Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Caryopteris incana 'Key Blue' – Kínai kékszakáll

Ár:
1.490 Ft

(ejtsd: kárioptérisz inkána)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.190 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Caryopteris incana 'Key Blue' – Kínai kékszakáll főbb jellemző

 

Habitus: 100-150 cm magasra növő, felálló hajtásrendszerű, terebélyes, sűrű lombozatú lombhullató cserje vagy félcserje. Idősebb korában kissé széthajló habitusú lesz. Levelei kellemes, levendulához hasonló illatúak, ezüstös színűek.

Kora őszi virágzása átmenetet képez a nyári színpompa után.

Virág: Kis méretűek, kellemes halvány rózsaszín vagy halványlila színűek, nagy tömegben nyílnak nyár végén és kora ősszel, laza, leveles, buga-szerű virágzatban. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Napos, meleg helyet kíván. Csak kisebb árnyékot visel el.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja.  Mérsékelten szárazságtűrő.

Gondozás: Tavasszal érdemes erősebben visszametszeni, hogy erőteljesebb bokrot neveljen a növény és megújuljanak a hajtásai, ezáltal a virágzás is dúsabb lehet. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Key Blue’ kínai kékszakáll egy kiválóan társítható és sokféleképpen elhelyezhető dísze lehet a kertjének. A nagy tömegben nyíló liláskék virágok a nyár végi és őszi időszak csodás elemei a kertben. Színe, habitusa, dekoratív levélzete miatt szoliterként is kiváló egy nagyobb dézsában, vagy kiültetve a kertben, de rendkívül könnyen társítható.

Érdemes az ágyás hátsóbb részeire olyan cserjéket elhelyezni, amelyek meghaladják a ’Key Blue’ közepes (100-150 cm) magasságát. Ajánlom a tarka szirmú orgona ’Sensation’ fajtáját, amely a csíkos szirmait már április-májustól ontja és már ekkor megkezdődhet a kertrész pompája.

A ’Sensation’ fajta elé ültesse a ’Key Blue’ fajtát, amely a nyár végi kékeslila virágaival tökéletes összhangot alkothat a kopasz bíborpiros őszirózsával (’Royal Ruby’) és a lilás rózsaszín virágszínű törpe őszirózsával (’Rozika’). Az őszirózsákból több tövet ültessen egy területre, hogy igazán megmutathassa igazi habitusát.

A ’Key Blue’ mellett nagyszerű helye lehet a tavaszi bangitának, amelynek tavaszi fehér virágai megkezdik a társítás virágzási időszakát. Az ágyás elülső részeire ültessen kisebb termetű évelőket. Ajánlom a kék csenkeszt (’Intense Blue’), amely hordozza a ’Key Blue’ kék színvilágát, valamint a nyáron virágzó törpe kokárdavirágot (’Kobold’).

Társításra javasolt növényfajták:

Syringa vulgaris 'Sensation' - Tarka szirmú orgona
Aster novi-belgii 'Royal Ruby' - Kopasz bíborpiros őszirózsa
Aster dumosus 'Rozika' - Törpe őszirózsa (lilás rózsaszín)
Viburnum x burkwoodii - Tavaszi bangita
Festuca glauca 'Intense Blue' – Kék csenkesz
Gaillardia 'Kobold' - Törpe kokárdavirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 100-150 cm
Kifejlett szélesség: 80-100 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm
Virágzási idő: Augusztus-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom