Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Euonymus japonicus 'Microphyllus Aureovariegatus' – Aprólevelű japán kecskerágó

1.990 Ft

(ejtsd: eónimusz japonikusz)

Szállítási méret: 10-20 cm magas
Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
1.990 Ft
(9*9 cm-es cserép) 10/20 cm
Menny.:
3.690 Ft
(2-5 L-es konténer) 20/40 cm
Menny.:
3.990 Ft
(2-5 L-es konténer) 40 - 60 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Az Euonymus japonicus 'Microphyllus Aureovariegatus' – Aprólevelű japán kecskerágó főbb jellemző

 

Habitus: Kistermetű (0,5-1 m), örökzöld cserje, amelyet felfelé törő, sűrű hajtásrendszer jellemez. Levelei aprók, lándzsásak, de a csúcsuk lekerekített, fényesek, a levélszél csipkézett. A levél középső része középzöld, a levél szélein széles sárga sáv fut végig.

Virág: Virágai nyár elején jelennek meg, de nem feltűnők, jelentéktelenek. A virág színe fehér, a mérete apró. Októberben és novemberben érleli élénk, pirosas-rózsaszín bogyóterméseit, melyek szintén nem túl jelentősek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, kissé meszes talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, de a napos helyeken is szépen fejlődik. Sárga lombszíne miatt viszont a nagyon erős napsütést érdemes kerülni.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Kedveli a kissé párás mikroklímát.

Gondozás: Jól tűri a metszést, de rendszeres metszést nem igényel. A sűrű habitus fajtajellemző. A lisztharmat, a pajzstetvek, levéltetvek károsíthatják, érdemes rájuk figyelemmel lenni. Bár némiképp bírja a szárazságot, öntözzük rendszeresen, főleg aszályos időszakokban.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ’Aureovariegatus’ aprólevelű japán kecskerágó egy zömök, tömött habitusú, sárga és zöld, fényes levelekkel díszítő cserje. Szoliterként kifejezetten ajánlott a nevelése, de alacsonyabb sövényként is igen figyelemfelkeltő jelenség.

Társításban is elhelyezhető. Amennyiben társítani kívánja, helyezze el a társítás középső részén. A társítás hátsó részére ültessen fekete berkenyét (’Viking’), amely ugyancsak kedveli a szórt fényt és a nyár második felében ízes gyümölcsök szüretelhetők róla.

Elé kerüljön az ’Aureovariegatus’ kecskerágó, amely előtt színpompás liliomokkal teli összeültetést alkalmazhatunk, amelyek nagy virágaikkal igencsak mutatósok. Ajánlom a bordó-fehér ’Star Gazer’ keleti hibrid liliomot, melynek színei szépen kiegészülnek a madonnaliliom fehér színeivel és a ’Salmon Flavour’ fajta lazac rózsaszínével.

A liliomok előtt helyet kaphat a hasonló színvilágú, lilás rózsaszín ’Beauty of Cobham’ méhbalzsam. Az ágyást zárja le a törpefagyal ’Lodense’ fajtájával, amely harmóniát teremthet a hátsó részen elhelyezett ’Aureovariegatus’ aprólevelű japán kecskerágó fajtával is, egyben határt alkot a virágos évelők számára.

Társításra javasolt növényfajták:

Aronia prunifolia 'Viking' - Fekete berkenye
Lilium 'Star Gazer' - Keleti (orientale) hibrid liliom
Lilium candidum – Madonnaliliom
Lilium 'Salmon Flavour' – Liliom
Monarda 'Beauty of Cobham' - Méhbalzsam (lilás rózsaszín)
Ligustrum vulgare 'Lodense' – Törpefagyal

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,5-1 m
Kifejlett szélesség: 0,5-1 m
Ültetési tőtáv: 0,5-1,2 m
Virágzási idő: június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, sövény, szoliter

 

Védett tartalom