Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A harmonikus kert alapja az ecetfa

Az ecetfa egy igazán dekoratív, kompakt méretű, ugyanakkor alacsony gondozási igényű díszfa, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az egyik fő erénye, hogy olyan harmonikusan simul a kert kialakított világába, mint egy festmény háttere. Sem méretével, sem színeivel nem tűnik ki, így nincs olyan kert, amelyben nem mutat jól.

 

Mit érdemes tudni az ecetfáról?

 

Ennek a díszfa fajtának hatalmas teherbírása van. Ez azt jelenti, hogy talajtípustól függetlenül remekül érzi magát, ráadásul sem a városi levegő, sem pedig a kánikula nem viseli meg és vízigénye sem magas. Mivel nem nő magasra, akár utcafrontra ültetve vagy kisebb kertekbe is ideális választás. Lombozata ősszel narancsos-pirosas árnyalatot vesz fel, így pompás látványt nyújt  a szürke évszakban is.

 

A harmóniát sugárzó kifejlett ecetfa lombhabitusa

 

Mi a különbség az ecetfa és a bálványfa között?

 

Sokan hajlamosak összekeverni az ecetfát és a bálványfát. A két faj ugyan nagyon hasonlít egymásra, mégis számos különbség van közöttük. Az ecetfa 3-5 méter magasra nő meg, levelei összetettek, gyönyörű őszi narancssárga, vagy piros lombszínével az Ön kertjének dekoratív dísze lehet. Fontos tudni róla, hogy nagyon könnyen terjed, mivel gyökérsarjakat nevel. Sokan az allergének között tartják számon, hiszen a hajtásait borító rozsdabarna szőrre sokan allergiásak.

 

Az ecetfa torzsás termése

 

Míg az ecetfa Észak-Amerikából, addig a bálványfa Kelet-Ázsiából származik. Már csak azért sem érdemes összekeverni a kettőt, mert utóbbi akár 20-25 méter magasra is megnő. Levelei összetettek, nagy méretűek, 40-60 cm hosszúak is lehetnek. Jellegzetessége, hogy a levelei és a virágai nagyon kellemetlen szagúak, amikor megdörzsöljük őket.

 

Az ecetfához igen hasonló bálványfa és termése

 

Közös a két fában, hogy könnyen terjednek, azonban a bálványfa esetében a szél sodorja messzire a terméseket. Jó tanács, hogy semmiképp ne keverje össze az ecetfát és a bálványfát, hiszen míg az előbbi az Ön kertjének pompás dísze lehet, addig az utóbbi, ha egyszer megtelepszik a kertjében, sok gondot okozhat Önnek.

 

Tekintse meg a különbséget saját szemével is az alábbi videóra kattintva!

 

 

Milyen fajtái léteznek az ecetfának?

 

A Rhus glabra Laciniata 2-3 méter magasra megnövő, szeldelt levelekkel díszítő fa, melynek őszi lombszíne narancsvörösben játszik.

 

A finoman szeldelt 'Laciniata' levélzete

 

A Rhus typhina az a típusa, melyet sok helyen lehet utcafronton látni, különösen a falvakban vagy kisebb településeken. Ősszel a színe szintén különleges, vöröses.

 

A Rhus typhina rendelésével kapcsolatban az alábbi videóból tájékozódhat.

 

 

A Szeldelt levelű ecetfa lombja ősszel narancsvörösre színeződik. Sötétvörös torzsaszerű termése pedig sokáig a fán marad, ezzel is növelve az ecetfa díszítő értékét.

 

Amennyiben többet szeretne tudni a Szeldelt levelű ecetfáról, az alábbi videóban megteheti.

 

 

Tekintse meg a teljes ecetfa kínálatomat. Kattintson ide!

 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

 

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: ecetfa