Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Cotinus coggygria 'Grace' – Cserszömörce

3.890 Ft

(ejtsd: kotinusz koggigria)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-4 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a cserszömörce Európa és Ázsia mérsékelt égövi, melegebb részein őshonos 3-5 m magas, terjedő tövű, lombhullató cserje. Hazánkban a Bükk, a Mecsek, a Bakony karsztos területein fordul elő leginkább.

A ’Grace’ fajtát Peter Dummer hozta létre 1978-ban Winchesterben (Anglia), az amerikai cserszömörce (Cotinus obovatus) és a Cotinus coggygria 'Velvet Cloak' fajta keresztezésével. Feleségéről nevezte el.

Habitus: kb. 3-4 m magas, sűrű ágrendszerű, terebélyes, széles tojásdad vagy gömbölyded megjelenésű. Lombozatát szórt állású, 3-8 cm hosszú, ovális vagy visszás-tojásdad, jól kivehető erezetű, ép szélű, kihajtáskor világos lilásvörös, majd hamvas lilászöld, ősszel élénk narancs- és skarlátvörösre színeződő levelek alkotják.

Fiatal hajtásai és levelei megdörzsölve erős, terpentinszerű illatot árasztanak.

Virág: nagy, kúpos, laza, szöszös, bíboros rózsaszín bugavirágzatai májustól augusztusig díszítenek a hajtásvégeken. A bugák látványos díszét a meddővirágok tollas-szőrös, vattacukorszerű virágkocsányai adják.

Talajigény: laza, jó vízelvezetésű, meszes vagy semleges talaj ideális a számára. Száraz, köves talajokra is ültethető.

Fényigény: nagy, akár tűző napos helyre is telepíthetjük.

Vízigény: kicsi, a szárazabb körülményeket is jól tolerálja. A pangó víztől óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető, fagy- és hőtűrése magas. Metszését kora tavasszal végezhetjük, de ekkor kevesebb virággal számoljunk.

Társítás és elhelyezés a kertben: a cserszömörce színes lombja  és nem mindennapi bugavirágzata miatt régóta kedvelt és ültetett dísznövény. Ráadásul igencsak igénytelen, sokldalúan használható, hiszen szoliterként, cserjecsoportokba, sövényként, sziklakertbe, déli lejtőkre, évelőágyak hátterébe egyaránt telepíthető.

Amennyiben a ’Grace’ fajtát társítani szeretnénk és egy erőteljesebb színekből álló, látványos kertrészt alakítanánk ki, háttérnövényeknek válasszuk a ’Gum Ball’ gömb ámbrafát, valamint a 'Cardinal Royal' madárberkenyét, melyek nem kevésbé pazar őszi színeikkel erősítik a cserszömörce színvilágát.

A nyár eleji virágpompa megteremtéséhez ültessük a cserszömörce elé a ’Rumba’ sötét rózsaszín virágú rózsaloncot, a tavaszi virágszőnyeget pedig a fehér-sárga-narancssárga ’Flowerdrift’, a sárga ’Dick Wilden’ teltvirágú nárciszokkal és kék fürtös gyöngyikékkel alkossuk meg.

A társítást egészítsük ki a világos rózsaszín ’Rosea’ madármályvával, továbbá a nyáron igen hosszú ideig virágzó fehér ’David’ bugás lángvirággal.

Végül a szegélyrégióba helyezzünk kisebb csoportokba aromás illatú, sötétlila ’Archade Blue’ levendulát.

Társításra javasolt növényfajták:

Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' - Gömb ámbrafa
Sorbus aucuparia 'Cardinal Royal' – Madárberkenye
Weigela 'Rumba' – Rózsalonc
Narcissus 'Flowerdrift' - Teltvirágú nárcisz

Narcissus 'Dick Wilden'- Teltvirágú nárcisz

Muscari armeniacum - Fürtös gyöngyike

Lavatera x clementii 'Rosea' – Madármályva
Phlox paniculata 'David' - Bugás lángvirág
Lavandula angustifolia 'Ardeche Blue' – Angol vagy közönséges levendula

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 3-4 m
Kifejlett szélesség: 2 m
Ültetési tőtáv: 2-2,5 m
Virágzási idő: május - augusztus
Méhlegelő: nem
Fényigény: nagy
Vízigény: kicsi
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: szoliter, cserje összeállítások, nagyobb sziklakertek, szegélyek, vegyes összeültetések, természetközeli kert, napos kert, szabad- és nyírott sövény

Védett tartalom