Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Iris hollandica 'White van Vliet' - Holland írisz (fehér)

1.790 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 7/8 cm
Virágszín: fehér

Virághagymáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig és augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat tél végétől nyár elejéig, és nyár végétől ősz végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Iris hollandica 'White van Vliet' - Holland írisz (fehér) főbb jellemző

 

Jellemzői: A holland íriszek (Irix x hollandica) hosszú virágzati száraikon megjelenő nagyméretű virágok a júniusi kertek egyedi megjelenésű hagymás növényei.

A virágzás előtt megjelenő hosszú, szálas levelei sötétzöld színűek, tapintásra érdes felületűek. A kertészeti változatok között a szín és a virágforma is változatos, azonban magasságuk jellemzően 05,- 0,6 méter között alakul. A ’White van Vliet’ fajta virágai fehér színűek, csupán egy apró aranysárga sávozás jelenik meg a szirmok középső részén.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A spanyol kékharang egy virágzásakor látványos növény, melyet lombhullató fák, cserjék alá ültetve szőnyegszerű borítást érhetünk el. A holland íriszek az üdébb talajú kertekben is látványosan fejlődő hagymások, melyet nehéz nem észrevenni a virágzásuk csúcsán. Az őszi ültetést követően nem egyszer megjelenik már jellegzetes levélzetük.

Színpompás virágágyakat hozhatunk létre, ha más színű holland írisz fajtákkal vegyesen telepítjük, valamint néhány tő liliomot is elhelyezünk az összeállításunkban. Érdemes a virágzást követő időszakra is készülni, így egynyári vagy évelő növényeket felhasználva takarhatjuk a fokozatosan visszahúzó és így sárguló levélzetet.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Iris hollandica ’Purple Sensation’
Iris hollandica ’Blue Magic’
Iris hollandica ’Frans Hals’
Lilium ’Twosome’
Lilium ’Pink & White’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-60 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: virágszegély, balkonláda, nyári kert, vegyes virágágyak, cserjék és fák alá

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: fehér
Virágzási idő: nyáron

Videók