Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Iris hollandica 'Purple Sensation' - Holland írisz (lila)

1.790 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 7/8 cm
Virágszín: lila/sárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig és augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat tél végétől nyár elejéig, és nyár végétől ősz végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Iris hollandica 'Purple Sensation' - Holland írisz (lila) főbb jellemző

 

Jellemzői: A holland íriszek (Irix x hollandica) hosszú virágzati száraikon megjelenő nagyméretű virágok a júniusi kertek egyedi megjelenésű hagymás növényei. A virágzás előtt megjelenő hosszú, szálas levelei sötétzöld színűek, tapintásra érdes felületűek.

A kertészeti változatok között a szín és a virágforma is változatos, azonban magasságuk jellemzően 0,5- 0,6 méter között alakul. A ’Purple Sensation’ egy sötétlila virágszínű íriszfajta, amelyre jellemző, hogy a szirmok alapi része élénksárga. A fajta magassága 50-60 cm.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont. 

Az íriszek karcsú termetüknek, mutatós virágaiknak, alacsony igényeiknek köszönhetően igen elterjedtek a hazai kertekben. A ’Purple Sensation’ íriszfajta sötétlila és sárga virágai a júniusi kert pompás díszei lehetnek.

Alkalmazható előkertekben, házfalak előtt, de társításokban is elhelyezhető. Mivel viszonylag magas (50-60 cm), ezért érdemes a társítások hátterét képezni vele. Alkalmazzon mellette még egyéb írisz fajtákat is, hogy megmutathassa a kék és lila sokszínűségét. Az összeültetést egészítse ki liliom fajtákkal is.

Ajánlom a fehér ’Asiatic White’ és a sárga ’Asiatic Yellow’ fajtákat. A társítás elülső része legyen a szellőrózsa kék ’Mr. Fokker’ fajtájáé. Ezzel egy színekben gazdag nyári társítás lehet az Öné.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Iris hollandica ’Blue Magic’
Lilium ’Asiatic White’
Lilium ’Asiatic Yellow’
Anemone ’Mr. Fokker’
Anemone ’Hollandia’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-60 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 8-12 cm
Virágzási idő: Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: lila
Virágzási idő: nyáron

Videók