haladja meg a 0,6 métert. Márciusi és áprilisi virágzása nagyon mutatós, ekkor tömegesen jelennek meg az aranysárga tölcsérszerű virágok az egyéves vesszők szinte egész hosszán.

Nevelhető szoliterként, de alacsony sövénynek is alkalmas, és cserjefoltok kialakítására is. Amennyiben társítja, ültesse a társítás hátsó részére a sötétlila virágú nyáriorgonát (’Black Knight’), amely előtt nagyszerűen mutat az ugyancsak sárgán pompázó Lynwood aranycserje.

A magasabb és az alacsonyabb tavaszi virágpompa a társítás két különböző részében összhangot teremt. A Lynwood aranycserje előtt kapjon helyet a sötétkék virágú kékszakáll (’Kew Blue’), amelyre hosszú, nyári és ősz eleji virágzás a jellemző. Mellé ültesse a kisebb termetű, bordó színű 'Little Wine Cup' sásliliomot.

Mellette kapjon helyet a 'Weber's Bronx' törpe aranycserje. Az ágyás szegélyére ajánlom a narancspiros 'Fire Dragon' és az ugyancsak narancsos virágszínű 'Mette' napvirágfajtákat, amelyeknek nyári virágzása igen bájos. Ezzel egy tavasztól egészen késő őszig díszítő társítás lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia davidii 'Black Knight' – Sötétlila virágú nyáriorgona
Forsythia x intermedia 'Lynwood' - Lynwood aranycserje (helytelenül: aranyeső, aranyvessző)
Caryopteris clandonensis 'Kew Blue' - Sötétkék virágú kékszakáll
Hemerocallis 'Little Wine Cup' – Sásliliom
Helianthemum 'Fire Dragon' - Napvirág (narancspiros, sárga középpel)
Helianthemum 'Mette' - Napvirág (narancssárga)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,5-0,6 m
Kifejlett szélesség: 0,5 m
Ültetési tőtáv: 0,4-0,6 m
Virágzási idő: Március-Április
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom

Videók