Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Amit az ecetfáról tudni lehet!

Az ecetfa egy széles körben ismert és kedvelt kerti (gyakran utcafronti) dísznövény, mely megjelenését tekintve méretes bokor vagy kisebb fa. Az ecetfa népszerűségét egyszerű nevelhetősége és dekoratív külalakja adja, azonban az ecetfát ültetni szándékozóknak mindenképp tudniuk kell, hogy az ecetfát gyakran keverik össze a kifejezetten kártékony bálványfával, így erősen ajánlott jól megismerni ezt a növényt telepítés előtt! Olvassa el cikkemet, és mindenre fény derül!

 

Ecetfa rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Az ecetfa számos néven ismert a vidéki folklórban, így ismerheti akár ecetszömörce, torzsás szömörce, torzsás ecetfa neveken is, botanikai elnevezése pedig Rhus typhina. Érdemes az utóbbi elnevezést megjegyezni, ezzel ugyanis pontosan behatárolható a növény például a kertészetekben válogatva, de akkor hasznos igazán, ha Ön nem hivatalos forrásból szerzi be ecetfa csemetéjét (hanem például egy ismerős ajándékozza meg sarjhajtásokkal), ilyenkor ugyanis a latin név alapján lehet az interneten vagy a szakkönyvekben rákeresni a növényre, és egyértelműen beazonosítani azt, így kizárva, hogy a kártékony bálványfát honosítsa meg kertjében!

Mivel ez a két fa nagyon könnyen összetéveszthető, én mindenképpen azt ajánlom, hogy amennyiben ecetfát ültetne, mindig kertészetből szerezze be azt, IDE KATTINTVA máris garantáltan eredeti ecetfát vásárolhat meg azonnal! Kertészeti webáruházamban ráadásul az alapfaj mellett a többféle még díszesebb, még érdekesebb különleges ecetfa változatot is talál!

Az ecetfa szépségét nem csupán lombozata adja, hanem gyakran csavarodó, szabálytalan törzse is, ráadásul ennek a fának érdekes, feltűnően vöröses árnyalatú kúpos termése is van, mely gyakran a lombhullás után is a hajtásokon marad.

 

Ecetfa rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Az ecetfa egy Észak-Amerikában őshonos növényfaj, mely lombhullató kisméretű fa, vagy bokros cserje. Magassága felnőtt korában 3-5 méter, így ultrakompakt méretű, teljes biztonsággal telepíthető utcafrontra, nem fogja érinteni a légvezetékeket, bokros habitusa miatt ugyanakkor autóval nem lehet a lombja alá állni, így ezt a körülményt is számítsa be ültetés előtt! Az ecetfa a szűk előkertek ideális növénye is lehet, de a kert belső részein is remek szoliternövény, ahol van hely, akár csoportosan, vagy kerti sorfaként is telepíthető!

Az ecetfa levelei szárnyasan szeldeltek, hosszúkás, lándzsa alakúak, egymással szemben, párban sorakoznak a hajtásokon, kissé mediterrán, délies jelleget adva a növénynek! Az élénkzöld levelek az őszi hetekben gyönyörű narancssárga vagy piros árnyalatokat vesznek fel, így ebben az időszakban különösen látványosak! Az ecetfa hajtásai rozsdabarna szőrrel borítottak, melyek érintése az arra érzékeny embereknél allergiás tüneteket idézhet elő. Az ecetfa gyökérsarjakat nevel, így egyszerűen szaporítható.

Az ecetfa gondozása kifejezetten egyszerű feladat, ezért bátran ajánlható tapasztalatlan hobbikertészeknek is, vagy olyanoknak, akik szeretnének ugyan valamilyen dekoratív dísznövényt, de nem kívánnak sokat foglalkozni annak ápolásával. Ennél fogva remek választás lehet társasházi közös területekre is, vagy bármilyen utcafronti földsáv beültetésére.

 

Ecetfa rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Az ecetfa ugyanis igencsak ellenálló díszfa, jól tűri a városi körülményeket, a gyenge minőségű, szennyezett levegőt, és a szárazságot is. Ugyanakkor kimondottan fényigényes növény, ezért mindenképp világos, napfényes helyet válasszon számára! Ültetheti félárnyékba is, mivel az ecetfa azt is elviseli, de ott ősszel nem fog olyan intenzív narancssárgára, pirosra színeződni a lombozata, érdemes tehát kerülni az árnyékos zugokat. Az ecetfa vízigénye alacsony-közepes, a fiatal példányokat rendszeresen ajánlott öntözni, később csak a kifejezetten aszályos nyári hetekben szükséges a kiegészítő öntözés.

Az ecetfa talajigénye egyáltalán nem összetett, az egyetlen kívánalma a jó vízáteresztő képességű talaj. Amennyiben Ön túlságosan kötött, agyagos területre telepítené, ültetés előtt mindenképpen lazítsa a közeget, például homok, tőzeg, szervestrágya, vagy jó minőségű zsákos termőföld hozzáadásával! A túlságosan porózus, kifejezetten homokos talajokat szintén trágya, komposzt, vagy termőföld adagolásával ajánlott feljavítani. Aggodalomra azonban semmi ok, az ország túlnyomó részén megtalálható átlagos kerti földben remekül fogja érezni magát az ecetfa!

Az ecetfa ültetése konténeres csemete esetén márciustól októberig bármikor elvégezhető, és semmilyen speciális körülményt nem igényel, egy, a konténer méreténél kétszer akkora ültetőgödörbe helyezve máris a helyére állítható a csemete. 

 

Ecetfa rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Tipp: az ecetfáról tudni kell, hogy gyorsan és könnyen terjed, mivel gyökérsarjakat fejleszt. Ha rám hallgat, ezeket a gyökérsarjakat mindenképp távolítsa el, ha nem szeretné, hogy az ecetfa nagy területet foglaljon el kertjében. 

 

Jó hír a metszési munkákat nem kedvelő kertbarátoknak, hogy az ecetfát alig kell metszeni tulajdonképpen csak a fa jellegzetes koronaformájának megtartását segíthetjük elő a hajtások visszavágásával. Ilyenkor a hosszú, egyenes vízhajtásokat tőből távolítsa el, s ha újra hajt, ismételten metssze le ezeket a hajtásokat! Ezek a metszési munkálatok könnyen és gyorsan elvégezhetők és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy fája folyamatosan dekoratív, figyelemfelkeltő jelenség legyen, ugyanakkor az ecetfa metszés nélkül is szépen fejlődik.

Gyakran kérdezik az ecetfa iránt érdeklődők, hogy igaz-e, miszerint ennek a fának a terméséből ízletes limonádé készíthető?

A válasz röviden az, hogy nem, illetve egyáltalán nem ajánlott ilyesmivel kísérletezni. Az tényleg igaz, hogy egy vele rokon faj terméséből az indiánok régen limonádészerű italt készítettek. De az a növényfaj a szumák (Rhus coriaria), mely hazánkban nem él meg, nálunk a Rhus typhina faj ismeretes ecetfaként!  Az ecetfa egyébiránt szömörceféle, így ha valakinek volt már mérges szömörce által okozott mérgezése, akkor bármelyik szömörceféle nem mérgező vegyülete is allergiát válthat ki nála.

Összességében az ecetfa termése emberi fogyasztásra nem alkalmas!

 

Ecetfa rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Cikkem bevezetőjében említettem, hogy az ecetfát a megjelenésbeli hasonlóság miatt gyakran összekeverik a bálványfával (Ailanthus altissima). Ezért, ha az ecetfáról van szó, mindenképp szükséges röviden bemutatni a bálványfát is a tévedések elkerülése érdekében! 

A bálványfa (Ailanthus altissima) jellemzői a következők:

  • Lombhullató, gyors növekedésű fa.
  • Magassága 20-25 méter.
  • Levelei összetettek, nagy méretűek, 40-60 cm hosszúak is lehetnek.
  • Levelei, virágai nagyon kellemetlen szagúak, ha megdörzsöljük őket, vagy hozzájuk érünk.
  • Virágzási ideje július.
  • Lependék termései szeptemberben érnek. A szél messzire sodorja a terméseket, ezáltal is könnyen terjed 
  • Magjai nagyon jól csíráznak, csírázóképességüket évekig is megőrzik.
  • Gyökérsarjakat hoz, így még kiirtása is nehéz.
  • A légszennyeződést kiválóan tűri.

Az ecetfát azért nem szabad összekeverni a bálványfával, mert míg az ecetfa egy kompakt méretű, dekoratív bokorfa, addig a bálványfa egy nagyra növő, hihetetlenül agresszívan terjeszkedő gyomfa, mely nem csak a kertben okozhat problémát szaporodása, de a kertekből kijutva a helyi őshonos növényvilágot is veszélyezteti!

 

Megtetszett Önnek az ecetfa?

Rendelje meg kertészetemből IDE KATTINTVA!

 

Olvassa el többi kertészeti témájú írásomat is IDE KATTINTVA!

 

Ha tetszett Önnek a cikk, nyomjon egy 'Tetszik'-et, és ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Tartalomhoz tartozó címkék: ecetfa